Metsäkoneurakointi

Metsäkone- ja terminaalialan työntekijät huolestuneita hallitusohjelmasta

Metsäkone- ja terminaalialan työntekijät ovat huolissaan hallituksen kohdistamista toimista ja puuttumisesta ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukseen ja työsopimusten solmimiseen, koska alalla on edelleen vuodenajoista johtuvia vaihteluita sääolosuhteiden vuoksi.

maisemaa metsäkoneenikkunasta

Alan ongelmana on myös, että metsäyhtiöt saattavat lopettaa hakkuut nopealla aikataululla, jopa päivän varoitusajalla markkinatilanteiden vuoksi. Tämä heijastuu myös terminaalialan työllisyyteen.

Kelirikkojen aikaan syksyisin ja keväisin lomautukset saattavat venyä pitkiksi ja sen seurauksena ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen heikentää huomattavasti alan työntekijöiden toimeentuloa.

Paikallinen sopiminen koetaan myös alalla ongelmalliseksi, koska suurin osa metsäkonealan työpaikoista on pienissä 2-5 henkilöä työllistävissä yrityksissä, joissa työntekijöitä ei kuunnella ja sopiminen on työnantajan sanelua. Lisäksi hallituksen esittämä, jopa vuoden määräaikaisen työsopimuksen solmiminen ilman perusteita, huolettaa alan ammattilaisia.

Metsäkonealan syksyllä alkavissa työehtosopimusneuvottelussa tavoitteena on pitää yllä alan työntekijöiden ansiokehitystä ja saada palkankorotukset, joiden avulla ostovoima paranee. Inflaation myötä tämänhetkisen työehtosopimuksen palkankorotukset eivät olleet riittävät turvaamaan alan työntekijöiden ansiokehitystä.

Metsäkonealan valtakunnallinen kokous järjestettiin Nurmeksessa Bomballa 30.6-2.7.2023. Samalla vietettiin Itä- Suomen Metsäkonealan työntekijöiden ammattiosaston 50-vuotisjuhlaa. Tapahtumassa oli mukana lähes sata metsäkone- ja terminaalialan työntekijää perheineen ympäri Suomen.

Lisätiedot: Itä-Suomen Metsäkonealan Työntekijät, puheenjohtaja Juha Meriläinen