Metsäkoneurakointi

Komatsulta SpeedShift kuormatraktoreihin

Komatsu Forest on lanseerannut SpeedShift-option kuormatraktoreihin. Se on älykäs ratkaisu, jolla koneen koko nopeusalue voidaan hyödyntää ilman, että vaihdetta pitää pysähtyä vaihtamaan. SpeedShift vaihtaa automaattisesti isommalle vaihteelle kuljettajan lisätessä nopeutta, mikä pienentää polttoaineenkulutusta ja lisää kuljetusten keskituntinopeutta.

SpeedShift on kahdella hydrostaattimoottorilla varustettu älykäs vaihteistoratkaisu, jossa kuormatraktori vaihtaa isommalle kuljettajan lisätessä nopeutta. Sen ansiosta kone pystyy kiihdyttämään portaattomasti koko nopeusalueella ilman, että kuljettajan tarvitsee tehdä mitään. Näin moottori voidaan pitää optimaalisella kierroslukualueella suurimman osan työajasta, mikä säästää polttoainetta ja tekee työympäristöstä hiljaisen ja mukavan.

Automaattinen vaihtaminen mahdollistaa suuremmat kuljetusnopeudet, kun maasto sen sallii. Näin voi olla esimerkiksi hyväkuntoisilla varsiteillä mäkisessä maastossa, joilla on toisinaan mahdollista ajaa nopeammin. Mitä pidemmät juontotiet, sitä enemmän hyötyä SpeedShiftistä on.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

SpeedShiftin erottaa vakiovaihteistosta sen automaattinen vaihtaminen. Tavallisella vaihteistolla varustetulla koneella voi ajaa noin 7 km/h hitaalla vaihteella. Tätä suurempia nopeuksia varten kuljettaja joutuu pysähtymään ja vaihtamaan nopealle vaihteelle. Koska vaihtaminen vie aikaa tuottavasta juontotyöstä, kuljettaja ajaa yleensä maksiminopeutta hitaalla vaihteella – mikä tarkoittaa suuria kierroslukuja ja samalla suurempaa polttoaineenkulutusta.

SpeedShift-tekniikka toimii niin, että vaihteistossa on kaksi moottoria ja näin kaksi toimintatilaa. Moottoreita M1 ja M2 käytetään yhdessä, kun tarvitaan suuria vetovoimia, mutta koneen ajonopeus on alhainen. Kun ajonopeus nostetaan yli 6 km/h, tapahtuu automaattinen vaihtaminen, jossa M2 kytketään irti voimansiirtolinjasta. M2 on silloin täysin irtikytkettynä hydraulijärjestelmästä, mikä vähentää energiahäviöitä ja alentaa samalla polttoaineenkulutusta.

Kuljettaja voi säätää voimansiirtolinjan ominaisuuksia tarpeen mukaan neljällä ajotilalla, jotka valitaan paletissa olevilla painikkeilla. Työtiloissa kaasupoljinta käytetään ajopolkimena eikä kierrosluku nouse kaasupolkimella. Sen sijaan siirtoajotilassa kaasupoljinta käytetään dieselmoottorin kierrosluvun säätämiseen.