Metsäkoneurakointi

Keski-Savon ensimmäinen Risupeto

LMM Service Oy on hankkinut ensimmäisenä Keski-Savossa nuorten metsien ja risukoituneiden alueiden kunnostukseen Reformetin valmistaman energiapuupoimuri Risupedon.

New Holland 235SR-kaivinkone, Risupeto
Keski-Savon ensimmäinen Risupeto asennettiin LMM Service Oy:n New Holland 235SR-kaivinkoneeseen, jolle saatiin näin lisätöitä myös talvikaudelle.

Yrittäjä Lauri Mikkonen kertoo tilanneensa Risupedon joulukuussa ja se asennettiin New Holland 235SR kaivinkoneeseen helmikuun alussa. Mikkosen mukaan kaivinkoneen työllistäminen on ollut hankalaa talvisin ja hän mietti aluksi perinteisen giljotiinikouran hankintaa. – Töitä alustavasti kysellessäni yhtiöt kuitenkin kyselivät, että miten olisi Risupeto.

Mikkonen tietää, että raivaus on aina ollut kustannus metsänomistajille ja kun nykyään metsurit ovat katoava ammattiryhmä, niin hoitamattomien kohteiden määrä vain lisääntyy. – Kun energiapuun hinta nousi rajusti, niin se mikä kaadetaan metsään, voidaan nyt käyttää lämpölaitoksissa hakkeena ja näin metsänomistajatkin saavat korvauksen siitä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ensivaikutelmat Risupedolla työskentelystä ovat olleet positiivisia. - Pieniläpimittaisten runkojen poiminta on nopeaa ja kone suorittaa samalla raivauksen. Työskentely perustuu jatkuvatoimisuuteen, eli puomi liikkuu lähes tauotta, Mikkonen kertoo.

- Paras ja hauskin asia Risupedossa on, että olen yli kymmenen vuotta ajanut hakkuukonetta ja tuskaillut raivaamattomia kohteita. Nyt asia onkin päälaellaan. Risupedon kanssa tuskaillaan, jos kohde onkin raivattu. Mitä läpipääsemättömämpi ryteikkö, sitä parempi.

LMM Service Oy:n kalustoon kuuluu lisäksi vaa`alla varustettu John Deere 1110E-kuormatraktori, jonka Mikkonen hankki Leppävirralta JMH Koneiden Mikko Haloselta. Työmaita korjuuketjulle on riittänyt sen verran pelkästään hankintahakkuilta, että sopimusta millekään metsäyhtiölle Lauri Mikkonen ei vielä ole ehtinyt tekemään.

Risupeto
Risupedon keksijä, Reformetin Jani Karvanen toimitti laitteen Varkauteen ja on pitänyt senkin jälkeen yhteyttä sekä antanut neuvoja. Mikkonenkin onkin erittäin tyytyväinen sekä Risupetoon että valmistajalta saatuun tukeen.