Metsäkoneurakointi

Messukausi virkisti Ponssen tilausvirtaa heinä-syyskuussa

Ponsse Oyj julkisti osavuosikatsauksensa 22. lokakuuta 2024. Heinä-syyskuun liikevaihto, 169,3 miljoonaa euroa, oli lähes sama kuin viime vuonna (169,2). Liikevoitto kuitenkin nousi merkittävästi ja oli nyt 18,5 miljoonaa euroa (6,5), liikevoittoprosentti oli 11,0 (3,9).

Ponsse Oyj

Tammi-syyskuun osalta vastaavat luvut ovat viime vuotta perässä. Liikevaihto oli nyt 526,9 (579,0), liikevoitto 19,1 (33,4) ja liikevoittoprosentti 3,6 (5,8). Tilauskanta oli 199,1 (282,3) miljoonaa euroa katsauskauden lopussa. Kuten tulosohjeistuksessa 9.8.2024 kerrottiin, Ponssen euromääräisen liikevoiton arvioidaan olevan vuonna 2024 merkittävästi heikompi kuin 2023 (47,2 miljoonaa euroa).

Toimitusjohtaja Juho Nummela:

Juho Nummela

Talouden epävarmuus ja metsäteollisuuden haasteet vaikuttivat edelleen PONSSE-metsäkoneiden kysyntään. Kuluneen neljänneksen aikana hetkellistä virkistystä tilausvirtoihin toi vilkas messu- ja asiakastapahtumien kausi ympäri maailmaa. Kolmannella neljänneksellä saavutimme vastaaviin neljänneksiin verrattuna normaalin tilausvirtatason ja saadut tilaukset olivat ilahduttavasti noin 157,9 miljoonaa euroa. Yhtiön tilauskanta oli katsauskauden lopussa 199,1 (282,3) miljoonaa euroa. 

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tilauskantamme jakautuu kuitenkin pidemmälle aikavälille ja markkinan rauhoittuminen on selvästi nähtävillä. Asiakkaidemme työtilanne on kohtuullisen hyvä eri puolilla maailmaa, mutta investointiaktiivisuus on vähentynyt. Sama tilanne voidaan havaita myös vaihtokonekysynnässä. Markkinatilanteen heikentyminen näkyy tilauskannan ja -virran supistumisena, minkä vuoksi Ponssen tehdas joutuu sopeutumaan kysyntätilanteeseen loppuvuoden aikana. Tehtaan operatiivinen toiminta on erinomaisella tasolla ja osien saatavuus on pääsääntöisesti hyvä.

Ponssen kuluneen neljänneksen liikevaihto oli 169,3 (169,2) miljoonaa euroa. Saimme toimitettua uusia koneita asiakkaillemme erittäin hyvin ja laskutus oli vahva. Sen sijaan vaihtokoneiden ja huoltopalveluiden liikevaihdot olivat laskusuunnassa. Epec kärsii edelleen koneenrakennuksen yleisestä rauhoittumisesta ja asiakkaidensa osittain korkeiden varastotasojen purkamisesta. 

Suhteellinen kannattavuutemme oli kuluneella neljänneksellä erinomainen 11,0 (3,9) prosenttia. Lähes normaali liikevaihtotaso yhdessä tuottavuuden kehityksen kanssa paransi tilannettamme. Kannattavuus on kehittynyt oikeaan suuntaan, mutta emme kuitenkaan ole kulujen kehityksen kanssa vielä tavoitteessamme. Liikevoiton näkökulmasta Ponssen Brasilian maaorganisaation toimintaan liittyvällä Full Service -sopimuksella ei ollut vaikutusta kolmannen neljänneksen tulokseen. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla tehtyjä varauksia puretaan tarpeen mukaan sopimuksen mahdollisia tappioita vastaan. Kuluneella vuosineljänneksellä Full Servicen operatiivinen toiminta parantui ja varauksen purku oli odotettua pienempi. Aiempaan tilanteeseen nähden kulunut neljännes oli meille hyvä onnistuminen.

Yhtiön rahavirta oli 36,5 (-4,8) miljoonaa euroa. Vaihtokonevarastomme oli korkea, mutta muilta osin varastoihin sitoutuneen pääoman osalta tilanne helpottui. Myyntiverkostomme tekee jatkuvasti työtä vaihtokonemyynnin edistämiseksi.

Ponsse oli kuluneen neljänneksen aikana aktiivisesti liikkeellä eri markkina-alueilla ja toimintamme asiakaslähtöisyys tuotti tuloksia. Asiakastarpeisiin vastaten jatkamme hallittuja investointeja tuoteteknologiaan ja digitaalisiin palveluihin, jotta varmistamme kilpailukykyisen tuotetarjonnan kaikissa toimintaympäristöissä. Uusi aluejakoon perustuva globaali toimintamallimme toimii koko ajan paremmin ja tulee vahvistamaan kilpailukykyämme.