Metsäteollisuus

MTK: Hallituksella on näytön paikka – suojakaistoille on löydyttävä korvaukset

Ministeri Mykkänen vieraili MTK:n metsäjohtokunnassa keskustelemassa raakkutuhon seurauksista ja seuraavista toimenpiteistä. - Olen tyytyväinen siihen, että ministerillä oli aikaa vierailulle. Lähiaikoina tarvitsemme hallitukselta selvempiä linjauksia. Metsäjohtokunta ei hyväksy kaavamaista 50 metrin totaalisuojelua metsänomistajien rahoilla. Hakkuurajoitusten on perustuttava todelliseen tarpeeseen ja kulut on jaettava oikeudenmukaisesti, vaatii MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

metsä

Metsäteollisuusyritykset olivat viime viikolla ministeri Mykkäsen kutsumana keskustelemassa raakkutuhosta sekä korjaavista toimista. Tilaisuuteen ei kutsuttu metsänomistajien edustajia, vaikka kustannukset suojakaistoista ovat jäämässä metsänomistajien maksettavaksi.

- Halusimme korjata tilanteen ja kutsuimme ministeri Mykkäsen MTK:n metsäjohtokunnan kuultavaksi. Kiitämme ministeriä kutsun hyväksymisestä. Ministeri sai kokouksessa rautaisannoksen käytännön esimerkkejä ja kysymyksiä esimerkiksi purojen suojakaistoista, kertoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

MTK:n metsäjohtokunnassa ministeri Mykkänen kertoi meneillään olevista prosesseista koskien raakkujen turvaamista ja luonnonsuojelua laajemminkin. MTK:n metsäjohtokunnan jäsenet nostivat kysymyksissään esille laajasti ongelmia epäselvässä lakien, suositusten ja korvausten viidakossa. Metsäjohtokunta evästi ministeriä myös siitä, että luonnonsuojelu kuuluu kaikille, eivätkä kustannukset saa jäädä vain metsänomistajien maksettavaksi.

- MTK:n metsäjohtokunnan viesti oli selvä. Ministerin on ryhdikkäästi kerrottava, mistä korvaukset löytyvät. Jos ministeri itse sysäsi suojakaistakeskustelun liikkeelle, on hänen vastuullaan ottaa kantaa myös korvauksiin. Kova kanta olisi kokoomuslaiselta ministeriltä sekin, että hän kertoisi, että menetyksiä ei korvata. Tämä hallitus ei voi olla se, joka polkee metsänomistajien oikeuksia, toteaa Juha Marttila.

Eniten ihmetystä MTK:n metsäjohtokunnassa herätti ministerin nopea ulostulo vaatimaan metsäyhtiöiden sitoutumista 50 metrin suojakaistoihin raakkupurojen ympärillä.

- Ministerin ulostulo oli nopea. Oli kuitenkin yllättävää, että keskenään kilpailevat metsäteollisuusyritykset uskalsivat samanaikaisesti julkisuudessa kertoa jättävänsä puukaupoissa 50 metriä puronvartta hakkuiden ulkopuolelle, ihmettelee MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.