Metsäteollisuus

UPM lahjoittaa 400 000 euroa metsien kokonaisilmastovaikutusten huippututkimukseen

UPM lahjoittaa 400 000 euroa Helsingin yliopistolle talousmetsien kokonaisilmastovaikutusten tutkimiseen. Hiilinielu+-nimisen tutkimuksen tavoitteena on keskittyä ymmärtämään, millä muilla tavoilla talousmetsät vaikuttavat ilmastonmuutokseen kuin hiilinieluina ja -varastoina. Metsillä on vaikutusta esimerkiksi myös aerosolihiukkasten ja pilvien muodostumiseen, sateisiin ja auringonvalon heijastumiseen takaisin avaruuteen, jotka kaikki vaikuttavat ilmastonmuutokseen.

UPM Metsä

- Toistaiseksi ei tiedetä, millainen metsä tai ekosysteemi viilentää ilmakehää kokonaisvaikutuksiltaan eniten ja millä kaikilla mekanismeilla. Tiedetään, että metsät toimivat hiilinieluina, mutta Hiilinielu+-tutkimus (SMEAR – Station for measuring Earth surface - atmosphere relations) pyrkii selvittämään, mitä muuta talousmetsät tekevät ilmaston hyväksi, kertoo tutkimusta johtava tieteen akateemikko, aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Markku Kulmala Helsingin yliopistosta.

Tutkimuksessa mitataan kaikkiaan yli tuhatta eri muuttujaa, ja niiden pääasiallinen mittauspaikka on Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasema, jossa tutkimukseen liittyviä mittauksia on tehty jo vuosikymmeniä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Vasta kun ymmärrämme kaikki nämä mekanismit ja vaikutukset, voimme ymmärtää metsien kokonaisvaltaisen vaikutuksen ilmastonmuutokselle, Kulmala kiteyttää.

UPM haluaa tukea merkittävällä lahjoituksellaan kansainvälisen tason huippututkimusta saadakseen tietoa myös oman toimintansa tueksi.

- Olemme sitoutuneet hoitamaan metsiämme ilmastopositiivisesti ja huolehtimaan luonnon monimuotoisuudesta. Haluamme edistää huippuluokan tutkimusta metsien vaikutuksesta ilmastonmuutokseen, sillä liiketoimintamme perustuu metsiin ja niiden hyvinvointiin. Talousmetsillä on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa, ja haluamme panostaa näiden vaikutusten ymmärtämiseen sekä tarjota uusiutuvia vaihtoehtoja fossiilisille raaka-aineille, kertoo UPM Metsän ja Timberin sidosryhmäjohtaja Sami Oksa.

Lahjoitus on osa UPM:n Biofore Share and Care -ohjelmaa. Ohjelma keskittyy hankkeisiin, jotka ovat merkityksellisiä yhtiön liiketoiminnan ja vastuullisuustavoitteiden kannalta. Sen painopistealueet ovat Lukeminen & oppiminen, Paikallinen sitoutuminen ja Beyond fossils -hankkeet.