Metsätrans

Pääkirjoitus 4/2022: Ihmiset liikkuvat taas

Tero Nurmi

Arjen tasolla globaali pandemia tuntuu olevan muisto vaan. Maskeja käyttää enää harvat, rajoituksia ei ole ja ihmiset liikkuvat sekä kokoontuvat taas entiseen malliin. Itse tautihan ei ole keskuudestamme minnekään lähtenyt, sen sain kokea henkilökohtaisestikin juuri kun lyhyeksi jääneeltä kesälomalta piti palata töihin ja ryhtyä toden teolla tätä lehteä työstämään.

Kotimaassa erilaisia tapahtumia on riittänyt kesän jokaiselle viikonlopulle, mikä varmasti tekee hyvää kovasti kärsineelle matkailu- ja ravintoalalle. Myös ulkomaille matkustetaan jälleen, mikä on näkynyt ruuhkina Helsinki-Vantaalla. Itsekin tein messureissun helteiseen Saksaan heinäkuussa. Jos Ruotsia ei lasketa, kyseessä oli ensimmäinen matka ulkomaille sitten tammikuun 2020.

Interforstissa oli paljon mielenkiintoista nähtävää, runsaasti myös suomalaisia ja yli 30 000 kävijää. Tarkemmin tapahtumasta voit lukea toisaalta tästä lehdestä. Kuukausi myöhemmin kuljetusala kokoontui Härmässä, minne Power Truck Show keräsi 32 000 vierasta. Nämä luvut tuntuvat mielettömiltä näin rinnakkain aseteltuna.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Powerissa kävijöitä oli noin puolet enemmän, kuin koko Kauhavalla asuu ihmisiä. (Ei ihme, että liikenne hieman ruuhkautui.) Koko Etelä-Pohjanmaalla asukkaita on karkeasti 200 000 ja Suomessa 5,5 miljoonaa. Pelkästään Münchenissä asukkaita on 1,5 miljoonaa, Baijerin alueella kymmenen kertaa enemmän ja koko Saksassa Wikipedian mukaan runsaat 83 miljoonaa. Tämän lisäksi Müncheniin matkasi hyvien liikenneyhteyksien ansiosta runsaasti väkeä myös muualta Keski-Euroopasta ja kauempaakin. Silti piskuinen Härmä houkutteli messuvieraita kahdessa päivässä enemmän, kuin Interforst neljässä. Päiväkohtainen kävijämäärä lakeuksilla oli lähes tuplat Münchenin messukeskukseen verrattuna. Hatunnosto siis Mikko Nukalalle ja kumppaneille.

Syksyn odotetuin tapahtuma on kuitenkin FinnMETKO, jonka alkamisen mukaan tämänkin lehden ilmestyminen on aikataulutettu. Jos posti on hoitanut hommansa, tämä numero on kolahtanut postilaatikkoon tasan viikko ennen messujen alkua. Toivon vilpittömästi, että tapahtuma houkuttelee kävijöitä kuten 2018. Kaksi vuotta sitten nähty tapahtuma ei ollut tarjonnaltaan metkon nimen veroinen, ja jos asia minulle kuuluisi, olisin jättänyt sen järjestämättä kokonaan. Nyt kaikki suuret valmistajat ovat mukana ja luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia, jotka varmasti sähköistävät keskusteluita…

Myös allekirjoittanut tulee pyörimään näyttelyalueella porttien avautumisesta pitkälle lauantaihin, ja jos paukkuja riittää, niin vielä iltaisin Himos-areenallakin. Jos tunnistat, niin tule rohkeasti nykäisemään hihasta, ja anna palautetta. Kehut lämmittävät, haukut auttavat kehittämään lehteä. Parhaat juttuvinkit tulevat lähes aina teiltä, lukijoilta ja alan ammattilaisilta. Ylivoimaisesti parasta antia näissä tapahtumissa ovat kohtaamiset ja keskustelut, niitä ei viimeisen parin vuoden aikana ole juuri ollut. Huoli siitä, palaavatko ihmiset entiseen malliin messuille pandemian jälkeen, vaikuttaa aiheettomalta.