Metsäkoneurakointi

Kuljettajaa avustavat järjestelmät tulevat metsäkoneisiin

Otsikko on jo vanhentunut, koska metsäkoneissa on jo pitkään ollut kuljettajaa avustavia järjestelmiä. Kuljettajan ei ole tarvinnut vuosikymmeniin pohtia, mitäköhän puutavaralajeja kustakin kaadettavasta puusta voisi tulla. Viimeaikaiset uudistukset tietotekniikan hyödyntämisessä ovat liittyneet paikkatietoon ja oman työn kehittämisen pohjatiedon kokoamiseen ja esittämiseen. Mekaanisista avuista kuormantunteva hydrauliikka ja jarrujen automaattinen käyttö työvaiheen mukaan ovat olleet arkipäivää.

Tekoäly on tulossa kaikkeen maalla liikkuvaan kalustoon, niin autoihin, traktoreihin kuin metsäkoneisiin. Tietynlaista tekoälyä on jo ollut metsäkoneiden mittalaitteissa, kun ne ovat voineet sopeutua hakattavan metsän mukaan ennustamaan puiden runkomuotoa. Lentokoneissa autopilotit ja lentäjää avustavat järjestelmät ovat tekoälysovelluksia. Ne analysoivat lennon tilaa ja mahdollisia ulkoisia tekijöitä sekä lentäjän lentokoneelle asettamia toiveita. Yhdistelemällä tietoa tietotekniikka pyrkii tekemään tilanteeseen parhaimpana pidettyjä ratkaisuja, estämään koneen putoamisen, säästämään polttoainetta tai viemään koneen haluttuun paikkaan olosuhteista riippumatta.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.