Metsätrans

Metsätrans maailmalla: Madeira

Rehevästä luonnostaan tunnettu, Portugalille kuuluva autonominen saariryhmä Madeira sijaitsee vajaat tuhat kilometriä Lissabonista lounaaseen. Tulivuoren purkauksista miljoonia vuosia sitten muodostunut, jyrkkärinteisenä merestä nouseva saari ei ole koolla pilattu. Pituutta on 57 kilometriä ja leveyttä 22 kilometriä. Korkein vuorenhuippu Pico Ruivo yltää 1862 metriin. Asukkaita tällä 740 km2:n saarella on 280 000.

Madeiran asukkaiden yhteinen ponnistus, huhtikuussa pidettävät pariviikkoiset kukkafestivaalit, näkyy eri puolilla saarta.

Madeira (suomeksi puusaari) löydettiin vuonna 1419, joten ensi vuosi on 700-vuotisjuhlavuosi. Heti 1400-luvun puolivälissä alettiin saarella viljellä sokeriruokoa, mutta sata vuotta myöhemmin sokeriruokoa viljeltiin Brasiliassa ja muualla niin paljon, että kilpailukyky katosi ja piti kehittää uutta tuotettavaa. Näin alettiin viljellä viiniköynnöksiä. Nykyään saaren oman, erikoisen viinin valmistustavan vuoksi meillä on tänäänkin väkevää ja maistuvaa Madeira-viiniä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.