Puutavara-autoilu

Simulaattorit jouhevoittavat opintojen alkua

Savon ammatti- ja aikuisopisto SAKKY ja Ylä-Savon ammattiopisto YSAO ovat edelläkävijöitä uuden tekniikan hyödyntämisessä koulutuksessa. Ennakkoluuloton suhtautuminen uuteen teknologiaan näkyi myös alkuvuodesta, kun Sakky hankki ensimmäisenä Suomessa HiVision-järjestelmällä varustetun Loglift-puutavaranosturin.

 Kahden oppilaitoksen yhteinen hanke ”Metsä puhuu uusille osaajille” on mahdollistanut laiteinvestoinnit ja opetuksen uudistamisen. Osaamisen kehittämisellä vastataan maakunnan ja lähimaakuntien puunjalostusteollisuuden kasvavaan puuhuoltoon sekä edistetään alan yrittäjyyttä ja parannetaan työllistymistä.

Konkreettiset toimenpiteet ovat työelämän tarpeita vastaavien uusien oppimisympäristöjen kehittäminen ja käyttöönotto sekä metsäkone- ja puutavarakuljetuksen opetuksen tehokkuuden parantaminen. Tavoitteena on kehittää toimintamalli, joka tehostaa koulutuksen laatua ja parantaa työelämävastaavuutta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Opettajana Ylä-Savon ammattiopistolla toimiva pitkän linjan puutavara-autoilija Jari Kaarakainen on ollut mukana tuomassa uutta teknologiaa alan opetukseen.

-Simulaattorit jouhevoittavat opintojen alkua ja parantavat myös turvallisuutta, Kaarakainen toteaa.

Simulaattoria hyödynnetään käytännön opiskelussa niin logistiikan perustutkinnon kuin yhdistelmäajoneuvon ammattitutkinnonkin suorittamisessa.

-Hyödyntämismahdollisuudet ovat lähes rajattomat, ja meillä on edelleen itselläkin opiskeltavaa siinä, miten voimme näitä parhaiten hyödyntää opetuksessa. Simulaattorista löytyy lukemattomia eri vaihtoehtoja. Voimme harjoitella mm. puutavaranosturin, kaivinkoneen, trukin, pyöräkoneen tai vaikka traktorin ajamista erilaisissa ympäristöissä. Kaksi simulaattoria voi työskennellä myös yhteistyössä niin, että toisella tehdään kuorma ja toisella ajetaan se kohteeseen, Kaarakainen selventää.

Kaarakaisen mukaan simulaattorilla harjoittelu on opiskelijoille mieluista ja VR-lasien tekniikkaa hyödyntämällä kokemuksesta voidaan tehdä vielä realistisempi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Yhdessä Ylä-Savon ammattiopiston kanssa SAKKY toimii simulaattorien saralla tienraivaajana. Alkuvuodesta hankitun Hiab HiVision-nosturin lisäksi oppilaitoksella on myös HiVision-simulaattori, sekä helmikuussa molempiin oppilaitoksiin hankitut kolme Ternstar-simulaattoria.

Metsäpuolella oppilaitokset tekevät tiivistä yhteistyötä alan yrittäjien kanssa, jotta opetuksessa voidaan huomioida mitä alalla vaaditaan. Simulaattorille voidaan luoda myös itse sisältöä tarpeen mukaan.

Savon koulutuskuntayhtymän opettajan Ville Remeksen mukaan Kuopiossa oppilaat saavat harjoitella simulaattorilla halutessaan myös iltaisin.

Opinnot edenneet vauhdilla

Sanna Gustafsson aloitti Ylä-Savon ammattiopistolla elokuussa aikuisopiskelijana, tavoitteena puutavara-auton kuljettajan pätevyys. Aiemmin vain B-kortilla ajellut Gustafsson saapui 7.9.2017, vain kolme viikkoa opintojen alkamisen jälkeen, Nivalan Tuiskulaan puunkuormaajamestari-kiertueen Nivalan osakilpailuun puutavarayhdistelmällä. Myös ensimmäisten kuormien tekoa on jo harjoiteltu.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Sain C-kortin tiistaina. Nyt käynnistyy opintojen neljäs viikko, mutta olen jo oppinut paljon sekä viihtynyt hyvin. Meidän opettajat ovat mahtavia, Gustafsson kertoo innoissaan.

Opettajien mukaan Gustafsson on innokas opiskelija, joka on viettänyt kaiken liikenevän vapaa-aikansa simulaattorilla harjoitteluun.

-Seuraan alalle siskoa ja kahta veljeäni. Nämä hommat ovat kiinnostaneet polven korkuisesta, olen selvästi syntynyt dieseliä veressäni, Sanna naurahtaa.

Gustafsson aloittaa vuoden vaihteessa työharjoittelun ja toukokuussa olisi edessä valmistuminen, jos kaikki sujuu suunnitellusti.

-Myös hakkeen ajo kiinnostaa, ja olen ensin pari kuukautta niissä hommissa. Loppukevät menee sitten puutavara-auton kuljettajana. Myös työpaikasta on jo ollut puhetta, Gustafsson kertoo.