Metsätrans

Pääkirjoitus 2/2023: Messukevät käynnistyy

Kevään Metsätrans-lehteä tehdessä monet yrittäjät ovat haastatteluja sovittaessa kertoneet kiireistään. Töitä on riittänyt, ja hyvä niin. Huhtikuun puolivälin myötä sosiaalisessa mediassa on alkanut näkyä, että pikkuhiljaa tahti alkaa rauhoittua kelirikon myötä. Vastaavasti tapahtumarintamalla alkaa olla vilkasta. Tämän lehden ilmestyessä Proforest on kalenterissa seuraavalla viikolla, Kuljetusmessut Jyväskylässä pari viikkoa myöhemmin ja heti seuraavalla viikolla Swedish Forestry Expo länsinaapurissa.

Tero Nurmi

On mielenkiintoista nähdä miten paljon kävijöitä Kalajoelle tällä kertaa löytää. Proforest järjestetään nyt neljättä kertaa, ja toistamiseen uudella paikalla, uuden organisaation voimin. Ensimmäiset messut Haapavedellä vaikuttivat lupaavilta vuonna 2017, pari vuotta myöhemmin käsittämätön takatalvi verotti yleisöä ja viimeksi 2021 tapahtuma joutui vielä koronan alta siirtymään syksylle.

Kuljetusnäyttely puolestaan on siirtynyt ensin vuodelta 2021 vuodella eteenpäin, ja myöhemmin vielä toisella. Tapahtuman käynnistyessä tuleekin kuluneeksi yli kuusi vuotta siitä, kun ala viimeksi kokoontui Paviljongissa. Paitsi koronaa, taustalla on käsittääkseni ollut myös komponenttipulan vaikutusta. Kun tilauskirjat ovat toista vuotta, niin suurta tarvetta mittaviin markkinointiponnistuksiinkaan ei välttämättä ole ollut. Viimeksi messujen alla suurimmat odotukset kohdistuivat Sisuun, joka lanseerasi tuolloin hybridinsä. Se ei ehkä ole lähtenyt aivan sellaiseen lentoon kuin odotettiin. Epäilemättä tällä kertaa täyssähköautot tulevat olemaan voimakkaasti esillä, vaikka niiden osuus raskaiden kuorma-autojen kokonaismarkkinasta on edelleen vain reilun kolmen prosentin luokkaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ruotsissa puolestaan luvassa on täysin uudenlainen tapahtumakonsepti, metsämessut järjestetään Tukholmassa, Solvallan raviradalla. Tämäkin tapahtuma oli määrä pitäää jo pari vuotta sitten. Taustalla on konejärjestäjien oma järjestö, jonka jäseninä ovat niin Ponsse, John Deere, Komatsu, kuin Eco Log ja Rottnekin. Olisikohan käynyt niin, että valmistajat kyllästyivät kahden eri messuorganisaation nokitteluun ja kohonneisiin hintoihin, kun päättivät lähteä omaa messua pyörittämään? Viime vuoden Elmia Woodissa ei metsäkonevalmistajia näkynyt, eikä niitä ole myöskään pari viikkoa Swedish Forestry Expon jälkeen järjestettävän Skogsnolian näytteilleasettajalistalla. Suomessa tuskin ainakaan aivan lähivuosina joudutaan samanlaiseen tilanteeseen. Finnmetkolla on edelleen vahva asema kansainvälisestikin merkittävänä metsäalan messuna, ja vuorovuosin kalenteriin mahtuu myös Proforest, joka ei vielä toistaiseksi ole kasvanut lähellekään samaa suuruusluokkaa.

Solvallassa pidettävän tapahtuman etuna on ainakin se, että sinne on logistisesti helppo saapua myös ulkomailta, ja tietenkin Tukholmassa voi keksiä muitakin virikkeitä kuin messuilun. Konevalmistajien yhdistyksellä ei selvästi ole ensisijaisena tarkoituksena tehdä rahaa tapahtumalla, sillä sisäänpääsy on kaikille ilmainen pelkällä rekisteröitymisellä. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi kävijämäärä muodostuu.

Kaikista yllä mainituista tapahtumista on luonnollisesti luvassa kattavat raportit seuraavassa Metsätrans-lehdessä, joka ilmestyy kesäkuussa. Jos tunnistat oheisen hahmon messuilla, niin tule ihmeessä nykäisemään hihasta. Palautetta ja juttuvinkkejä otetaan edelleen mielellään vastaan, sähköpostilaatikkoni on aina auki teitä varten.