Metsäkoneurakointi

Suoluontoa turvaamassa

Suomessa ojitettiin sotien jälkeen mittava määrä soita metsänkasvun parantamiseksi. Työssä onnistuttiin varsin hyvin niin kansantaloudellisesta kuin sosiaalisestakin näkökulmasta. Metsämme alkoivat tuottaa aiempaa enemmän puuta ja ojitustyö antoi työtä ja toimeentuloa haja-asutusalueiden ihmisille.

Ponsse Scorpion
Motokuskille oli annettu ohjeeksi jättää parisen kymmentä ainespuurunkoa hehtaarille. Jätettävien puiden tulisi olla metsätalousmielessä mahdollisimman rumia.

Kuten monessa muussakin hankkeessa, myöskään soiden ojituksessa kaikki ei edennyt ihan suunnitelmien mukaan. Puun kasvu luonnollisesti lisääntyi, mutta kaikilla ojitusalueilla ei läheskään niin paljon kuin oli arvioitu. Myös vesistöjemme tilaa suo-ojitukset heikensivät. Viime aikoina on herännyt kiinnostus ennallistaa vajaatuottoisena metsänä olevia soita vuosikymmenten takaiseen asuun. Suomen suurin metsänomistaja Tornator on myös ryhtynyt ennallistamaan omistamiansa soita.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.