Metsätrans

Pääkirjoitus 4/2018: Messukesä huipentuu metkoon

Historiallisen lämmin kesä helli lomailijoita, mutta kertoi myös ilmastonmuutoksen etenemisestä. Kuivuus aiheutti myös metsäpaloja, ja etenkin Ruotsissa monet metsänomistajat kokivat mittavia vahinkoja. Allekirjoittaneen lomakausi sujui vahvasti messujen rytmittämänä. Kesäkuun numeron valmistuttua oltiin juhannusviikolla Ranskassa tutustumassa Euroforestin antiin, heinäkuussa lomailun lomassa puolestaan vierailtiin Saksan Interforstissa. Elokuussa ehdittiin jo kokea Power Truck Show, kaikkien näiden suurtapahtumien annista voit lukea lisää tämän lehden sivuilta, joka puolestaan ilmestyi juuri parahiksi vuoden 2018 FinnMETKO:n alla.

Metko näkyy ilmoituksissa messulogoina ja osastonumeroina, mutta myös enemmän tai vähemmän suorina vihjauksina siitä mitä uutta tapahtumassa tällä kertaa on luvassa. John Deere esittelee ensimmäistä kertaa uuden 1010G-ajokoneen ja mullistavaksi kuvaillun Timbermaticin, Ponssen ennakkomainoksista voi päätellä jotain uutta olevan tulossa, mutta tarkempaa tietoa on luvassa vasta messuviikolla. Sampo puolestaan kertoo tuovansa metkoon täysin uusia konemalleja, mutta haluaa ylläpitää jännitystä loppuun asti ja saada kuhinaa aikaan osastolleen. Luvassa on jälleen takuuvarmasti mielenkiintoine tapahtuma, jossa myös Metsätransin toimitus on paikalle keskiviikosta lauantaihin. Kaikki mielenkiintoisimmat messujen antimet esitellään luonnollisesti taas seuraavassa lehden numerossa.

Tekniikka siis kehittyy edelleen, mutta auttaako se alan yrittäjiä? Tai ainakaan riittävästi. Tässäkin numerossa julkaistava Koneyrittäjien liiton ja Metsäalan kuljetusyrittäjien johtohenkilöiden mielipidekirjoitus puhutti alkukesästä, ja niin ikään tähän numeroon haastateltu, yrittäjä Heikki Kuusela on vähän samoilla linjoilla – vallalla tuntuu olevan ylhäältäpäin toimiva sanelupolitiikka. Vaikka Kuusela on tottunut olemaan asioista ”väärää” mieltä, artikkelista voi löytää yhteneväisyyksiä yrittäjien edustajien tämän päivän huoliin. Kannattaa lukea. Ajatuksella.