Metsätrans

Pääkirjoitus 5/2020: Kevyesti

Metko saatiin lopulta pidettyä, tosin tämän pääkirjoituksen nimen mukaan huomattavasti aiempia vuosia kevyemmin. Näytteilleasettajia ja kävijöitä oli ymmärrettävästi vähemmän kuin normaalioloissa, mutta siitä huolimatta valtaosa tuntui olevan tyytyväisiä tapahtuman antiin. Tämän lehden toimitukselle messuilta tarttui myös useita hyviä juttuvinkkejä, yksi näistä, Mikko Flyktmanin viimeinen kuorma suljettavalle Kaipolan tehtaalle, on luettavissa täältä. Kaikki olennainen messuista: Erilainen Metko.

Juuri Metkon alla ilmestyneessä numerossa julkaisimme laajan artikkelin neliakselisten puuautojen arvon romahduksesta. Tämä aihe herätti runsaasti keskustelua niin Metkossa kuin muutenkin. Juttu on päätynyt mm. opinnäytetyön aiheeksi ja poikii myös jatkojuttuja, kuten Roope Virtasen haastattelun. Metsärekat Oy on päätynyt massamuutoksista huolimatta jatkamaan kolmiakselisella autolla, pitkälti juuri artikkelissa mainituista syistä. Haastattelussa Virtanen toteaa myös, että hänen mielestään yhdistelmän keveys on tämän päivän sana.

Keveys oli teemana myös Kuljetusliike J. Klemettilä Oy:n uuden yhdistelmän hankinnassa. Puutavarayhdistelmän omapainon merkitys korostuu nyt, kun monet asiakastahot ottivat kesäkuun alussa käyttöön ylikuormaleikkurit, jotka monin paikoin ovat ryyditetty myös kovilla sanktioilla. Kolme virhettä voi tuoda viikon ajokiellon, sellainen olisi kova isku monelle kannattavuuden kanssa taistelevalle puuautoilijalle.

Taustalla on hallitusohjelmaankin kirjattu asiakkaan vastuun lisääminen ylikuormista. Ajokieltoja on jaettu jo kesän aikana, mutta vielä haastavammaksi tilanne muuttuu talven lähestyessä. Kun puu ei enää ole kuivaa ja yhdistelmä alkaa kerätä lunta ja jäätä, voi vielä lastatessa laillinen kuorma perillä olla jo laiton. Oman haastavuutensa tilanteeseen tuo, etteivät leikkurit ole yhteneväisiä eri yhtiöiden välillä.