Metsätrans

Pääkirjoitus 2/2021: Kunniaa kuljettajille

Alan ammattilaisten tulevien vuosien eläköitymisten ja metsäteollisuuden uusien tehdashankkeiden myötä metsäkoneiden ja puuautojen kuljettajiksi tarvitaan tulevina vuosina runsaasti uusia tekijöitä.

Tuohon lauseeseen on voinut törmätä usein viimeisten vuosien aikana, epäilemättä myös tämän lehden sivuilla. Myös allekirjoittanut on tuota viestiä toistellut eri yhteyksissä, ja tämän pääkirjoituksenkin piti jatkaa samalla linjalla. Koneyrittäjien julkilausuma, ”Tekijät ja koneet kyllä riittävät lisämoteillekin”, sai kuitenkin ajattelemaan asiaa uudelleen. Lisäresurssien haikailun sijaan kannattaisi pohtia, voidaanko nykyisiä ammattilaisia hyödyntää entistä tehokkaammin, kuten Simo Jaakkola toteaa.

Kausivaihtelu on juuri tämän lehden ilmestymisen aikoihin ajankohtainen teema, joka heikentää alan houkuttelevuutta, kun ammatinvalintaa tehdään ja pahimmassa tapauksessa ajaa jo alalla olevia ammattilaisia tasaisemman leivän pariin.

Myös me Metsätrans-lehdessä haluamme nostaa yrittäjien rinnalle entistä vahvemmin myös metsäkoneiden ja puuautojen kuljettajia esille lehden sivuilla. Pyysimme sosiaalisessa mediassa vinkkejä jutun arvoisista kuljettajista. Niitä tuli runsaasti. Muutama on jo toteutettu tässä numerossa, loput ovat listalla seuraavia lehtiä varten, mutta uusiakin vinkkejä saa aina lähettää.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kuljettajien esiinmarssia johtaa Metsä-Kiesit Oy:n tubettava hakkuukoneenkuljettaja Janne Seppänen ja Siikaluomat Ay:n pöllikuski Jani Hekkala. Tulevien ammattilaisten koulutukseen perehdymme Etelä-Savon metsäalan koulutusta käsittelevässä artikkelissa, ja lisäksi esittelemme tässä numerossa myös uuden vakiokirjoittajan. Tredun aikuispuolella metsäkoneenkuljettajaksi opiskeleva Laura Linkoneva on hieno esimerkki siitä, miten erilaisista taustoista alalle voi päätyä. Linkonevan matkaa metsäalan ammattilaiseksi voi seurata hänen oman Pihkassa-blogin ohella myös Metsätransin sivuilla loppuvuoden ajan.

Aurinkoista kevättä ja hyviä lukuhetkiä.

P.S. Maaliskuun alussa lanseerattu uusi verkkolehtemme on saanut upean vastaanoton. Tämän lehden ilmestyessä digitoituna on 12 tuoreinta numeroa, eli kahden edellisen vuoden lehdet, mutta arkisto täydentyy jatkuvasti. Rekisteröitymällä uutena käyttäjänä voit kokeilla palvelua maksutta 14 vrk, käy tutustumassa: www.metsatrans.com Verkkolehteä kehitetään jatkuvasti, joten kaikki palaute otetaan ilolla vastaan.