Puutavara-autoilu

Jättimäinen puutavarayhdistelmä tehostaa Holmenin kuljetuksia Ruotsissa

Viime syksystä alkaen Ruotsissa, Holmenin teollisuusalueella Norrköpingissä on kuljetettu puuta erikoisvalmisteisella yhdistelmällä junaterminaalin ja Bravikenin sahan välillä. Ajoneuvon kuormakapasiteetti on puolet korkeampi kuin tavallisella ruotsalaisella puutavarayhdistelmällä, mikä tekee kuljetuksista tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä.

Erikoisrakenteinen puutavarayhdistelmä
Erikoisrakenteinen puutavarayhdistelmä on ollut käytössä Bravikenilla syksystä 2023 alkaen, ja se kuljettaa puolet enemmän puuta kuin tavallinen, ruotsalainen puutavarayhdistelmä.

Erikoisvalmisteisen yhdistelmän pituus on 45 metriä, eli se on kymmenen metriä pidempi yleisillä teillä liikkuvat yhdistelmät. Kuormatilaa on lähes 100 kuutiota, mikä on yli puolet enemmän kuin tavallisilla puuautoilla.

- Kaksinkertaistuneen kantavuuden ansiosta kuljetusyritys voi tehdä saman ajosuoritteen vähemmällä henkilöstöllä ja nopeammin kuin aiemmin. Ajettujen lenkkien ja sitä myötä myös kilometrien määrä on puolittunut, mikä on hyväksi ympäristölle ja askel kohti CO2-päästöjen vähentämistä, Holmen Skogin logistiikka- ja toimitusspesialisti Elin Jaldeland kertoo.

Räätälöity terminaali pidemmille ajoneuvoille

Sahan ja Bravikenin paperitehtaan välinen yhteistyö on tärkeässä roolissa Holmenin toiminnassa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Bravikenin uuden terminaalin tarkoituksena on parantaa tehokkuutta ja samaan aikaan vähentää ympäristövaikutuksia sahalle tulevan raaka materiaalin ja sisäisten kuljetusten osalta. Pidempi yhdistelmä on ollut luontainen ajatus alusta alkaen, kun teitä ja risteyksiä mitoitettiin nimenomaan, jotta voidaan hallita suurempia kääntösäteitä ja ylläpitää turvallisuutta, toteaa teollisuusalueen kehityksestä innostunut Mattias Brodén Holmen Paperilta.

FAKTA

  • Erikoisrakenteinen puutavarayhdistelmä on ollut käytössä syksystä 2023 alkaen
  • Yhdistelmällä saa ajaa ainoastaan Holmenin sahan ja paperitehtaan alueella Bravikenissa, ja valituilla reiteillä. missä näkyvyys on hyvä ja mutkat tarkkaan mitattu.
  • Täyteen lastattuna kuormaa lähes sata kuutiota. (Normaalilla puutavarayhdistelmällä noin 45 m3)
  • Holmenilla on erilaisia pyöreän puun erikoiskuljetuksia myös muissa paikoissa, kuten Iggesundissa.
  • Yhdistelmän omistaja on Julita åkeri.
Erikoisrakenteinen puutavarayhdistelmä, Julita Åkeri