Pääkirjoitus 6/2022: Olipahan vuosi
2022 alkoi toiveikkaasti, kun parin vuoden jälkeen koronaviruspandemian ote yhteiskunnasta tuntui helpottavan ja toiveissa oli paluu normaalimpaan, monellakin saralla. Päästiin kuitenkin ojasta allikkoon, kun Putin päätti aloittaa hyökkäyssodan ja päivittäisiin uutisiin saatiin uusi vakioaihe.
Vaikka koronatartuntamäärät eivät enää hallitse mediaa, virus sinänsä, saati sen vaikutukset eivät ole kadonneet minnekään. Omassakin perheessä kiinalainen kulkutauti on tehnyt jo kolme kierrosta, kaikki neljä meistä ovat sairastaneet koronan nyt kahdesti, vaihtelevalla vakavuudella.
Laajemmassa mittakaavassa koronan seuraukset näkyivät hyvin konkreettisesti, kun vierailin marraskuun lopussa Komatsu Forestin uudella tehtaalla Uumajassa. En laskenut tontilla olleiden koneiden tarkkaa määrää, mutta jos arvaisi niitä olleen sata, ei välttämättä sortuisi liioitteluun. Ulkoisesti valmiin näköisiä koneita ei päästy toimittamaan, sillä ne odottivat puuttuvia komponentteja.
Vyyhti on monimutkainen, ja vaikuttaa enemmän tai vähemmän kaikkien metsäkonevalmistajien ja autotehtaiden tuotantoon. Ensin korona sulki tehtaat kokonaan Kiinassa ja liikkumisen rajoitukset sekä Yhdysvaltojen, ja Kiinan kauppasota sotkivat globaaleja toimitusketjuja. Samaan aikaan elektroniikan kysyntä räjähti, kun ihmiset jäivät koteihin ja uusivat viihde- ja etätyölaitteitaan. Mikrosiruista tuli valtava pula ja sopivasti tulipalo vielä tuhosi yhden keskeisen niitä valmistaneen tehtaan. Kiinassakin on kärsitty karanteenien myötä henkilöstövajeesta työpaikoilla, ja kuormanautonkuljettajistakin on jo globaalisti valtava pula. Lentokoneet jäivät maihin, merikontteja oli liian vähän tai väärissä paikoissa ja Suezin kanavakin meni tukkoon. Ja sitten vielä Venäjä teki hyökkäyksensä, jonka myötä logistiikkakustannukset nousivat ja energiakriisin uhka nousi esiin.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyPolttoaineen ja sähkön hinnannousu koettelevat myös meitä kaikkia. Metsätrans-lehden kustannuksista lehden jakelu ja painaminen muodostavat merkittävän osan, paperin ja energian kallistuminen näkyvät suoraan painokustannuksissa ja polttoaine puolestaan Postin jatkuvissa korotuksissa. Samaan aikaan tiedämme hyvin, että monet teistä lukijoistamme olette vielä tiukemmalla kotienne lämmityskustannusten, pakollisten polttoaineostojen ja kaiken muunkin kallistuessa.
Tästä syystä meidän tilaushintamme ei tule nousemaan myöskään tulevalle vuodelle, vaikka kustannuspainetta siihen suuntaan olisikin. Itse asiassa hinnan korotusta ei ole tehty viiteen vuoteen. Toivottavasti pystymme tarjoamaan teille rahan arvoisia lukuhetkiä myös tulevana vuonna. Te voitte myös auttaa meitä tehtävässämme antamalla jatkossakin palautetta ja juttuvinkkejä.
Tero Nurmi
Hyvää joulua, ja toivon mukaan parempaa tulevaa vuotta kaikille Metsätrans-lehden lukijoille.