Kuljetus

MAN: Ensimmäinen automaattisesti ajava kuorma-auto moottoritiellä

MANista on tullut ensimmäinen hyötyajoneuvovalmistaja, joka on lähettänyt automaattisesti ajavan kuorma-auton Saksan moottoritielle. Noin kymmenen kilometriä A9-tietä Allershausenin ja Fürholzenin liittymien välillä ajaneen koeajorekan kyydissä olivat liittovaltion liikenneministeri Volker Wissing ja MANin toimitusjohtaja Alexander Vlaskamp.

autonominen koeajorekka, MAN

MAN on jo jonkin aikaa edistänyt intensiivisesti automaattisesti ajavien kuorma-autojen kehittämistä logistiikkakeskuksissa ja moottoriteillä tapahtuvassa solmupisteiden välisessä liikenteessä, ja siitä tuli hiljattain ensimmäinen hyötyajoneuvojen valmistaja, joka sai Saksan moottoriteillä tapahtuvaa automaattista ajamista koskevan lain mukaisen tason 4 testiluvan.

Rahtimäärät ja erityisesti logistiikkakeskusten - kuten suurten verkkokaupan varastojen - väliset kuljetukset kasvavat tasaisesti. Automaattisesti ajavien kuorma-autojen käyttö soveltuu erityisen hyvin niin sanottuihin hub-to-hub-kuljetuksiin. Kuorma-autot ovat aina tiellä, erittäin tehokkaita kulutuksen suhteen ja turvallisia. Ajoaikataukoja ei ole, joten ajoneuvot voidaan integroida täydellisesti tiukasti synkronoituihin logistiikkaprosesseihin. Pitkällä aikavälillä automaattisesti ajavien kuorma-autojen tehokas käyttö voi alentaa kokonaiskäyttökustannuksia 10-15 prosenttia. Uusi teknologia voi myös lievittää kuljettajapulaa. Yksin Saksassa on jo nyt pulaa jopa 100 000 kuorma-autonkuljettajasta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Automaattisesti ajavan kuorma-auton ensimmäinen tason 4 koeajo saksalaisella moottoritiellä todistaa, että Saksa on ottanut Euroopassa johtavan aseman automaattista ajamista koskevan lain myötä. Tavoitteenamme on tulla johtavaksi automaattisen ja verkottuneen ajamisen markkina-alueeksi. Tämä päivä on virstanpylväs logistiikan kannalta Saksassa. Yhä kasvava kuljetusmäärä ja paheneva kuljettajapula ovat haaste koko yhteiskunnalle. Automaattisesti ajavat kuorma-autot voivat auttaa helpottamaan tilannetta. Lisäksi tavarakuljetusten älykäs verkottuminen tarjoaa mahdollisuuden tehostaa maanteiltä rautateille tapahtuvaa uudelleenlastausta ja vahvistaa siten ilmastoystävällisiä yhdistettyjä kuljetuksia, toteaa digitaalisista asioista ja liikenteestä vastaava liittovaltion ministeri Volker Wissing.

- Tänään otamme jälleen suuren askeleen kohti automaattisia hyötyajoneuvoja, jotka ovat toinen merkittävä tulevaisuuden ala hiilidioksidipäästöttömiin ajoneuvoihin siirtymisen ohella. Tänä vuonna teemme aluksi testejä prototyypeillä moottoriteillä. Lisää hub-to-hub-hankkeita seuraa vuodesta 2025 alkaen, mutta sitten tyypillisissä asiakassovelluksissa. Otamme siis seuraavan kehitysaskeleen kohti automaattisesti ajavien kuorma-autojen sarjatuotantoa vuosikymmenen loppupuolella. Automaattista ajamista koskeva laki antaa teollisuudellemme tarvittavan suunnitteluvarmuuden. Jotta voimme toteuttaa automaattisen ajamisen, meidän on kuitenkin tehtävä tiivistä yhteistyötä myös Autobahn GmbH:n kaltaisten infrastruktuurin ylläpitäjien kanssa. Vain yhdessä voimme ottaa automaattisen ajamisen käyttöön, sanoo Alexander Vlaskamp, MAN Truck & Bus SE:n johtokunnan puheenjohtaja.

- Autobahn GmbH des Bundesilla on keskeinen rooli Saksan moottoriteiden automaattisessa ajamisessa, selittää Autobahn GmbH des Bundesin tekninen toimitusjohtaja Dirk Brandenburger.

- Emme ainoastaan hyväksy automaattista ajamista tietyillä moottoritieosuuksilla, vaan edistämme myös aktiivisesti moottoritieinfrastruktuurin ja ajoneuvojen välistä verkottumista ja viestintää niin sanottujen yhteistoiminnallisten älykkäiden liikennejärjestelmien avulla. Tämä on ratkaisevan tärkeää automaattisten ajoneuvojen hyväksymisen ja siten myös niiden turvallisuuden kannalta maantiellä.

Ensimmäisen automaattisesti ajavan kuorma-auton koeajoa varten Autobahn GmbH tutki MANin konseptia osana koelupahakemusta, ennen kuin liittovaltion moottoriajoneuvoliikenneviranomainen myönsi MANille virallisesti hyväksynnän huhtikuun alussa. Tulevaisuudessa Autobahn GmbH vastaa myös moottoriteiden toiminta-alueiden hyväksymisestä automaattisten ajoneuvojen sarjahyväksyntää varten. Ajoneuvon käyttäjä määrittää reitit, joilla sen automaattisella ajotoiminnolla varustettujen ajoneuvojen on määrä ajaa, ja Autobahn GmbH tarkistaa sitten, soveltuvatko nämä reitit näiden automaattisella ajotoiminnolla varustettujen ajoneuvojen käyttöön.