Kuljetus

SKAL panostaa kuljetus- ja logistiikkayritysten uudistumiseen

Suomen Kuljetus- ja Logistiikka SKAL ry on perustanut logistiikkavaliokunnan selvittämään, miten jäsenyritysten menestymistä ja uudistumista voidaan parhaiten tukea alan muuttuessa.

Logistiikan asemaa asiakkaiden toimitusketjuissa tulee parantaa. Logistiikka tulee nähdä laajasti toimitusketjun hallintana. Siihen kuuluu kuljetusten lisäksi muun muassa varastointi, sisälogistiikka, erilaiset lisäarvopalvelut samoin kuin koko toimitusketjun optimointi.

Logistiikka on avaintoimiala koko yhteiskunnan ja elinkeinoelämän näkökulmasta. Siksi logistiikan toimintaedellytyksiä tulee parantaa, jotta ala voi toimia tehokkaasti, kestävästi, ennustettavasti ja kannattavasti.

Valiokunnan tehtävä on valmistella esityksiä SKALin hallitukselle.  Valiokunnan perustaminen on yksi osa toimenpiteitä, kun Logistiikkayritysten Liitto ry:n liittyi SKALin liitännäisjäseneksi kesäkuussa 2022.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Logistiikkavaliokunta keskittyy erityisesti seuraaviin aiheisiin, joista monet liittyvät vahvasti toisiinsa: 

 1. Kuljetusyritysten kehittyminen logistiikkayrityksiksi siten, että ne ovat keskeisessä roolissa asiakkaiden toimitusketjuissa
 2. Logistiikkayritysten kasvavan ja kehittyvän liiketoiminnan johtaminen ja kehittäminen 
 3. Digitalisaatioon, vastuulliseen yritystoimintaan, osaavaan henkilöstöön ja alan arvostuksen parantamiseen liittyvät teemat

Tiiviimpi toiminta logistiikkayritysten eteen nähtiin tarpeelliseksi, kun toimialaan kohdistui entistä kovempia haasteita. Koronapandemian aiheuttama konttipula kaikkine seurauksineen ja Venäjän hyökkäyssota ovat haastaneet toimitusketjuja. Tarvitaan uudenlaista ajattelua, jolla logistiikka voi vastata tuleviin haasteisiin.

Logistiikkavaliokunnan asialistalla on pohtia, miten logistiikkapalveluyrityksen tulee kehittyä muuttuvassa tilanteessa ja löytyykö arvoketjuissa uusia mahdollisuuksia laajentaa kannattavaa liiketoimintaa. Se edellyttää alan yrityksiltä laajempaa palvelutarjontaa, uudistumista ja verkostoitumista sekä asiakkaiden arvoketjujen ymmärtämistä. Tämä voi vaatia investointeja ja riskinottoa.

− Ydinajatuksenamme on löytää ratkaisuja siihen, miten kuljetusyritys voi kehittyä ja kasvaa logistiikkapalveluyritykseksi, sanoo SKALin logistiikkavaliokunnan puheenjohtaja Riku Vainio Kuljetusliike Taipale Oy:stä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

− Valiokunta tuo koko SKALin jäsenkunnalle lisäarvoa. Se antaa näkemystä siitä, miten alan toimintaedellytyksiä voidaan parantaa ja tukee jäsenkuntaa muutoksessa, lupaa SKALin puheenjohtaja Jani Ylälehto.

Jani Ylälehto

Valiokunnan puheenjohtajistoon kuljetusyrittäjät Riku Vainio ja Kari Lähivaara

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n hallitus nimesi logistiikkavaliokunnan puheenjohtajaksi Riku Vainion, Kuljetusliike Taipale Oy ja varapuheenjohtajaksi Kari Lähivaaran, Lähivaara Oy.

Kari Lähivaara
Kari Lähivaara

Työryhmän jäseniä ovat:

 • Jonas Ahola, Ahola Group Oy
 • Petri Angervuori, Suomen Kaukokiito Oy
 • Jukka Haanpää, THK-Logistics Oy
 • Tommi Jylhä, Kuljetus ja muutto O. Jylhä Oy
 • Marjut Koskinen, Koskinen-Yhtiöt Oy
 • Ville Mäkinen, Hämeen TavaraTaxi Oy
 • Iiro Mäkinen, SE Mäkinen Logistics Oy
 • Pontus Stenberg, Kiitosimeon Oy
 • Mika Sundell, Kuljetus Sundell Oy
 • Tommi Välimäki, VR Yhtymä, Maantielogistiikka

SKALin puheenjohtajiston edustajana toimii Jari Välikangas, Kuljetusliike Jari Välikangas Oy. Työryhmän valmistelijana ja sihteerinä toimii Logistiikkayritysten Liitto ry:n toimitusjohtaja Pekka Aaltonen, joka toimii oman työnsä ohessa SKALissa logistiikkajohtajana.