Tapahtumat

Kuljetusmessuja ei järjestetä 2025

Ennen koronaviruspandemiaa Kuljetusalan suurtapahtumat totuttiin näkemään Suomessa aina parittomina vuosina, vuorotellen Jyväskylässä ja Helsingissä. Jyväskylän Paviljongin Kuljetusmessut järjestettiin 2017, Helsingin Messukeskuksen Kuljetus-Logistiika-tapahtuma 2019. Pandemian ja siitä seuranneiden toimitusvaikeuksien myötä Jyväskylään vuodeksi 2021 suunniteltu tapahtuma siirtyi ensin vuodella, ja myöhemmin vielä toistamiseen. Lopulta ala kokoontui Paviljongissa toukokuun lopussa 2023 ja ensi vuonna olisi jälleen ollut Helsingin Kuljetus- ja logistiikkanäyttelyn vuoro. Tapahtuma on kuitenkin siirretty jälleen.

kuorma-autoja Helsingin messukeskuksen edustalla
Kuljetus-logistiikkanäyttely järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa viimeksi 2019, seuraavaa kertaa ei ole luvassa ainakaan 2025.

Metsätrans tiedusteli asiaa Autotuojat- ja teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kalliolta. Kallio kertoi autotuojien raskaan kaluston johtoryhmän päättäneen viime talvena, että tapahtumaa siirretään. Kyseisessä johtoryhmässä edustettuna ovat kaikki kuorma-automaahantuojat, käytännössä yritysten toimitusjohtajat.

Kallion mukaan tämän hetken arvio on, että näyttely järjestettäisiin vuonna 2026, mutta lopullinen päätös tästä tehdään ensi talven ja kevään aikana. Avoinna on vielä sekin, järjestetäänkö seuraava tapahtuma Helsingissä vai Jyväskylässä, jos ylipäätään järjestetään.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Siirron taustalla oli varmasti kullakin maahantuojilla omia tilaisuuksiaan ja satsauksiaan vuodelle 2025, mutta pääsyynä oli talouden taantuma ja vaikea markkinatilanne, Kallio totesi.

Hiljainen messuvuosi edessä

Perinteisessä rytmissään Kuljetusmessut ovat vuorotelleet FinnMETKO:n kanssa, mutta 2025 näistä tapahtumista ei järjestetä kumpaakaan. Voittajaksi voi nousta ainakin 23.-24. toukokuuta Kalajoen lentokentällä pidettävä Proforest, joka keväällä 2023 järjestettiin vain pari viikkoa ennen Kuljetusmessua. Ehkä tällä kertaa tapahtumassa nähdään enemmänkin metsäpään kuljetuskalustoa? Myös elokuisen Power Truck Show`n Kuljetusmessuosastojen myynnissä voi hyvin näkyä, ettei keväällä ole toista suurtapahtumaa kilpailemassa samoista euroista. Ensi vuoden elokuun lopussa järjestetään myös maanrakennuspuolen Maxpo Hyvinkään lentokentällä. Vuoden 2026 osalta puolestaan tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, mikä vaikutus on FinnMETKO:n autopuolen tarjontaa, jos Kuljetusmessut silloin päädytään järjestämään. Jo viime vuosina näytteilleasettajilta on tullut signaalia, että tapahtumien kustannukset ovat korkeat. Kuinka budjetit kestävät, jos suurtapahtumia on kaksi samana vuonna?