Kuljetus

Toyota esittelee vuoteen 2025 mennessä 15 täyssähköistä mallia

Toyota on esitellyt 19.4.2021 Shanghain autonäyttelyssä uuden täyssähköisen Toyota bZ4X -konseptimallin. Malli on nollapäästöisen bZ-tuoteperheen ensimmäinen täyssähkömalli.

Toyota bZ4X -konsepti on keskikokoinen, nelivetoinen SUV-malli ja se on keskeisessä asemassa Toyotan muutoksessa pelkästä autonvalmistajasta kaikille parempaa liikkuvuutta tarjoavaksi yritykseksi. Lyhenne “bZ” tulee sanoista “beyond Zero”, jotka puolestaan kertovat Toyotan sitoutumisesta pelkkiä nollapäästöjä ja hiilineutraaliutta pidemmälle. Nämä tavoitteet saavutetaan tavoin, jotka hyödyttävät niin kokonaisia yhteiskuntia kuin niiden yksittäisiä jäseniä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Mallinimen “4” merkitsee keskikokoista ajoneuvoa ja “X” puolestaan kertoo sen olevan SUV-malli.

Uusi Toyota bZ4X -konsepti on kehitetty yhteistyössä Toyota Motor Corporationin ja Subaru Corporationin kanssa. Tuotantomallin valmistus ja myynti alkaa vuoden 2022 puolivälissä.

Toyota bZ – Toyotan täyssähköautojen tuoteperhe

Toyota bZ4X -konseptimalli on ensimmäinen malli, joka kantaa uutta Toyota bZ -nimeä. Vuoteen 2025 mennessä Toyota esittelee 15 täyssähköistä ajoneuvoa joista seitsemän on Toyota bZ -malleja.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Täyssähköautojen uusi tuoteperhe mahdollistaa auton vaihtamisen täyssähköiseen vaihtoehtoon ilman tarpeetonta kitkaa tarjoten kuitenkin kaikki ne hyödyt, mitä täyssähköinen voimalinja pystyy tarjoamaan. Tämä on saavutettu ihmiskeskeisellä tavalla suunnitella ja kehittää autoja sekä tarjoamalla liikkuvuutta, joka on suunniteltu vastaamaan ihka-aitoja tarpeita. Pääinsinööri Koji Toyoshima kertoo: “Emme tehneet ainoastaan nollapäästöistä ajoneuvoa, vaan tekemällä ajamisesta helpompaa ja hauskempaa loimme aitoa lisäarvoa beyond Zero -hengessä.”

Toyota bZ -mallit auttavat hiilineutraliuuden saavuttamisessa. Hiilineutraalius autojen osalta viittaa CO2-päästöjen neutralointiin niin valmistuksen, logistiikan, käytön kuin kierrätyksenkin osalta.

Toyota määrittelee beyond Zero -ajatuksen taustalle neljä eri näkökulmaa, joista tärkein on “sinä ja ympäristösi”, mikä ei huomioi vain autolla ajamiseen käytettävää energiaa vaan kaikkea energiaa mitä elämiseen tarvitaan ja sen energian alkuperää.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Toinen näkökulma on “sinä ja autosi”, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa viimeisimpiä teknologisia innovaatioita pursuavaa täyssähkötoimista ajoneuvoa, joka pystyy tarjoamaan erinomaisen yhdistettävyyden kautta turvallisuutta, mielenrauhaa sekä nautinnollisen ajokokemuksen.

Kolmanneksi, “sinä ja muut” ohjaa ajoneuvon suunnitteluprosessia tavalla, mikä tarjoaa täyssähköisen ajoneuvon tilavuuden ja hiljaisuuden - tavalla, joka inspiroi ihmisiä keskustelemaan ja jakamaan kokemuksia toistensa kanssa.

Neljänneksi, “sinä ja yhteiskunta” ottaa huomioon isommankin vaikutuksen yhteiskuntaan - tehden maailmasta paremman paikan meille kaikille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Toyotan sähköistymistä rakentamassa

Toyota bZ4X -konseptin esittely on viimeisin askel Toyotan tiellä kohti nollapäästöjä. Matka alkoi yli 20 vuotta sitten ensimmäisen sukupolven Prius-mallin, maailman ensimmäisen sarjatuotantovalmisteisen täyshybridin myötä. Sen jälkeen Toyota on jatkuvasti siirtänyt sähköistymisen asettamia rajoja eteenpäin. Hybridijärjestelmän energiatehokkuus on parantunut huimasti ja lataushybridien sekä polttokennoautojen kehitystyön myötä uudet teknologiat ovat saaneet osansa menestyksestä. Tähän päivään mennessä Toyota on myynyt maailmanlaajuisesti yli 17 miljoonaa sähköistettyä ajoneuvoa, joiden laskennallinen CO2-päästöjen vähennys on noin 140 miljoonaa tonnia. Vuosien 2010 ja 2019 välisenä aikana sähköistetyt voimalinjat, itselataavien täyshybridien ollessa lukuisimpia, ovat pienentäneet Toyotan malliston CO2-päästöjä yli 20 %.

Toyota bZ kertoo myös sen, että Toyota katsoo pelkän nollapäästöisyyden yli kohti seuraavia vaiheita tulevaisuuden liikkuvuusratkaisuja kehittäessään. Toyotan halu luoda parempaa liikkuvuutta kaikille, innostavien ja yhteenliitettyjen tuotteiden suunnittelu sekä tahtotila pitää kaikki tienkäyttäjät turvassa on enemmän kuin pelkkä hiilineutraalius. Toyota haluaa omalla toiminnallaan olla luomassa parempia yhteiskuntia ympäri maailmaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Saavuttaakseen nämä tavoitteet on Toyota tarjonnut jo vuosia laajenevaa voimalinjatarjontaa. Eri markkina-alueiden ja niillä erilaisten asiakkaiden liikkuvuustarpeiden tyydyttämiseksi tarjolla on laaja valikoima itselataavia täyshybrideitä (HEV), ladattavia hybrideitä (PHEV), polttokennoautoja (FCEV) sekä täyssähköautoja (BEV). Vety tuo oman lisänsä käyttövoimakeskusteluun tarjoten henkilöautojen voimalinjaratkaisun lisäksi käyttökelpoisia vaihtoehtoja raskaan liikenteen ratkaisuihin, raideliikenteeseen ja laivaliikenteeseen. Lisäksi polttokennojen mahdollisuudet paikalliseen sähköntuotantoon ovat monimuotoiset.

- Uusi bZ-brändi istuu tulevaisuudessa erinomaisesti Toyotalle ja sen asiakkaille Suomessa. Jo nyt yli 80 % kaikista Suomessa myydyistä Toyotista hyödyntää sähköistettyä hybridivoimalinjaa, joten bZ4X tulee luontevasti täydentämään tätä mallistoa. Samalla Beyond Zero -brändi kertoo myös laajemmin halustamme tarjota entistä parempia ja monipuolisempia liikkuvuusratkaisuja, toteaa Heikki Freund (toimitusjohtaja, Toyota Auto Finland Oy).

Sähköistetty mallisto

Vuoteen 2025 mennessä Toyotalla on tarjolla yli 70 sähköistettyä mallia maailmanlaajuisesti. Näistä vähintään 15 mallia on täyssähkökäyttöisiä.

Euroopan osalta tämä tarkoittaa vuoteen 2025 mennessä Toyotan myynnin jakautumista siten, että yli 70 % on itselataavia hybridimalleja, yli 10 % ladattavia hybridimalleja sekä yli 10 % nollapäästöisiä ajoneuvoja - sekä täyssähköautoja että polttokennoautoja.

Toyotan maailmanlaajuinen kontribuutio kestävän kehityksen tavoitteisiin ja tahtotila hiilineutraaliuden saavuttamiseen

Vuonna 2018 Toyota ilmoitti aikeistaan muuttua pelkästä autonvalmistajasta liikkuvuuspalveluyritykseksi.

Ottaen huomioon, että kaikki ihmiset asuvat samalla planeetalla, Toyotan näkemyksen mukaan “kotiplaneetta” on kaikista tärkein kotia merkitsevä termi esimerkiksi kotikaupungin tai kotimaan sijaan - jotka molemmat ovat olleet autoteollisuudelle aina tärkeitä.

Nykyisen sukupolven haaste on luovuttaa planeettamme elinkelpoisena seuraavalle sukupolvelle, jotta he voivat jatkaa elämistään rauhallisin mielin. Tämä tuo Toyotan visioon ihmiskeskeisen filosofian, jonka mukaan teknologian tarkoitus on tehdä positiviinen vaikutus ihmisten onnellisuuteen ja terveyteen. Toyota etsii jatkuvasti tapoja tehdä liikkuvuus mahdolliseksi kaikille.

Toyota tähtää myös kaikkien liiketoiminta-alueidensa kautta kestävän kehityksen tavoitteiden (Sustainable Development Goals, SDG) täyttymiseen. Kaikkiaan 17 SDG:n joukosta kenties olennaisin on CO2-päästöjen maailmanlaajuinen vähentäminen ja tässä liikenteen erilaiset sähköistetyt ratkaisut ovat ehdottomia globaalilla tasolla.

Eri maat ympäri maailmaa asettavat tavoitteita hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi EU:n tavoite on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Hiilineutraaliuden toteuttaminen autoteollisuudessa vaatii integroituja toimenpiteitä. Uusiutuvan energian tukeminen, energian lataus- ja tankkausinfrastruktuurien kehittäminen, uusien teknologisten ratkaisujen sekä kierrättämisen tukeminen ovat esimerkkejä asioista, joita yhteisiin tavoitteisiin pääseminen vaatiin. Teollisuus ja laajemmassa mittakaavassa yritykset eivät kuitenkaan voi tehdä kaikkea yksin, vaan niin valtiovallan kuin etujärjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö on elintärkeää.

Toyota jatkaa sähköistettyjen voimalinjojen strategian kehittämistä tavalla, mikä tukee autojen elinkaaren aikaisten CO2-päästöjen pienentämistä. Toyota tekee myös töitä varmistaakseen yhteistyökumppaniensa kanssa Pariisin ilmastosopimuksen tahtotilan täyttymisen vuoden loppuun mennessä.

Toyota bZ4X -konseptimalli

Uusi Toyota bZ4X -konsepti on auto, joka on enemmän kuin vain väline jolla päästä paikasta toiseen - se on paikka, jossa ihmiset voivat nauttia yhteisestä matkasta.

- Kohderyhmämme ytimessä on asiakas, joka arvostaa yhteisen ajan viettämistä perheen ja ystävien kanssa. Kun tällaiselle ajalle on tarvetta, voi Toyota bZ4X olla toimintakeskus, kertoo pääinsinööri Koji Toyoshima.

Ulkodesign, joka yhdistää dynaamisuuden ja käytännöllisyyden

Toyota bZ4X -konseptin ulkodesign vastaa yleisiin odotuksiin täyssähköautojen kompromissivapaasta ajettavuudesta ja muodon sekä funktion täydellisestä liitosta. SUV-malleille ominainen korkea ajoasento yhdistyy erityisellä tavalla maanläheiseen ajotuntumaan.

Auton keula - tunnistamisen kannalta minkä tahansa auton olennaisin osa - on tunnistimien, valojen ja aerodynaamisten elementtien yhteenliittymä, joka luo täysin omanlaisensa, tunnistettavan muodon ja olemuksen.

Tilava matkustamo ja ajomoduuli

Toyota bZ4X -konseptissa käytetään uutta e-TNGA -alustarakennetta, joka on kehitetty erityisesti täyssähköautoja varten. Pitkä akseliväli sekä lyhyet ylitykset niin edessä kuin takana mahdollistavat erinomaiset tilat matkustamoon. Esimerkiksi takajalkatila on samaa suuruusluokkaa kuin mihin on totuttu isoissa sedan-malleissa.

Matkustamon etuosa on piirretty ajomoduulin ympärille. Mainittu moduuli antaa kuljettajalle tuntuman suorasta yhteydestä niin edessä olevaan tiehen kuin tarpeelliseen informatioon. Matalalle sijoitettu kojelauta avartaa näkyvyyden panoraamaluokkaan ja alleviivaa tilantuntua. Tarvittavat katkaisijat ja säätimet on sijoitettu erittäin intuitiivisesti keskikonsoliin, ja ohjauspyörän yläpuolelle sijoitettu mittaristo edellyttää mahdollisimman lyhyitä katseen siirtämisiä pois tiestä.

Akunhallinta avainasemassa toimintasäteen optimoinnissa

Ajoneuvon suunnittelussa voitiin niittää sitä satoa, mitä yli 20 vuoden ehdoton johtajuus ajoneuvojen sähköistämisessä on Toyotalla kylvetty. Toyotan brändiin olennaisena osana kuuluvat laatu, kestävyys ja luotettavuus ovat asioita joista ei tingitä uusissakaan teknologioissa. Tämä varmistaa, että sähköisen voimalinjan ydinkomponentit eli sähkömoottori, tehoelektroniikka sekä akunhallinta ovat sekä luokkansa energiatehokkaimpia että kykenevät tarjoamaan sopivan toimintasäteen.

Auton ympäristöprofiilia kohentaa entisestään aurinkopaneelijärjestelmä. Kiitos Toyotan valtavan akkukokemuksen on Toyota bZ4X -konseptin korkeajänniteakku suunniteltu pitkäkestoiseen, luotettavaan käyttöön myös kaikista kylmimmissä olosuhteissa.

Aito SUV hienostuneella nelivedolla

Etu- ja taka-akselilla sijaitsevien sähkömoottorien avulla toteutettu AWD-järjestelmä on kehitetty yhteistyössä Subarun kanssa. Kummankin yrityksen vahva neliveto-osaaminen luo Toyota bZ4X -konseptille aitoja off-road-ominaisuuksia, erinomaisen AWD-järjestelmän ja vahvaa mielenrauhaa kaikkiin ajo-olosuhteisiin.

Steer-by-wire -järjestelmä

Toyota bZ4X -konsepti on maailman ensimmäinen malli, jossa sarjatuotantoautoon tuodaan tarjolle ohjauspyörän korvaava sähköinen ohjain ilman mekaanista yhteyttä etupyöriin. Tämä teknologia mahdollistaa kuljettajalle erinomaisen ajotuntuman, josta pystytään poistamaan esimerkiksi tienpinnan epätasaisuudesta ja jarrutuksista aiheutuvat häiriötekijät.

Steer-by-wire -ohjauksesta ja auton muista teknisistä ominaisuuksista kerrotaan lisää kuluvan vuoden aikana.