Metsäkoneurakointi

Ponssen osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2023: Liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat

Ponsse Oyj:n liikevaihto tammi-maaliskuussa 2023 oli 201,7 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla oli 156,1 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli nyt 16,6 miljoonaa euroa (2022: 9 miljoonaa euroa), liikevoittoprosentti oli 8,2 (5,7). Tilikauden tulos oli 14 miljoonaa euroa (8) ja osakekohtainen tulos 0,50 (0,29) euroa. Tilauskanta katsauskauden lopussa oli 336,9 (356,2) miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Juho Nummela:

Juho Nummela

Kuluneen vuosineljänneksen aikana metsäkonemarkkina toimi hyvin. PONSSE-metsäkoneiden kysyntä virkistyi katsauskauden puolivälissä ja saadut tilaukset olivat noin 185 miljoonaa euroa. Yhtiön tilauskanta oli katsauskauden lopussa 336,9 (356,2) miljoonaa euroa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ponsse kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä erinomaisesti. Liikevaihtomme kasvu oli noin 29 prosenttia ja liikevaihdoksi muodostui 201,7 (156,1) miljoonaa euroa. Liiketoiminnoistamme nopeimmin kasvoivat uusien koneiden myynti, huoltopalvelut ja teknologiayhtiömme Epec. Asiakkaidemme hyvä työtilanne mahdollisti huoltopalveluidemme kasvun. Myös vaihtokoneiden kysyntä oli hyvällä tasolla. Epec Oy:n markkinatilanne ja uusien tuotteiden kysyntä oli vahva.

Uusia koneita saatiin toimitettua asiakkaillemme kiihtyvällä tahdilla osien saatavuuden parantuessa ja Ponsse onnistui löytämään ratkaisuja toimittajaverkoston pullonkauloihin. Pitkittyneestä inflaatiosta huolimatta kasvaneet konemäärät ja kannattavuuden kehittämiseen suunnattu kehitystyö paransivat yhtiön kannattavuutta. Liikevoittomme kehittyi parempaan suuntaan ja suhteellinen kannattavuutemme oli 8,2 (5,7) prosenttia. Saimme liiketoiminnan kuluja kuriin ja kulujen kasvu oli liikevaihdon kasvua pienempi. Ponssen Brasilian tytäryhtiön, Ponsse Latin America Ltda:n, operatiivisiin haasteisiin on haettu aktiivisesti ratkaisuja yhdessä asiakkaan kanssa. Viime vuoden lopulla alaskirjauksiin johtanut full service -sopimus on kehittymässä oikeaan suuntaan aktiivisen kehitystyön ansiosta. Tämä työ jatkuu edelleen.

Katsauskauden rahavirraksi muodostui 2,4 (-24,2) miljoonaa euroa. Rahavirtaa helpotti uuskonevaraston kierron nopeutuminen osien saatavuuden helpottuessa. Pääomiamme on edelleen hetkellisesti sitoutunut keskeneräisiin tuotteisiin ja raaka-ainevarastoihin, mikä nostaa käyttöpääomaamme. Vaihtokonevaraston kierto ja taso pysyi hyvänä. Yhtiön vakavaraisuus on pysynyt erittäin hyvällä tasolla.

Markkinoiden epävarmuudesta huolimatta Ponsse investoi merkittävästi yhtiön kehittämiseen. Kehityspanostukset kohdistuvat uusien tuotteiden ja teknologioiden kehittämiseen, konsernin tietojärjestelmien kehitykseen sekä digitaalisiin palveluihin. Epecin tehdasinvestointi etenee suunnitellusti ja uuden tehtaan käyttöönotto tapahtuu kuluvan vuoden toisella vuosipuoliskolla.