Metsäteollisuus

Metsä Groupin puolivuosikatsaus: tammi-kesäkuu 2023

Metsä Groupin liikevaihto tammi-kesäkuussa 2023 oli 3116 miljoonaa euroa (2022: 3416) ja liiketulos 402 miljoonaa euroa (589).

Metsä Group

Pääjohtaja Ilkka Hämälä: 

Metsä Groupin erinomaiseen tulokseen päätyneen ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen toisen neljänneksen tulos oli odotetusti matalampi. Kvartaalin tulosta voidaan luonnehtia sanalla heikko. Konsernin suurimmat liiketoiminta-alueet kartonki ja sellu ovat heikossa suhdanteessa. Kartongin kysyntä on alhaista erityisesti Euroopan markkinoilla, jossa korkea inflaatio on vaikuttanut kuluttajien ostokäyttäytymiseen ja siten myös pakkausmateriaalien kysyntään. Taivekartonkien markkinaan vaikuttaa merkittävästi kiinalaisen kartongin tuonti erityisesti Välimeren alueella. Metsä Boardille tärkeän USA:n markkinan kysyntätilanne on oleellisesti Eurooppaa vahvempi. Sellumarkkinoilla hinnat ovat olleet laskussa ensimmäisen vuosipuoliskon ajan. Kiinassa markkinahinta on laskenut huipputasoltaan noin kolmanneksen. Euroopan paperi- ja kartonkiteollisuuden matalat käyntiasteet ovat vähentäneet sellun kulutusta. Kiinan markkinoille on ollut Euroopasta tarjolla Venäjän ja Kanadan sellutoimitusten normaalia tasoa korvaavaa volyymiä. Kartonki- ja selluteollisuuden kysyntätilanteesta johtuen sekä Metsä Boardin että Metsä Fibren tehtaat rajoittivat tuotantoaan toisen vuosineljänneksen aikana. Sahatavaran kysyntä jäi normaalia matalammaksi rakennusteollisuuden heikon kysyntätilanteen seurauksena. Metsä Woodin koivuvanerin ja kertopuun kysyntä on säilynyt hyvällä tasolla. Havuvanerin markkina on ollut heikko kuten edelliselläkin neljänneksellä ja Suolahden vaneritehtaan tuotantoa on siksi rajoitettu. Metsä Tissuen pehmo- ja tiivispaperit ovat kysynnältään varsin vakaa kuluttajatuote, mikä on myös tässä suhdannesyklissä toteutunut. Metsä Tissue on tehnyt vahvaa tulosta.

Ilkka Hämälä

Puumarkkinat ovat toimineet aktiivisesti alkuvuonna. Metsä Group julkisti helmikuussa uudistavan metsätalouden strategisen tavoitteensa ja kesäkuussa aloimme tarjota metsänhoitopalvelujen asiakkaillemme Metsä Group Plus -metsänhoitomallia, jossa metsien käsittelyssä huomioidaan tehostetusti talousmetsien biodiversiteetin kehitystavoitteet.  Uusi palvelu on otettu vastaan erittäin hyvin. Vaikka sellu- ja sahateollisuudessa suhdannevaihe on johtanut puun käytön vähenemiseen, on Metsä Groupin tavoitteena kasvattaa hankintamääriä loppuvuonna vastaamaan kolmannella neljänneksellä käynnistyvän Kemin biotuotetehtaan tarpeita.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Uusien tuotteiden kehitystyö jatkuu aktiivisena. Tekstiilikuitujen koetehtaassa aloitettiin koeajot ensimmäisen  koevaiheen kokemuksien perusteella uudistetulla prosessilla. Valmetin ja Metsä Groupin yhteinen kuituvalupakkauksia valmistava 3D-koetehdas tuotti yhdessä Fiskarsin kanssa ensimmäisen tuotesarjan. Andritz ja Metsä Group sopivat ligniiniä uusiin tuotteisiin valmistavan koelinjan investoinnista Äänekoskelle. Kemikaalivalmistaja Dow kehittää ligniinistä raaka-ainetta betoniteollisuuden tarpeisiin.

Konsernin investointihankkeista valmistuvat loppuvuonna Kemin biotuotetehdas, jossa laitteistojen koekäyttö on laajalti alkanut toisen neljänneksen aikana, Kemin laineritehtaan kehitysinvestointi, joka otetaan käyttöön biotuotetehtaan käynnistyksen yhteydessä ja Husumin taivekartonkikoneen kapasiteetin nosto 50 %:lla 600 000 tonniin vuodessa. Husumin hanke valmistuu vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Suurimpia käynnissä olevia investointi- ja kehityshankkeita ovat konsernin toiminnanohjausjärjestelmän uusinta. Tietojärjestelmähanke on aloitettu liiketoimintaprosessien määrittelyllä vuonna 2018 ja viimeiset osat uudesta järjestelmäkokonaisuudesta valmistuvat vuonna 2026. Tähän mennessä on otettu suunnitellusti käyttöön talouden keskusjärjestelmä ja puunhankinnan tietojärjestelmä. Ensimmäinen teollisen liiketoiminnan järjestelmän käyttöönotto on aloitettu Metsä Woodissa. Teollisista hankkeista käynnissä ovat Metsä Tissuen Mariestadin uuden sukupolven pehmopaperitehdas ja Metsä Woodin kahden tuotantolinjan kertopuutehdas Äänekoskelle, jonka investointipäätös tehtiin kesäkuussa. Metsä Boardin Kaskisten taivekartonkitehtaan esisuunnittelu ja lupaprosessit etenevät ja mahdolliseen päätösharkintaan arvioidaan päästävän noin vuoden kuluttua.

Talouden suhdanteet vaikuttavat toimialaamme voimakkaasti ja joskus varsin yllättävästi, niin hyvään kuin huonompaankin suuntaan. Oleellisia ovat realismi pitkän aikavälin globaalin kysynnän arvioissa ja oman toiminnan kilpailukyvystä huolehtiminen. Metsä Group on vahvassa taloudellisessa kunnossa viemään läpi käynnistettyjä ja suunnitteilla olevia kehityshankkeita, joilla tulevaisuuden kilpailukyky voidaan turvata. Toimintamme perustuu omistajajäsentemme ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti vastuullisesti tuottaman puun jalostamiseen ihmisten jokapäiväisiä tarpeita varten. Metsä Group täyttää tämän tehtävän osana suomalaista yhteiskuntaa joka päivä toimintaa kehittäen.