Ajankohtaista

Aurinkovoimaloiden vaikutuksista vesiin ja ilmastoon kootaan näkemystä

Aurinkovoimaloihin perustuvan sähköntuotannon arvioidaan moninkertaistuvan lähivuosina. Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti aurinkovoimarakentamista ohjataan rakennettuun ympäristöön, turvetuotannosta vapautuneille alueille ja joutomaille pyrkien välttämään tuotannossa olevien peltojen ja metsämaan merkittävää käyttöä aurinkovoimaan. Tapion hankkeessa kootaan tietoa aurinkovoimaloiden vaikutuksista vesiin, ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen. Hanke rajautuu entisille turvetuotantoalueille.

Aurinkovoimaloiden vaikutuksista vesiin ja ilmastoon kootaan näkemystä

Aurinkovoimala vaikuttaa ympäristöön rakentamisen ja toimintansa aikana. Ympäristösuojelulain mukaan toiminnanharjoittajan on oltava selvillä toimintansa ympäristövaikutuksista, ympäristöriskeistä ja niiden hallinnasta sekä haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista.

Naapuruussuhdelaki, pelastuslaki, vesilaki, luonnonsuojelulaki sekä maankäyttö- ja rakennuslaki säätelevät aurinkovoimarakentamista. Monet yhteiskunnallisesti tärkeät tavoitteet ilmastoon, monimuotoisuuteen ja vesien laatuun vaikuttavat yritysten toimintaan. Yritysten vapaaehtoiset sitoumukset ja tavoitteet vastuulliseen toimintaan asettavat usein lainsäädäntöä korkeampia vaatimuksia selvillä oloon toiminnan vaikutuksista.

Tavoitteena kestävät ratkaisut turvetuotannon jälkeen

- Tarvitaan tietoa aurinkovoimaloiden vaikutuksista vesiin ja ilmastoon sekä luonnon monimuotoisuuteen. Tässä hankkeessa perehdymme vaikutuksiin entisillä turvetuotantoalueilla, mutta tietoja voidaan hyödyntää aurinkovoimarakentamisessa laajemminkin, kertoo projektipäällikkö Airi Matila Tapiosta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Hankkeen tavoitteina on yhdessä yritysten kanssa koota ratkaisuja, joilla voidaan vähentää turvetuotannosta poistuville alueille rakennettavien aurinkovoimaloiden päästöjä vesiin ja ilmastoon.

Hankkeessa selvitetään myös mahdollisuutta hyödyntää turvetuotannosta poistuvia alueita samanaikaisesti aurinkovoimaloiden ja muiden jatkokäyttömuotojen kanssa. Lisäksi arvioidaan, kuinka paljon turvetuotannosta poistuvia alueita voitaisiin valtakunnallisesti hyödyntää aurinkovoimaloiden rakentamiseen.

Yhteistyö yritysten kanssa on oleellista hankkeessa

- Aurinkovoimarakentamisen vaikutuksia säätelee lainsäädäntö. Monet yhteiskunnalliset tavoitteet ja yritysten sitoumukset vastuullisuuteen määrittävät vaikutuksia. Tavoitteenamme on kysellä ja muodostaa näkemystä niin sanottuun selvillä oloon vesistö- ja ilmastopäästöihin liittyen yhteistyössä yritysten kanssa. Haluamme saada vuoropuhelua käyntiin ja sitä kautta ymmärtää kokonaisuutta, taustoittaa Matila.

Hankeryhmä tutustuu maastossa suunnitteilla tai rakenteilla oleviin aurinkovoimala-alueisiin yritysten kanssa ja haastattelee toimijoita. Syksyllä 2024 järjestetään kutsutyöpaja toimijoille. Hankkeen tulokset esitellään webinaarissa vuoden 2025 alkupuolella. Tulokset julkaistaan kirjallisena raporttina.

Turvealan ja metsätalouden kokemusta hyödynnetään

Turvealan ja metsätalouden toimijat ovat perehtyneet elinkeinojensa vesistö- ja ilmastovaikutuksiin ja kehittäneet toimintatapoja vähentääkseen turvealueilta päästöjä vesiin ja ilmaan. Heidän kokemuksistaan on hyötyä aurinkovoimarakentamisen kehittämisessä entisillä turvetuotantoalueilla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Hanke käynnistyi toukokuussa 2024 ja päättyy joulukuussa 2024. Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö myönsivät Tapio Oy:lle rahoituksen keväällä 2024. Hanketta rahoitetaan osittain osana Hiilestä kiinni -kokonaisuutta.