Kuljetus

Gasum on avannut maailman pohjoisimman kaasutankkausaseman Rovaniemelle

Uuden aseman myötä Pohjois-Suomessa toimiva kuljetusliike UKK-Express aloittaa biokaasun käytön tänä vuonna kahdella kaasuajoneuvolla. Tarkoituksena on lisätä kaasuautojen määrää tulevaisuudessa.

Gasum kaasutankkausasema

Gasum on avannut uusimman kaasutankkausasemansa Rovaniemellä. Asema on sijainniltaan maailman pohjoisin nesteytettyä kaasua myyvä tankkausasema. Gasum on avannut aikaisemmin Lapin alueelle jo kaksi muuta kaasutankkausasemaa, yhden Keminmaalle ja toisen Ruotsin Luulajaan.

Uusi asema sijaitsee osoitteessa Energiakatu 5 Rovaniemen Teollisuuskylän alueella E75-tien läheisyydessä Rovaniemen keskustan eteläpuolella. Sijainti palvelee erinomaisesti sekä pohjoisen että etelän suuntaan kulkevaa liikennettä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Asema on ollut hyvin toivottu ja se palvelee niin raskasta liikennettä kuin henkilöautojakin – asemalta saa sekä nesteytettyä että paineistettua kaasua.

- Rovaniemi on tärkeä laajennus Gasumin tankkausasemaverkostoon Lapin alueella. Myös Pohjois-Suomessa on nyt erinomaiset edellytykset vähentää maantiekuljetusten päästöjä tuntuvasti käyttämällä biokaasua fossiilisten polttoaineiden sijaan. Gasumin tavoitteena on mahdollistaa kaasun käyttö kaikilla maantielogistiikan runkolinjoilla Suomessa ja Ruotsissa, Gasumin Suomen liikenteen liiketoimintajohtaja Juho Kurra sanoo.

”Ainoa realistinen ja taloudellisesti järkevä vaihtoehto”

Kuljetusliike UKK-Express hoitaa tavaraliikennettä Lapin ja Pohjois-Suomen sekä muun Suomen, Skandinavian ja Euroopan välillä. Päivittäinen Helsinki–Rovaniemi-runkoreitti sekä jakeluverkosto Pohjois-Suomeen ja Lappiin ovat yhtiön kuljetuspalvelujen ydin.

UKK-Expressin toimitusjohtaja Jukka Uimaniemi sanoo, että Rovaniemen tankkausasema mahdollistaa ensimmäistä kertaa kaasuautojen käytön yhtiön pääasiallisella jakelualueella. UKK-Express aloittaakin tänä vuonna kokeilun biokaasukuorma-autolla sekä biokaasurekalla, mutta jos kaikki menee hyvin, tarkoituksena on lisätä biokaasuautojen määrää ensi vuoden aikana.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Tavoitteenamme on merkittävästi vähentää toimintamme päästöjä vuoteen 2030 mennessä ja kaasuajoneuvoihin investoiminen on ollut suunnitelmissamme jo jonkin aikaa. Nähdäkseni biokaasu on tällä hetkellä ainoa realistinen ja taloudellisesti järkevä vaihtoehto merkittävään päästöjen vähentämiseen kuljetuksissa Pohjois-Suomen alueella, toteaa Uimaniemi.

Päästövähennyksiä kustannustehokkaasti jo tänään

Logistiikka- ja kuljetusyhtiöt ovat avainasemassa pohjoismaisten tieliikennepäästöjen leikkaamisessa ajomatkojen ollessa pidempiä ja päästöjen moninkertaisesti suurempia henkilöautoihin verrattuna.

Biokaasun käyttö polttoaineena on kustannustehokas keino vähentää maantieliikenteen päästöjä jo tänään. Biokaasun koko elinkaaren aikaiset päästöt ovat keskimäärin 90 prosenttia pienemmät perinteisiin fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna.

Gasumin strateginen tavoite on tuoda vuoteen 2027 mennessä pohjoismaisille markkinoille seitsemän terawattituntia (TWh) uusiutuvaa kaasua vuodessa, mikä on neljä kertaa enemmän kuin nyt. Se tarkoittaisi vuosittaista 1,8 miljoonan hiilidioksiditonnin yhteenlaskettua päästövähennystä Gasumin asiakkaille.