Kuljetus

Sähkön hinta ei heikentänyt sähköautojen kysyntää

Ladattavien autojen markkinaosuus joulukuussa lähes 50 %, sähköautojen osuus lähes nelinkertaistunut kahdessa vuodessa.

sähköauto latauksessa

Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä Suomessa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 45 % oli sähköllä ladattavia. Pelkästään sähköllä toimivien akkusähköautojen osuus ensirekisteröinneistä oli 25 %. Samaan aikaan pelkillä fossiilisilla polttoaineilla kulkevien autojen osuus on laskenut ennätyksellisen alas. Vuonna 2015 rekisteröidyistä autoista 96 % kulki perinteisellä polttomoottorilla, vuoden 2022 aikana niiden vastaava osuus laski noin kolmeenkymmeneen prosenttiin. Koko vuoden 2022 ensirekisteröinneistä Suomessa 37,6 % oli sähköllä ladattavia.

- Sähköön siirtyminen liikenteen energialähteenä on tärkein yksittäinen keino vähentää tieliikenteen päästöjä, toteaa Energiateollisuus ry:n sähköverkkoasiantuntija Tuukka Heikkilä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- On ilahduttavaa, että sähkön korkea hinta ei ole säikäyttänyt uusien autojen ostajia. Suomalainen sähkö on niin vähäpäästöistä, että tässä on liikenteen puolella tuloillaan todellinen ilmastoteko, Heikkilä jatkaa.

Sähköautojen osuus voisi olla vielä paljon suurempi, mutta päättynyttä vuotta leimasi maailmanlaajuinen komponenttipula. Lisäksi autojen hankintahinnat ovat keskimäärin nousseet, ja hinnannousu, yhdistettynä taantuman pelkoon, heikentää innokkuutta hankkia uusi auto. Komponenttipula on näkynyt myös autojen varustetasoissa, joista on jouduttu tinkimään.

- Sähköllä ladattavien autojen ensirekisteröinnit kertovat lähinnä siitä, miten paljon autoja on saatu tuotettua, Heikkilä toteaa.

– Kasvupotentiaalia on, ihmiset todella haluavat sähköistää omaa liikkumistaan ja samalla vähentää sekä polttoainekustannuksia, että päästöjä.

Huomattavaa ensirekisteröinneissä on, että kaikesta huolimatta sähköllä ladattavien osuus hipoi joulukuussa 50 prosentin rajaa. Viime vuoteen verrattuna ladattavien hybridien osuus on pienentynyt ja pelkästään sähköllä toimivien akkusähköautojen osuus kasvanut.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Autovalmistajilta on kuultu useita lupauksia niin latauksen maksujärjestelmien kuin kaksisuuntaisen latauksenkin (V2G) suhteen. Nämä mahdollistavat sähköautojen aiempaa sujuvamman, mutta myös monipuolisemman käytön osana älykästä sähköverkkoa. Liikenteen sähköistyminen jatkuu myös tulevaisuudessa.