Ajankohtaista

MTK ry: EU-parlamentilta muutoksia ennallistamisasetukseen – koko ehdotus olisi silti pitänyt hylätä

Euroopan parlamentin täysistunnossa äänestettiin keskiviikkona 12.8.2023 luonnon ennallistamista koskevasta asetusehdotuksesta. Lainsäädäntötekstin sisältöön vaikuttaneiden äänestysten jälkeen europarlamentaarikkojen enemmistö kannatti lopulta parlamentin kannan hyväksymistä.

Eu protesti
Ennallistamisasetus on ollut kuuma puheenaihe EU:ssa. Kesäkuun alussa eurooppalaiset tuottajajärjestöt osoittivat mieltään asetusta vastaan Brysselissä.

MTK ei ole tyytyväinen lopputulokseen, sillä järjestö piti tarpeellisena koko ehdotuksen hylkäämistä ja asian palauttamista takaisin komission valmisteluun. Parlamentilta olisi tarvittu yksiselitteinen viesti ehdotuksen kelvottomuudesta. Lopputuloksen tarkka arviointi vaatii kuitenkin vielä muutettuun kokonaisuuteen perehtymistä. 

- Parlamentin päätös on pettymys. Positiivista on kuitenkin se, että parlamentti poisti äänestyksessään maataloutta koskevan artiklan kokonaan ja teki muitakin merkittäviä muutoksia, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.  

Juha Marttila

Asian käsittelyä jatketaan kolmikantaneuvotteluissa, joissa sovitetaan yhteen parlamentin ja neuvoston näkemyksiä. MTK peräänkuuluttaa Suomelta tiukkaa otetta heti alusta pitäen. 

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- On ehdottoman tarpeellista, että Suomi tekee neuvostossa kaiken voitavansa. Tässä on nyt niin paljon pelissä, että minkäänlaiselle sivustakatsomiselle ei ole sijaa, Marttila painottaa. 

MTK on alusta asti pitänyt komission ehdotusta erittäin ongelmallisena ja perustavanlaatuisesti valuvikaisena. Järjestö on kritisoinut erityisesti ehdotuksen joustamattomuutta, liian vähäisiä kansallisen harkinnan mahdollisuuksia, eri tavoitteiden yhteensovittamistarpeiden sivuuttamista ja puutteellisia vaikutustenarviointeja.  

- Luontokato on pysäytettävä ja ilmastonmuutosta hillittävä. Emme siis vastusta ennallistamista, vaan heikosti valmisteltua, käytäntöön sopimatonta ja hyväksyttävyyden puutteesta kärsivää asetusehdotusta. Hyvä tarkoitus luonnon tilan parantamiseksi ei pyhitä keinoja, Marttila selventää.