Metsäkoneurakointi

80 000 tuntia – Onko Erkki Rinteen Norcar jo maailman eniten ajettu kuormatraktori?

Erkki Rinne, Norcar 600
Erkki Rinne ja Norcar 600 ovat olleet työpari jo 23 vuotta, joiden aikana koneen mittariin on kertynyt peräti 68 000 tuntia. Ja lisää on tulossa.

Kun Erkki Rinne osti Norcar 600-kuormatraktorin Logsetilta vuonna 1999, sen mittarissa oli 12 000 tuntia. Vuoden 2014 joulukuussa, kun Metsätrans kävi ensimmäisen kerran haastattelemassa Rinnettä, mittariin oli kertynyt 58 000 tuntia. Tämä tarkoittaa, että koneella oli ajettu 14 vuoden aikana 46 000 tuntia, eli melkein 3300 tuntia joka vuosi. Kuukautta kohden tämä tekee noin 270 tuntia ja päivää kohden yhdeksän tuntia. Jos siis oletettaisiin, että töitä on tehty vuoden jokaisena 365 päivänä, jouluaattoa myöden. Vuonna 2018 kävimme jälleen loppuvuodesta Isojoella ihmettelemässä Rinteen ja Norcarin yhteistyötä. Tuolloin tunteja mittarissa oli 68 000, eli koneella oli edelleen työskennelty noin 2500 tunnin vuositahdilla, eikä meno ole hyytynyt sen jälkeenkään. Logsetin tehtaalla on juotu jo kakkukahvit 80 000 tunnin täyttymisen kunniaksi.

80000 tuntia on melkoinen määrä työtä yhdelle koneelle, sekä sen omistajalle ja ainoalle kuljettajalle, isojokiselle Erkki Rinteelle. Harvoin käytettyjä koneita löytää yli 40 000 tunnin lukemilla. Rinteen Norcar 600 sen sijaan toimii edelleen mainiosti, koneesta on pidetty hyvää huolta ja jopa sen dieselmoottori on vielä toistaiseksi alkuperäinen.

- Täydellinen huolto moottorille tehtiin 56 000 tunnin kohdalla, mutta aina kun konetta huolletaan, siihen tehdään myös parannuksia. Mielestäni kone onkin muuttunut vain paremmaksi vanhetessaan, Erkki naurahtaa.

Erkki Rinne
- Vuonna 1999 asennettu istuin ei todellakaan ole enää kovin mukava, Erkki Rinne sanoo. Tästä huolimatta siinä istuen tehdään 20 tuntisia vuoroja.

Rinne pitää koneensa ketteryydestä ja keveydestä, kone toimii hyvin pehmeillä maastoilla, joilla hän usein ajaa. Myös Logsetin huolto on toiminut hienosti.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Olen aina saanut apua ja neuvoja, kun olen niitä tarvinnut. Näin vanhaan koneeseen ei uusia osia enää saa, mutta Lars-Erik Nässlin on aina onnistunut löytämään jostain kunnostettuja osia minulle, Erkki kiittelee.

murtuma rungossa
Ajan saatossa rautakin väsyy. Isojoen Konepaja on ollut Erkki Rinteen apuna, kun uutta hitsiä on tarvittu. Välillä murtuneisiin kohtiin on vaihdettu myös uusia osia. – Aina välillä runko tarvitsee hitsausta, siinä ei ole mitään ihmeellistä, kun puhutaan näin vanhasta koneesta, Rinne tokaisee.

Kotiseudullaan Rinteellä on taitava hitsaaja, joka on myös tehnyt koneen korjausta tarpeen mukaan.

- Runko tarvitsee välillä hitsausta, se ei ole mitenkään poikkeuksellista, kun puhutaan yli 30 vuotta vanhasta koneesta. Olen saanut lisää voimaa ja käytettävyyttä korvaamalla alkuperäiset öljyn ja moottorin jäähdyttimet suuremmilla, ja myös ilmastointi on päivitetty. Sen sijaan esimerkiksi nosturi on edelleen alkuperäinen, ainoastaan kääntöpöytä on vaihdettu.

kermakakku
Logsetilla juotiin kakkukahvit, kun Rinteen kone saavutti 80 000 tunnin rajan.

Tulevana kesänä Rinteen suunnitelmissa on moottorin vaihto.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Minulla on varastossa uusi moottori pienemmillä kilometreillä, ostin sen Logsetin Koivulahden tehtaalta muutamia vuosia sitten. Uuden moottorin myötä voin helposti ajaa koneella niin kauan, kunnes jään eläkkeelle, nyt 62-vuotias yrittäjä toteaa.

Ralf Westlin, Erkki Rinne, Arto Luoma, Lars-Erik Nässlin, Logset
Pitkän linjan logsettilaiset kakkukahveilla, vasemmalta eläköitynyt mekaanikko Ralf Westlin, Erkki Rinne, Arto Luoma ja Lars-Erik Nässlin. Rinteelle lahjoitettiin Logsetin juhlavuoden kello kiitoksena pitkään jatkuneesta yhteistyöstä. Nässlinin arvion mukaan Rinteen Norcar on yksi viimeisistä, joita on koskaan valmistettu. Kone on vuosimallia 1991. – Osien löytäminen tähän vanhaan leidiin on kuin etsivän työtä, Nässlin sanoo. Kokonaisuudessaan Norcarin koneita valmistettiin noin 500 kappaletta ja ne ovat kuuluneet Logsetin huollon piiriin yrityksen perustamisesta, eli vuodesta 1992 alkaen.