Puutavara-autoilu

Puutavara-autotilastot 2019 - valoista varjoon

Vuonna 2018 puutavara-autojen määrä kasvoi huippulukuihin ja ajosuoritteet varsinkin alkuvuodesta olivat aivan tapissa. Kaikki mahdollinen kalusto oli käytössä ja käytettyjen puutavara-autojen ja -perävaunujen varastot minimissä. Vuodenvaihteessa autoja olikin rekisterissä ennätysmäärä, 1623 kpl. Loppuvuodesta suhdanteet kääntyivät laskuun varsinkin sahapuolella. Vuoden 2019 alussa autokauppa kävi vielä varsin vilkkaasti – lisäkalustoa ei ollut myynnissä. Loppuvuodesta koko metsäsektorin suhdanteen vaimeneminen hiljensi sekä uuden, että vaihtoautokaupan. Kuorma-automyyjät tuskailivat jo suurista vaihtovarastoistaan. Vuoden vaihteen lähestyessä tulevaisuutta varjostivat myös mahdolliset lakot, jotka nyt 2020 alussa ovat realisoituneet.

Vuoden 2019 lopussa kalustomäärä olikin 1561 autoa, vähennystä oli 62 autoa, eli kalustomäärä oli palautunut tilanteeseen missä se oli ollut vuodesta 2009 lähtien. (1550 +-25 puutavara-autoa/vuosi.) Kapasiteetti on toki kasvanut roimasti kokonaispainojen nousun myötä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.