Ajankohtaista

Metsähallitus muistuttaa: älä pura majavien patoja kansallispuistossa

Helvetinjärven kansallispuistossa on purettu majavan pato, vaikka se on kiellettyä kansallispuiston järjestyssäännössä ja majavan pesä ja siihen liittyvä rakennelma ovat laissa rauhoitettuja. Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joilla eläinten pesien vahingoittaminen ja luonnonolojen heikentäminen ovat kiellettyä.

Helvetinjärven purettu majavan pato

Metsähallituksen Luontopalveluiden kenttämestari Erkki Piilola huomasi Helvetinjärven kansallispuistossa maastokäynnillään tiistaina 11. kesäkuuta, että kansallispuiston kävijä tai kävijät ovat purkaneet majavan rakentaman padon Haukanhiedan suositun tulipaikan lähettyviltä. Pato oli nostanut vettä niin, että muutama telttapaikka oli veden vallassa.

Pato sijaitsi ojassa, joka laskee pienestä Hietaslammesta Haukkajärveen. Oja on majavan patojen sarjoittama, sillä puretun lisäksi ojassa on kolme patoa.
- Pato on melko pienikokoinen, mutta kyllä sen purkamiseen on tarvittu rajusti käsiä. Toivottavasti kukaan ei ala purkamaan majavien patoja enää enempää, kertoo kenttämestari Erkki Piilola Metsähallituksen Luontopalveluista.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Piilola muistuttaa, että retkeilijöiden tulee noudattaa Helvetinjärven kansallispuiston järjestyssääntöä. Järjestyssäännössä kielletään eläinten pesien vahingoittaminen sekä muut toimet, jotka saattavat vaikuttaa epäedullisesti alueen luonnonoloihin, maisemaan taikka eläin- tai kasvilajien säilymiseen.

Retkeilijöiden ei tule alkaa majavien padon purkajiksi myöskään siksi, koska majavan pesä on rauhoitettu ja pesään kuuluvan rakennelman purkaminen on kriminalisoitu metsästyslaissa.

Helvetinjärvellä majavien nostattama vesi sulkee retkeilyreittejä, mutta lisää luonnon monimuotoisuutta

Majavien läsnäolo ja niiden pesien sekä patojen vaikutukset ovat luonteenomaisia monelle Suomen kansallispuistoista. Helvetinjärvellä majavien rakennelmien vaikutukset näkyvät monin paikoin.
- Haukanhiedalta Helvetinkolulle menevä reittiosuus on poikki, sillä Sammakkolammin kohdalla on tulva, kertoo virkistyskäytön erityisasiantuntija Johanna Väkeväinen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Majavan padon poistaminen kansallispuistossa on luvanvaraista, mutta harvinaista. Ahkera eläin ei jää seisomaan tumput suorina.
- Vaikka maanomistaja saisikin luvan patoja poistaa, se toisi ainoastaan hetken helpotuksen, sillä majavat rakentavat pian uuden padon, kenttämestari Erkki Piilola kertoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Majavat ja niiden padot ovat Helvetinjärvellä olennainen osa luonnonsuojelualueen luontoa. Luonnolle esimerkiksi padot ovat hyvä asia.
- Majavien padot nostavat vettä järvillä ja lammilla, mikä muodostaa rannoille lahopuuta. Kun suopurojen pinnat nousevat, puolestaan korpiin tulee lisää kosteutta. Luonnon monimuotoisuuden kannalta jäädään kyllä plussan puolelle, vaikka vaikutuksia retkeilyyn toki on, summaa luonnonsuojelun erityisasiantuntija Pekka Vesterinen Metsähallituksen Luontopalveluista.