Metsäteollisuus

Metsä Groupin vuoden 2024 tammi-kesäkuun vertailukelpoinen liiketulos 57 miljoonaa euroa

Tammi-kesäkuussa 2024 Metsä Groupin liikevaihto oli 2 937 miljoonaa euroa (1-6/2023: 3 116) ja liiketulos 46 miljoonaa euroa (402). Vertailukelpoinen liiketulos oli 57 miljoonaa euroa (380). Huhti-kesäkuussa liikevaihto oli 1 480 miljoonaa euroa (1 481) ja liiketulos -12 miljoonaa euroa (127). Vertailukelpoinen tulos ennen veroja oli -27 miljonaa euroa (98).

Pääjohtaja Ilkka Hämälä:

Pääjohtaja Ilkka Hämälä

Ensimmäinen puolivuotiskausi 2024 oli Metsä Groupille taloudellisesti erittäin heikko. Syynä olivat edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna laskeneet myyntihinnat erityisesti sellussa ja kartongissa sekä edelleen kasvuaan jatkaneet puukustannukset. Poliittisten lakkojen aiheuttama liikevoittomenetys katsauskaudelle oli 60 miljoonaa euroa. Kemin biotuotetehtaan haihduttamolla tapahtunut kaasuräjähdys aiheutti vertailukelpoiseen liikevoittoon noin 100 miljoonan aleneman ennen vakuutuskorvauksia. Synkistä luvuista huolimatta useissa liiketoiminnoissamme näkyy myönteistä kehitystä. Sellumarkkina Euroopassa on toisen neljänneksen aikana ollut vahva ja hintataso nouseva. Ensikuitukartonkien kysyntätilanne on vuonna 2024 selvästi parantunut viime vuoden ennätysmatalalta tasolta. Rakennusteollisuuden heikkona jatkuneesta tilanteesta huolimatta kertopuu on ollut sekä hinnaltaan että kysynnän määrältään vakaalla hyvällä tasolla. Pehmopapereiden kannattavuus jatkuu kohtuullisena, joskin nousevat raaka-ainehinnat vaikuttavat merkittävästi tulostasoon. Heikossa suhdanteessa tuoteryhmistämme jatkavat ainoastaan sahatavara ja havuvaneri, joihin rakennusteollisuuden heikko vire iskee suoraan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Alkuvuonna olemme jatkaneet työtä konsernin tulevan kehityksen valmistelussa. Kuura®-tekstiilikuituhankkeemme on siirtynyt seuraavaan vaiheeseen, jossa selvitämme teollisen investoinnin toteutusta. Koetehdas jatkaa toimintaansa tuottaen tekstiilien raaka-ainetta markkinoille asiakaspalautteen saamiseksi.

MuotoTM-kuituvalupakkausten teollisen tehtaan esisuunnittelu Raumalle etenee. Äänekoskella sijaitsevalla koetehtaalla siirrytään loppuvuonna kehitystoiminnasta tuotteiden valmistukseen loppuasiakkaille saadaksemme tuotekehityspalautetta tehtaan teollista vaihetta varten. Pääasiallinen loppukäyttökohde tulee olemaan fossiilisten materiaalien korvaaminen elintarvikepakkaamisessa. Selvitämme myös ligniinin tuotteistamista Äänekoskelle rakennettavalla koetehtaalla. Ligniinillä voidaan korvata useiden kemianteollisuuden tuotteiden fossiilisia raaka-aineita. Ensimmäinen sovelluskohde tulee olemaan betoniteollisuudessa käytettävä lisäaine. Hiilidioksidin talteenoton selvitys selluteollisuuden savukaasuista on hyvin laaja ja merkittävä kehityshanke. EU:n tulevat, tiukentuvat hiilidioksidin talteenottotavoitteet sisältävät suunnitelman merkittävästä määrästä teknisesti talteenotettua hiilidioksidia. Metsä Groupin potentiaali hiilidioksidin talteenottoon on yli 10 miljoonaa tonnia vuodessa, mutta hanke on teknisesti erittäin vaativa ja edellyttää talteenotetun hiilidioksidin käyttöä tukevaa lainsäädäntöä.

Näiden mittavien kehityshankkeiden valmistelu ja mahdollinen toteutus aikanaan vaatii Metsä Groupin olemassa olevan teollisuuden kilpailukykyä, joka luo kassavirtaa kehityspanoksille. Metsä Groupin päätuotteiden markkinat kasvavat, ja asemamme valitsemissamme tuotesegmenteissä on vahva. Suomalaisen metsätalouden kannalta erittäin tärkeä selluteollisuus on markkina-asemaamme maailman suurimpana markkinahavusellun tuottajana vastaavassa kunnossa.

Metsä Fibren kaikki neljä tehdasta ovat suorituskyvyltään maailman huippuluokkaa havusellun valmistuksessa, Kemi ja Äänekoski toki vielä omassa luokassaan kilpailijoihin verrattuna. Metsä Boardin taivekartonkiteollisuus on vaativissa asiakaskäytöissä segmenttinsä markkinajohtaja niin Euroopassa kuin USA:ssa. Husumin taivekartonkikoneen viime vuonna toteutettu laajennus tekee siitä Euroopan tehokkaimman yksikön. Metsä Board on päättänyt uudistaa Simpeleen kartonkikoneen osana tehtaan laajempaa kehitysinvestointiohjelmaa. Sillä varmistetaan toiminnan laadullinen ja taloudellinen kilpailukyky pitkälle tulevaisuuteen. Metsä Tissue vahvistaa asemaansa pohjoismaiden johtavana pehmopapereiden tuottajana Mariestadin uuden tuotantolinjan ansiosta sekä Mäntän tehtaan kehitysohjelmalla. Äänekoskella käynnissä oleva tehdasinvestointi kasvattaa merkittävästi vahvan kysynnän saavuttaneen kertopuun volyymiä ja tuotannon tehokkuutta.

Metsä Groupin lyhyemmän ja pidemmän aikavälin teollisuuden kehitystoimet kohdistuvat jalostusasteen nostoon ja toisaalta teollisuuden kilpailukyvyn edelleen vahvistamiseen. Kaikki lähtee nyt ja tulevaisuudessa suomalaisesta talousmetsästä. Metsätalouden vastuullista, ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen tasapainon huomioivaa kehitystyötä on jatkettava aktiivisesti, avoimesti ja väsymättä. Suomen metsätalouden ja metsäteollisuuden menestys on kansallista hyvinvointiamme turvaava merkittävä tekijä. Edelleen noin kolmannes Suomen tavaraviennin nettotulosta syntyy kotimaisia raaka-aineita ja suomalaista työtä käyttävästä metsäteollisuudesta. Vientituloista kertyvät rahavirrat kanavoituvat monia reittejä suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin rakentamiseen.