Metsätrans

Pääkirjoitus 2/2020: Poikkeustila

Metsätrans-lehti ilmestyy noin kahden kuukauden välein ympäri vuoden. Välillä tuo aika tuntuu melko lyhyeltä, ja toisinaan vähän pidemmältä. Tällä kertaa vuoden ensimmäisen numeron jälkeen on tapahtunut niin paljon, että siitä tuntuu olevan ikuisuus.

Ykkösnumero ilmestyi tilaajille helmikuun viimeinen päivä, jolloin kaikki maailmalla tuntui vielä olevan suunnilleen normaalisti. Koronaviruksesta toki puhuttiin jo, mutta lehden teon arkeen se ei vielä ollut vaikuttanut. Vielä samana päivänä kuitenkin tuli ensimmäinen tapahtuman peruutus, ja seuraavan kahden viikon aikana niitä tulikin sitten aika lailla lisää. Samalla meni luonnollisesti aika pitkälle uusiksi tämän lehden suunniteltu sisältö.

Kaikesta huolimatta päätimme tehdä lehden normaalissa aikataulussa, sillä tilaajamme ovat maksaneet kuudesta numerosta vuodessa ja sen me olemme velvollisia teille myös tuottamaan. Tästä lehdestä et kuitenkaan vallitsevista olosuhteista johtuen saa lukea Volvo Trucksin uusien mallien lanseeraustilaisuudesta Göteborgista, et Viron Maamess-messuista, Koneosapalvelun Vilppulan uusien toimitilojen avajaistapahtumasta tai Metsäalan Kuljetusyrittäjien vuosikokouksesta. Vaikutukset eivät tietenkään jää edes tähän numeroon, vaan myös loppukevään ja kesän tapahtumat ovat tätä kirjoittaessa jo peruttu, siirretty tai vähintään vaakalaudalla. Toivotaan tilanteen normalisoituvan mahdollisimman pikaisesti. Näiden tapahtumien sijaan olemme pyrkineet löytämään muita mielenkiintoisia juttuaiheita, ja vinkkejä sellaisista saa meille edelleen myös lähettää koska tahansa. Toivottavasti sisältö miellyttää.

Koronaviruksen vaikutukset eivät välttämättä ensimmäisenä tunnu metsäkoneurakoitsijan tai puutavara-autoilijan liiketoiminnassa, mutta mainostajiamme pandemia on kurittanut ankarasti. Muun muassa metsäkonevalmistajat ovat joutuneet sulkemaan tehtaitaan ja käymään läpi yt-neuvotteluita, kun komponenttien toimitus Keski-Euroopasta on tökkinyt. Melko ymmärrettävästi epävarmuus markkinoilla näkyi myös tämän numeron ilmoitusmyynnissä. Epävarmuuden vallitessa investointeja harkitaan entistä tarkemmin. Esimerkiksi uusien henkilöautojen kauppa pysähtyi maaliskuussa kuin seinään.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Koko metsäsektorin kannalta Covid-19 iski ikävään saumaan. Kun ensin manattiin korjuukelien kannalta kaikkien aikojen heikointa talvea ja sitten kärvisteltiin metsäteollisuuden lakkojen kanssa, niin kevään olisi suonut tuovan positiivisempiakin uutisia.