Metsäkoneurakointi

Suomalaisilla metsäkonemiehillä ensimmäinen vuosi takana Kanadassa

Kerroimme vuosi sitten (Metsätrans 5/2019) Kanadaan metsäkoneenkuljettajiksi lähteneistä suomalaisista. Nyt Jussi Kolulla, Arvo Taipaleella, Juha Mäenpäällä ja Jonni Virolaisella on takana ensimmäinen, osin koronaviruksen värittämä vuosi takana ison veden takana, ja tiedustelimme Kolulta miten he ovat kotiutuneet.

Suomalaiset rekrytoinut J.D Irving on jättimäinen, yli 16 000 työntekijän monialayritys. Metsädivisioonaankin kuuluu yli 400 metsäkonetta ja puutavara-autoa. Kolu kertoi vuosi sitten työskentelyn olevan itsenäistä aukon ja harvennuksen tekoa, tavanomaisesti 10-12 tunnin päiviä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Työt ovat jatkuneet samaan malliin koko vuoden, Kolu kertoi nyt elokuussa.

Kolu itse on tosin tehnyt joulukuusta lähtien pelkkää yövuoroa.

- Itse viihdyn yötöissä erinomaisesti, ei auringonpaiste haittaa työskentelyä. Vuorot ovat yleensä kymmenen tunnin mittaisia, harvemmin tulee 12 tunnin vuoroja tehtyä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Palkkaan yövuorojen tekeminen ei vaikuta, sillä varsinaisia lisiä ei Kanadassa ole. Kolun mukaan joidenkin urakoitsijoiden kanssa on mahdollisuus neuvotella, että työskentelee yhdeksän tuntia ja saa kuitenkin maksun kymmenestä.

Jussi Kolu on tehnyt Kanadassa joulukuusta lähtien pelkkää yövuoroa. Yövuoroissa auringonpaiste ei pääse häiritsemään työskentelyä.

Työnantajan asunto ja auto vaihtuneet omiin

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

J.D Irvingillä uusien työntekijöiden maahantulo on tehty helpoksi, ja asunto ja autokin tarjotaan työnantajan puolesta ensimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi, jotta maahantulijoilla on mahdollisuus kerätä hieman rahaa säästöön. Työnantaja auttoi hoitamaan myös pankkitilit, puhelinliittymät, sosiaaliturvatunnukset, sairaanhoitoasiat ja ajokortit kuntoon nopeasti.

- Jatkoimme kolmen kuukauden jälkeenkin hetken samassa asunnossa, kunnes muutimme hieman pienempään ja halvempaan kämppään, Kolu kertoo.

Jussi Kolu jakaa omakotitalon Sussexissa Arvo Taipaleen ja Juha Mäenpään kanssa. Noin 85 neliöisen, isolla autotallilla varustetun talon kuukausivuokra on 450 dollaria miestä kohden. Kaksi muuta suomalaista, Jonni Virolainen ja Pasi Purra puolestaan asuvat Chipmanissa jakaen 800 dollarin vuokran.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Osalla suomalaisista on jo oma auto tai urakoitsijan antama työauto. Kolu sen sijaan käyttää edelleen vuokra-autoa, josta hän maksaa 800 Kanadan dollaria kuukaudessa.

- Hinta on vuokra-autoksi melko kohtuullinen, normaalista vuokraamosta hinta olisi reippaasti enemmän. Oman, uuden noin 50 000 dollarin auton rahoitus olisi kuukaudessa suunnilleen saman verran, mutta siihen tulisi luonnollisesti vakuutukset ja huoltokulut päälle. Vuokra-auton hyvä puoli on, ettei huoltoja tarvitse maksaa itse, vaan ne menevät työnantajan kautta. Leasing-auto puolestaan tulisi 20 000 kilometrirajan takia aivan liian kalliiksi, Kolu vertailee.

Kanadassa puuta hakataan myös tela-alustaisilal koneilla.

Kotiinpaluu ei suunnitelmissa

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Suomalaisjoukosta muutama vieraili joulun tienoilla kotimaassa, mutta Jussi Kolu ei ole lähtönsä jälkeen Suomessa käynyt, eikä hänellä myöskään ole perhettä tai kavereita käynyt Kanadassa. Yhteydenpitoa läheisiin tulee hoidettua puhelimitse, joskus myös videopuheluin.

Kolu lähti Kanadaan sillä mentaliteetilla, että takaisin ei olla ihan heti tulossa. Työsopimus on kaksivuotinen, minkä jälkeen asumislupa muuttuu pysyväksi.

- Vuosi ei ole muuttanut mietteitä, tarkoituksena on viihtyä täällä useampi vuosi. Tarkemmin en osaa sanoa, koska sen tarkempia suunnitelmia ei ole. Kanadassa on paljon muutakin tutkittavaa kuin New Brunswick, joten nähtäväksi jää mihin tässä vielä päädytään, Kolu kuittaa.

Vapaa-aikaa Kolu viettää pääosin muiden suomalaisten kanssa, mutta paikallisia kavereitakin on löytynyt runsaasti.

- Osa uusista kavereita on sellaisia, joiden kanssa tulee juteltua ihan päivittäin ja välillä meidän suomalaisten seurassa on myös paikallisia.

Harrastukseksi Kolu on löytänyt enduron ajamisen muiden suomalaisten ja parin paikallisen kanssa.

- Tähän New Brunswick tarjoaa ihanteelliset olosuhteet. Löytyy sekä helppoa että haastavampaa maastoa, eikä rajoituksia ajamiselle valtion tai Irvingin mailla ole.

Vapaa-ajan harrastukseksi suomalaiset ovat löytäneet enduron, johon New Brunswick tarjoaa erinomaiset olosuhteet.

Koronavirus sulki myös Kanadan

Ensimmäinen vuosi vieraassa maassa kaukana kotimaasta olisi epäilemättä ollut ikimuistoinen muutenkin, mutta koronaviruspandemia toi poikkeusolot myös Kanadaan.

- Pienemmät kaupat, ravintolat ja baarit menivät kiinni jo maaliskuussa, samoin maan ja provinssien rajat, Kolu muistelee.

Koneet liikkuvat pitkänokkaisilla lavettiautoilla.

Julkisilla paikoilla suositeltiin maskien käyttöä ja kahden metrin turvavälejä. New Brunswickissa koronatapauksia on kuitenkin ollut kaikkiaan vain 176, eli todella vähän. Viimeisen parin kuukauden ajan tapauksia on ollut aktiivisena aina vain pari kerrallaan.

- Nyt viimeisen parin kuukauden aikana provinssien rajat ovat auenneet ja yrityksetkin ovat saaneet avata ovensa rajoitusten kanssa, Kolu kertoo nyt elokuussa.

Tästä huolimatta Kanadan rajat ovat edelleen suljettu kaikilta ulkomaalaisilta työntekijöiltä.

- Maasta pääsee kyllä pois, mutta ei takaisin ennekuin rajat avataan, eli ilmeisesti vasta kun saadaan rokote, Kolu toteaa.

Myös J.D.Irvingillä työskentelyyn pandemia toi paljon uusia säädöksiä. Kahden metrin turvaväleistä pidetään huolta, kasvomaskeja käytetään tarvittaessa ja koneet desinfioidaan käytön jälkeen desinfiointipyyhkeillä. Myös työntekijöiden rekrytointi on nyt keskeytynyt.

Saunalla maanlaajuista mainetta

Kun suomalaisista on kyse, niin tietenkin sauna oli saatava myös Kanadaan. Kolu, Taipale, Mäenpää ja Virolainen rakensivat töiden ohella, pääosin viikonloppuisin parin kuukauden ajan saunaa trailerin päälle.

Trailerin päälle rakennettu sauna valmistui parissa kuukaudessa töiden ohella. Kuvassa vasemmalta Jonni Virolainen, Arvo Taipale, Juha Mäenpää, Jussi Kolu ja Pasi Purra.

- Tämä on villinnyt paikalliset täysin ja ihmettelijöitä on riittänyt. Saunastamme on tehty jo parikin juttua paikallislehtiin ja lisäksi meitä on haastateltu myös koko Kanadan laajuiseen uutispalveluun, Kolu naurahtaa lopuksi.

CBC, eli Canadian Broadcasting Corporation, on Kanadan kansallinen julkisen palvelun televisio- ja radioyhtiö, eli paikallinen vastine YLE:lle. Heinäkuussa CBC haastatteli suomalaisia metsäkonemiehiä ja esitteli heidän rakentamansa saunan. Vaikka Arvo Taipaleen (Arvo Tiaple) ja Juha Mäenpään (Naenpaa) nimet osoittautuivat turhan haastaviksi, juttu on muuten ansiokas ja se kannattaa kaivaa googlesta esiin. Mukana on myös video. Kuva: kuvakaappaus www.cbc.ca

Teksti: Tero Nurmi, Kuvat: Jussi Kolu ja Arvo Taipale