Uuden MAN eTruckin myynti alkaa
MAN Truck & Bus on aloittanut yrityshistoriansa ensimmäisen raskaan sähkökäyttöisen kuorma-auton myynnin, mikä on uusi virstanpylväs tavaraliikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Tilauksia on jo saatu 600 kappaletta. Ensimmäiset 200 ajoneuvoa on tarkoitus toimittaa valituille asiakkaille jo vuonna 2024, ennen kuin tuotanto MANin Münchenin tehtaalla käynnistyy tilausmäärien kasvaessa täydessä mittakaavassa vuodesta 2025 alkaen.
MAN loi eMobility Centerin myötä perustan uusien suuritehoisten MAN eTGX- ja MAN eTGS-sähkökuorma-autojen kehittämiselle Münchenin tehtaallaan noin kaksi vuotta sitten ja investoi voimakkaasti valmisteluihin diesel- ja sähkökuorma-autojen yhteistuotantoa varten. Sittemmin on rakennettu 50 prototyyppiä, ja noin 4 000 tuotanto- ja myyntityöntekijää on koulutettu sähköiseen liikkuvuuteen siirtymistä varten. MANin Nürnbergin tehtaalla MAN investoi noin 100 miljoonaa euroa akkutuotannon käynnistämiseen.
Jotta Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoite saavutettaisiin, meidän hyötyajoneuvoteollisuudessa on tehtävä osamme ja vähennettävä hiilidioksidipäästöjä kestävästi. Sähkökäyttöiset kuorma-autot ovat avainasemassa tämän tavoitteen saavuttamisessa. Hyötyajoneuvojen valmistajana olemme viime vuosina asemoineet itsemme uudelleen tätä mullistavaa muutosta varten ja tehneet itsestämme vankan ja tulevaisuudenkestävän, jotta pystymme selviytymään uuteen teknologiaan tehtävistä suurista investoinneista. Uusien eTruck-ajoneuvojemme myynnin myötä aloitamme nyt uuden ilmastoneutraalin liikenteen aikakauden. Jo vuonna 2030 joka toisen Euroopassa rekisteröidyn MAN-kuorma-auton on määrä olla sähkökäyttöinen. Tämän tavoitteen saavuttaminen edellyttää kuitenkin ehdottomasti valtakunnallista latausinfrastruktuuria. Siksi tarvitsemme merkittävästi nopeutettua laajennusta vähintään 4 000 megawatin latauspisteeseen Saksassa ja 50 000 suuritehoiseen ja megawatin latauspisteeseen Euroopassa vuoteen 2030 mennessä, sanoo Friedrich Baumann, MAN Truck & Busin myynnistä ja asiakasratkaisuista vastaava johtokunnan jäsen.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyMANin kehittäjille oli alusta alkaen selvää, että valtakunnallinen siirtyminen sähköiseen liikkuvuuteen onnistuu vain, jos uusi eTruck ei olisi käytännöllisyydeltään ja käyttökelpoisuudeltaan dieselkuorma-autoa millään tavoin heikompi, mutta ennen kaikkea sen osalta, että se voidaan yhdistää monenlaisiin koriratkaisuihin. Lisäksi ennen ajoneuvon ostoa järjestettävä neuvonta on olennainen perusta sen onnistuneelle käytölle.
Sähköisestä konsultoinnista sähköisiin palveluihin
Samalla kun kehitystiimi on tehnyt kovasti töitä, jotta kuorma-autojen sähkökäyttö soveltuisi kaikille maantieliikenteen käyttöalueille, MAN Transport Solutions -tiimi työskentelee jo nyt jatkuvasti valmistellakseen kuljetusyrityksiä tähän uuteen aikakauteen. Sillä myös käyttäjäpuolella tarvitaan muutosta matkalla kohti eTruckia. Tässä kohtaa 360 Degree eMobility Consulting astuu kuvaan. Sopivia ajoneuvoja koskevan neuvonnan lisäksi siihen kuuluu myös asiakaskohtaisten toimintaedellytysten, kuten käyttövaiheiden, mukaan lukien kustannusoptimointi, reittianalyysi, kaluston optimointi, huomioon ottaminen ja tämän pohjalta tarvittava neuvonta latausinfrastruktuuria varten. Lisätukea tarjoavat digitaaliset työkalut, kuten uusi MAN eReadyCheck, jonka avulla asiakkaat voivat tarkistaa, miten heidän ajoreittinsä voidaan ajaa puhtaasti sähköisesti, sekä MAN eManager, jonka avulla kalustovastaavat voivat jatkuvasti seurata tärkeitä tietoja kaikkien kaluston kuorma-autojen lataustilanteesta.
Tuotteen ja sen sovellusten lisäksi MAN on sitoutunut myös latausinfrastruktuurin laajentamiseen: TRATON GROUP on perustanut Daimler Truckin ja Volvo Groupin kanssa yhteisyrityksen, jonka tarkoituksena on perustaa vähintään 1700 suuritehoista latauspistettä moottoriteille ja logistiikkakeskuksiin tai niiden läheisyyteen eri puolille Eurooppaa.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyMANilla on myös oma latausinfrastruktuuritarjonta asiakkailleen valikoimassaan. Tätä varten MAN tekee yhteistyötä ABB:n, Helioxin ja SBRS:n kaltaisten latausinfrastruktuurin valmistajien kanssa.
Sovellus-modulaarinen akku- ja latausliitäntäalue
Uusille MAN eTGX- ja MAN eTGS-malleille on ominaista akkukokoonpanojen suuri muunneltavuus. Molemmissa on kuusi akkupakettia, joista kaksi on asennettu ohjaamon alle ja enintään neljä muuta ajoneuvon rungon sivulle, ja ne tarjoavat jopa 480 kWh:n käyttökelpoisen akkukapasiteetin 600–800 kilometrin päivittäistä toimintasädettä varten. MAN on kehittänyt akut erityisesti hyötyajoneuvoihin, ja niitä valmistetaan sarjatuotantona Nürnbergin tehtaalla vuodesta 2025 alkaen. NMC-kennokemiansa ja erityisesti kehitetyn lämpötilanhallinnan ansiosta akkupaketit tarjoavat suuren energiatiheyden, kompaktin rakenteen, pitkän käyttöiän ja nopean latauksen - myös alhaisella akun jäännösvarauksella ja alhaisissa ulkolämpötiloissa. Tämä tarkoittaa, että kantaman, hyötykuorman ja latausajan kannalta optimaalinen ajoneuvokokoonpano voidaan valita jokaiseen sovelluksen ominaispiirteeseen – supermarketteihin jakelusta kaupungin keskustoissa, alueellisista rakennusmateriaalien toimituksista tuotantologistiikan pitkän matkan kuljetuksiin.
Esimerkiksi kaupunkien jakelukuljetuksissa tarvitaan yleensä lyhyempiä, enintään 250 kilometrin päivittäisiä toimintasäteitä, ja lataus tapahtuu yön aikana logistiikkakeskuksissa. MAN eTGX:n ja MAN eTGS:n modulaarinen akkukonsepti tarjoaa mahdollisuuden varustaa ajoneuvo vain kolmella tai neljällä akkupaketilla kuuden akkupaketin sijasta, jolloin ajoneuvon paino pienenee jopa 2,4 tonnia, minkä seurauksena käytettävissä oleva hyötykuorma on suurempi ja kulutus pienenee osakuormattuna tai tyhjänä ajettaessa.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyJopa 375 kW:n CCS-standardin lisäksi MAN tarjoaa heti myynnin alusta lähtien paljon tehokkaampaa megawattilatausstandardia (MCS) nopeaan välilataukseen ajotaukojen aikana, joka mahdollistaa aluksi 750 kW:n ja myöhemmässä laajennusvaiheessa jopa yli yhden megawatin lataustehon. Myös tässä MAN on ajatellut mahdollisimman suurta joustavuutta asiakaskäyttöön eri latausasemien sijainneilla varikoilla. Kaksi CCS-liitäntää voi olla valinnaisesti yhdistettynä vasemmalla ja oikealla puolella etupyöränkaaren takana tai rungon oikealla puolella takana. MCS-
liitäntä voidaan tilata myös vasemmalle tai oikealle yhden etummaisen CCS-liitännän sijasta. MAN-akkujen hallintajärjestelmä varmistaa, että akut ovat aina optimaalisessa toimintakunnossa yksittäisten kennojen lataustilan, jännitteen ja virran valvonnan, optimaalisen lämpötilan säätelyn ja eristyksen valvonnan osalta latauksen ja ajon aikana.
Akkujen ja käyttöyksikön optimaalinen sijoittelu
Modulaarinen akkuarkkitehtuuri tekee MAN eTGX:stä ja MAN eTGS:stä erityisen päällirakenneystävällisen. Rungon vasemmalla tai oikealla puolella olevat vapaat tilat tehokkaille pumpuille, varusteiden säilytystiloille, nosturin tukijaloille ja vastaaville tilaa tarvitseville korin osille, voidaan toteuttaa helposti akkujen joustavan sijoittelun ansiosta. Kahden akun vakioasennus ohjaamon alle, samaan paikkaan kuin polttomoottori tavanomaisissa ajoneuvoissa, takaa myös edullisen painon jakautumisen. Tähän vaikuttaa osaltaan myös moottoriyksikön sijoittelu. Se sijaitsee keskellä runkoa ja koostuu synkronisesta sähkömoottorista, akkujen tasavirran muuntamisesta vaihtovirraksi ja moottorin ohjauksesta vastaavasta invertteristä sekä 2- tai 4-vaihteisesta vaihteistosta, jonka vaihteiden määrä riippuu valitusta moottorin tehosta ja joka käyttää aiemmassa ajoneuvorakenteessa hyväksi havaittuja vetäviä akseleita tavanomaisen kardaaniakselin välityksellä.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyySovelluskokoonpanon mukaan sähkömoottorin teho on 254 kW (333 hv), 330 kW (449 hv) tai 400 kW (544 hv) ja vastaava maksimivääntömomentti 800, 1150 tai 1250 newtonmetriä. Moottorijarrutuksen ja jarrutuksen aikana kuljettaja voi käyttää sähkömoottoria generaattorina käyttötarpeiden mukaan ja muuntaa ajoneuvon liike-energian takaisin sähköenergiaksi. Samalla akut latautuvat. Suurin mahdollinen talteenottoteho vastaa sähkömoottorin tehoa ja on siten verrattavissa nykyisten tehokkaiden dieselmoottoreiden hidastimien tehoon. Kuten näissäkin, vaihteiston automaattinen vaihtaminen tukee parasta mahdollista energian talteenottoa moottorin kierroslukua nostettaessa.
Optimaalinen päällirakentajaystävällisyys
MAN eTGX:n ja MAN eTGS:n sähköisen voimansiirtomallin etuja esimerkiksi e-akselikonsepteihin tai vastaaviin tyyppeihin verrattuna ovat taka-akselin erittäin hyvän hyötykuorman lisäksi korkea ajomukavuus, joka johtuu pienistä jousittamattomista massoista, sekä runkoon tukevasti asennetun moottoriyksikön hyvä suojaus iskuilta ja tärinöiltä. Lisäksi moottoriyksikköön voidaan helposti integroida mekaaninen voimanulosotto, jolla voidaan käyttää päällirakenteen laitteita, kuten jäähdytysyksiköitä tai hydraulipumppuja, ja myös sähkömekaaninen voimanulosotto voidaan asentaa helposti.
Modulaarisen akkukonseptin ja hyötykuorma- ja koriystävällisen moottoriyksikön sijoittelun kokonaisyhdistelmä mahdollistaa myös hyvin lyhyet akselivälit alkaen 3,75 metristä, minkä ansiosta puoliperävaunun vetoauto voidaan yhdistää yleisimpiin puoliperävaunuvaihtoehtoihin sallittujen kokonaispituusvaatimusten puitteissa. Akkujen kompakti rakenne on myös syy siihen, että MAN voi tarjota uutta eTruckia myös ultramatalarunkoista suurtilavuusvaihtoehto kuljetuksiin, joiden sisäkorkeus on kolme metriä. Sovellusalueena on ensisijaisesti tuotantologistiikka, esimerkiksi autoteollisuudessa, joka on erityisen altis nopealle siirtymiselle dieselistä sähkökäyttöön sovellusprofiiliensa ja logistiikkakeskusten välisten vakiokuljetustensa vuoksi.
Sähköisesti vieläkin parempi: rento ajaminen ja korkea mukavuustaso
MAN eTGX:n ja MAN eTGS:n kuljettajien ei tarvitse pelätä kosketusta uuteen tekniikkaan. Ohjaamoissa heitä tervehtii tuttu, kuljettajakeskeinen ohjaamon ulkoasu ja tuttu toimintalogiikka, jota täydentävät tyypilliset sähköajoneuvojen käyttöominaisuudet, kuten asetukset energian talteenoton optimaaliselle käytölle, joka kattaa myös jatkuvan jarrutustoiminnon. Sitä voidaan käyttää sekä tutulla ohjauspylvään vivulla ohjauspyörän oikealla puolella että valittavissa olevalla One-Pedal-Driving-tilalla. Tällöin talteenotto käynnistyy sitä voimakkaammin, mitä enemmän kuljettaja vähentää kaasupolkimen painetta. Näin hän voi säätää ajonopeutta herkästi ilman, että hänen tarvitsee käyttää käyttöjarrua, ja samalla hän voi syöttää ajoneuvon liike-energiaa takaisin akkuihin sähkön muodossa. Täysin uusi täysin digitaalinen mittaristo antaa tietoa akkujen varaustilasta, energiankulutuksesta ja energian talteenotosta.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyySähköajoneuvossa akuista saatavaa energiaa ei käytetä pelkästään ajamiseen vaan myös mukavuustoimintoihin, kuten ohjaamon lämmitykseen tai jäähdytykseen. Jotta tämä olisi mahdollisimman tehokasta, ajoneuvon kokonaislämmönhallintajärjestelmä yhdistää älykkäästi ohjaamon lämmitysjärjestelmän jäähdytyspiirit, voimansiirtoyksikön ja korkeajänniteakkujen lämpötilanhallinnan niin, että ohjaamon lämmitykseen käytetään tehokkaasti käytön aikana syntyvää ylimääräistä lämpöä ja akuista saatavaa lisäenergiaa käytetään tähän tarkoitukseen vain tarvittaessa. Tämä takaa hyvän lämpötilanhallinnan myös talviolosuhteissa kaikissa ohjaamokokoluokissa. Ne ovat täysin linjassa nykyisten dieselsarjojen valikoiman kanssa: MAN TGX:n ohjaamo on leveä ja MAN TGS:n kapeampi, ja kummastakin on saatavana kolme kattokorkeusversiota.