Metsäteollisuus

Metsäpuiden istutus Etelä-Suomen valtion mailla täydessä vauhdissa

Työtehoseuran metsäkoneenkuljettajaopiskelijoita istuttamassa Tuusulan Vetikon palstalla. Kuva: Keijo Kallunki

Omien metsureiden, metsäalan opiskelijoiden ja metsäpalveluyrittäjien lisäksi taimia on istuttamassa pieni joukko nuoria kesätyöntekijöitä: koululaisia tai opiskelijoita. Nurmeksen ja Lieksan tiimeissä tälle istutuskaudella on töissä kahdeksan kesäistuttajaa, koko maassa Metsähallituksella on kesäistuttajia sataviisikymmentä.

- Valtion maat ovat syrjässä ja hajallaan, joten matkat istutustyömaalle ovat yleensä pitkiä. Mukana istutusryhmällä on aina oltava kokeneempi täysikäinen työntekijä. Nurmeksen ja Lieksan tiimeissä palkkaaminen onnistui yhteiskyydillä Nurmeksesta ja osin lähellä istutustyömaita asuvia palkkaamalla. On hyvä, että nuorille syrjäseudulla asuvillekin löytyy kesätyömahdollisuuksia, kertoo metsänhoitoesimies Roosa Peltonen Nurmeksesta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kevätistutuksessa, joka jatkuu juhannukseen saakka, Etelä-Suomen valtion maille istutetaan männyntaimia 2,1 miljoonaa ja kuusentaimia 1,5 miljoonaa. Syksyllä istutamme kuusia ja mäntyjä yhteensä 3,2 miljoonaa”, kertoo metsänhoitopäällikkö Tuomo Vehmas Metsähallitus Metsätalous Oy:stä.

Peitteisen metsänkäsittelyn lisääntyminen vähensi koko maan osalta istutettavien taimien määrää valtion metsissä. Tänä vuonna istutetaan yhteensä 18 miljoona taimea, kun aiempina vuosina taimimäärä on ollut yli 20 miljoonaa.

Metsänhoitoesimies Tanja Oksala (keskellä) ja Nurmeksen kesäistuttajat Alma Parviainen ja Aapo Unkuri. Kuva: Katri Lehtola