Tapahtumat

Keslan Kesälahden tehdas täyttää 50 vuotta

Keslan tehdas on ollut Kesälahdella melko tarkalleen viidenkymmenen vuoden ajan. Toiminnan siirtämiseen Rantasalmelta Kesälahdelle vaikutti monta asiaa ja uusi sijainti vaikutti lopulta yrityksen nimeenkin. Viidenkymmenen vuoden paikkakunnalla oloa juhlitaan keskiviikkona 12.6.2024 avoimien ovien merkeissä.

Patu 1800

Juhlavuoden kunniaksi Kesla järjestää avoimet ovet Kesälahden tehtaalla (Metsolantie 2) klo 10–14.

Ohjelma:

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Klo 10-14 tuotantokierrokset, kone-esittelyt ja yhteistyökumppanit

Koeajoa: KESLA proC i -kärkiohjaus 326T -kuormaimessa | Harvesterisimulaattori

Esillä useita Keslan sekä yhteistyökumppaneiden koneita ja palveluita: Prosilva, Sampo-Rosenlew, Koneyrittäjät, AGCO Suomi, Kongan Konepaja, Punkaharjun metsäpalvelu, Metsäenergia Meter, Veljekset Hannonen, Itä-Moto.

Tarjolla hernekeittoa, kahvia ja pullaa (rajattu määrä).

Klo 12 Metsäman paikalla jakamassa nimikirjoituksia

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Klo 14 alkaen huutokauppa

Rantasalmen Raivausväline muutti Kesälahdelle keväällä 1974

Mukaellen kirjaa "Riihipajasta metsäteknologian moniosaajaksi".

Kolme vuotta Joroisten kunnan teollisuushallissa toimineelle Rantasalmen Raivausvälineelle alkoivat tilat käydä ahtaaksi. Toimitusjohtaja Seppo Kärkkäinen, perustaja Antti Kärkkäisen poika, neuvottelikin kunnan kanssa uudesta tontista lähellä rautatietä. Yritys hankki tarvittavat lisäselvitykset ja rahoituksen. Lopulta kunta rakennutti teollisuushallin, mutta ei suinkaan jo kaksikymmentä työntekijää työllistävälle, voimakkaasti kasvavalle Rantasalmen raivausvälineelle, vaan aivan toiselle yritykselle.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tilanteen näyttäessä toivottomalta Kärkkäinen lähestyi myös muita kuntia. Tuttu hallisuunnittelija kertoi tietävänsä kunnan, jossa metalliteollisuudelle olisivat rahat valmiina. Tämä osoittautui todeksi. Keslan 50-vuotishistoriikissa Kärkkäinen kuvailee keskustelua Kesälahden kunnanjohtajan kanssa seuraavin sanakäänteinen ”Kunnanjohtaja Alaluoto vetäisi pöytälaatikosta rahat valmiiksi ja sanoi, että päätös pystytään tekemään pikaisestikin”.

Metallituotteiden kysyntä on hyvä ja Kesälahden kunta laittoi tuulemaan. Se rakensi Rantasalmen Raivausvälineelle pistoraiteen ja 1 800 neliön hallin.

Talikoita valmistui 2 000 kappaleen vuosivauhtia. Kysyntää Keslan tuotteille oli enemmän kuin tehdas pystyi valmistamaan. Kärkkäinen kertoi töiden alkaneen rivakasti Kesälahden suuressa hallissa. Väljät tilat paransivat työtehoa. Töissä oli kolmekymmentä miestä ja joka päivä lähti kaksi rautatievaunullista tuotteita, joustopiikkiäkeitä, kivitalikoita ym. Traktorireki oli myös kysytty tuote.

Muutto Kesälahdelle merkitsi myös yhtiön nimen vaihtoa. Kesla-nimen keksi konsultti Jyrki Karttila. Kesla-nimi muodostui lopulta oivaltavasti Kesälahden kuntanimestä. Nimi oli sopivan neutraali ja taipuisa sekä ylimääräisistä merkityksistä vapaa vientiäkin ajatellen.

Patu Jyty
70-luvun tuotteiden kuvia. Patu Jyty...
Patu ojanperkausväline
...ja Patu ojanperkausväline.