Metsäteollisuus

UPM Biochemicals ja Södra vauhdittavat innovatiivisten ligniinipohjaisten ratkaisujen kaupallistamista

UPM Biochemicals on yksi ensimmäisistä asiakkaista, jotka saavat ligniiniä Södralta, kun Ruotsin metsänomistajien yhdistyksen omistama yritys vuonna 2027 ottaa käyttöön sellutehtaansa Mönsteråsissa. Södran uudesta tehtaasta tulee Ruotsin ensimmäinen kaupallinen kraft-ligniinin tuotantolaitos ja maailman suurin laatuaan.

verso
Yksi esimerkki kraft-ligniinistä tehdyistä tuotteista on UPM Solargo™ kasvien biostimulantit, jotka todistetusti lisäävät maaperän terveyttä ja tuottavuutta.

UPM on innovoinut sarjan kraft-ligniinistä tehtyjä tuotteita ja on markkinoinut kestävien ligniiniratkaisujen kasvavaa valikoimaa menestyksekkäästi viime vuosina. UPM BioPiva™ on valikoima uusiutuvissa liimoissa ja sideaineissa fossiilisten kemikaalien sijaan käytettäviä kustannustehokkaita, myrkyttömiä ja erittäin puhtaita kraft-ligniinituotteita. Kraft-ligniinistä tuotetut UPM Solargo™ kasvien biostimulantit tukevat erinomaisesti maataloussektorin pyrkimystä vähentää perinteisten lannoitteiden käyttöä, ja samalla edistävät maaperän terveyttä ja todistetusti lisäävät maaperän tuottavuutta.

Edellä mainitut ratkaisut on kehitetty markkinoilta saatavalla kraft-ligniinillä. UPM on panostanut myös ligniinin uuttamiseen ja innovoi ligniinin käyttöä teollisuussovelluksissa, jotka menevät kraft-ligniinejä pidemmälle. Ensimmäisessä biojalostamossaan Leunassa, Sachsen-Anhaltin osavaltiossa, yritys tuottaa hiilinegatiivisia uusiutuvia toiminnallisia täyteaineita (RFF), jotka on valmistettu kestävästi hankitun lehtipuun sisältämästä ligniinistä. RFF:t ovat merkittävä innovaatio maailmanlaajuiselle kumi- ja muoviteollisuudelle, sillä ne korvaavat erittäin myrkyllisen ja paljon hiilidioksidia sisältävän hiilimustan ja saostetun piidioksidin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kraft-ligniini on UPM:lle keskeinen raaka-aine, jonka avulla voimme tarjota kaupallisesti kannattavia, hiilidioksidipäästöjä vähentäviä ratkaisuja teollisuus- ja kuluttajamarkkinoille. Kraft-ligniinin käyttökohteet lisääntyvät nopeasti ja tarjoavat kasvavia markkinoita. Olemme innoissamme siitä, että Södra ryhtyy skaalaamaan kraft-ligniinin erotusta sellutehtaillaan, ja uskomme Södran olevan ihanteellinen kumppani tukemaan UPM:n kasvutavoitteita tarjoamalla meille korkealaatuista kraft-ligniiniä, jonka kestävän kehityksen jalanjälki on kiistaton, kommentoi UPM:n Teknologia ja Biorefining-liiketoiminnan johtaja Winfried Schaur.

- Vuodesta 2027 alkaen Södralla on merkittävä rooli kraft-ligniinin kasvussa uusiutuvana ja kestävänä fossiilisten materiaalien korvaajana, sanoo Södra Bioproductsin johtaja Johannes Bogren. - Kun UPM on asiakkaamme, olemme osa arvoketjua, joka voi tarjota ilmastotehokkaita ratkaisuja vihreää siirtymää varten. UPM puolestaan voi luottaa vastuulliseen metsätalouteemme ja sellutehtaidemme pieneen hiilijalanjälkeen. UPM:n kokemus ja alan tuntemus tekevät siitä ihanteellisen asiakkaan, ja odotamme innolla hedelmällistä kumppanuutta.

Södra hankkii metsäraaka-ainetta yli 50 000 metsänomistajajäseneltään. Mönsteråsin tehtaalla on saha, sellutehdas, tuulivoimaloita ja oma satama. Sellutehtaan ylijäämäenergiasta valmistetaan kraft-ligniinituotetta, jolla on pieni hiilijalanjälki.

Södran investointi Mönsteråsin tehtaalle tuo merkittävän lisäyksen kraft-ligniinin maailmanlaajuiseen kapasiteettiin, ja sillä on käänteentekevä vaikutus kraft-ligniinipohjaisten tuotteiden ja ratkaisujen laajaan käyttöönottoon. Maailman ensimmäinen kaupallinen biometanolitehdas valmistui Södran tehtaalle vuonna 2020 ja tuleva ligniinintuotanto vahvistaa yhtiön asemaa kasvavana, ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen tarjoajana fossiilipohjaisille ratkaisuille.

Ligniiniä esiintyy kaikkien kasvien, erityisesti puiden, soluseinissä, ja se on luonnon toiseksi yleisin polymeeri selluloosan jälkeen. Myrkytön biomateriaali voi auttaa vähentämään merkittävästi riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista monissa eri sovelluksissa. Se tarjoaa mahdollisuuden luoda korkealaatuisia kestäviä kemikaaleja, jotka sisältävät uusiutuvia ainesosia ja joiden hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin fossiilisista raaka-aineista tehtyjen. Sen luontaiset lujuus- ja tarttuvuusominaisuudet mahdollistavat myös korkeimmat tuotesuoritustasot.