Ajankohtaista

Kuutio.fi puukauppapaikan kauppamäärät kasvussa

Puukaupan digitaalinen markkinapaikka Kuutio on saanut uusia käyttäjiä ja kauppamäärät ovat kasvaneet. Kasvua ovat vauhdittaneet tunnettuuden lisääntymisen lisäksi puun hinnan nousu. Kuution käyttömäärät ovat kasvaneet markkinoiden kasvua vauhdikkaammin. - Vuoden alkupuolella aktiivisuus on ollut noin kaksinkertaista vuoden takaiseen verrattuna, Kuution kehityksestä alusta alkaen vastannut Suomen Puukauppa Oy:n toimitusjohtaja Aku Mäkelä kertoo.

Suomen Puukauppa Oy toimitusjohtaja Aku Mäkelä, Kuutio.fi
- Puukauppapaikka Kuutio.fi:n käyttö on kasvanut ja asiakaslähtöinen kehitystyö on jatkuu aktiivisena. Metsänomistajille maksuttoman Kuution käyttö on aktivoinut myös passiivisia metsänomistajia puukaupoille, kertoo Kuution taustalla olevan Suomen Puukauppa Oy:n toimitusjohtaja Aku Mäkelä.

Kuution verkkosivulla Kuutio.fi julkaistaan kuukausittain päivittyvää puukauppatilastoa, jossa ovat mukana kaikkien Suomessa tehtävien puukauppojen määrät ja hinnat alueellisesti. Vastaavalla tarkkuudella tilastoja ei saa yhtä selkeästi ja ajantasaisesti muualta.

Tilastot kertovat paljon markkinoista. Tavoitteemme on auttaa kaikkia metsäalalla toimivia, myös koneurakoitsijoita, pitämään sormi kauppakäynnin pulssilla. Kuution avulla kilpailuttamalla saa puulle parhaan hinnan ja vähintään sen avulla voi varmistaa, että suoraan tulevien tarjousten ehdot ovat kilpailukykyiset, Mäkelä muistuttaa kilpailutuksen hyödyistä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kokeneemmat metsänomistajat käyttävät Kuutiota omatoimisesti tarjouspyyntöjen jättämiseen, kun toiset jättävät kilpailuttamisen ammattilaisten tehtäväksi. Useimmat ostajaorganisaatiot ja metsänhoitoyhdistykset ovat integroineet Kuution osaksi omaa järjestelmäänsä, mikä säästää aikaa ja rahaa sähköpostien lähettelyyn ja soitteluun verrattuna.

- Kuutio on tehokas työkalu niin ammattilaisen kuin aloittelevan metsänomistajan käsissä, Mäkelä vakuuttaa.

Venäjä muutti markkinat

Kuutiota on kiitetty sen helppokäyttöisyydestä ja käyttäjämäärät kasvavat, kun puun hinta nousee. Venäjän raaka hyökkäys Ukrainaan kevättalvella 2022 muutti markkinoiden toiminnan perusteellisesti, kun puuntuonti Venäjältä päättyi. Korvaavan raaka-aineen löytäminen Suomesta nosti hintoja ja kauppamääriä kotimaassa.

- Tilastoista näkyy, kuinka esimerkiksi kuitupuun hinta on noussut noin 50 prosenttia. Vielä suurempi loikka on nähty energiapuussa, josta maksetaan nyt jopa 150 prosenttia kovempaa hintaa kuin viime vuonna, Aku Mäkelä kertoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Mäkelä on itse elänyt keskellä puumarkkinoita, sillä hän on lähtöisin metsätilalta koneyrittäjäperheestä ja tehnyt koko uransa erilaisissa metsäalan tehtävissä.

- Suomalaisten suhde metsään on erityinen. Jokainen metsänomistaja kokee omaisuutensa omalla tavallaan arvokkaaksi. Rahan lisäksi metsään liittyy paljon erilaisia arvoja kuten luonto ja siitä nauttiminen. Kuution ydin on puukaupassa, mutta kehitämme palvelua jatkuvasti vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Autamme saamaan parhaan hinnan puulle, mutta sen lisäksi julkaisemme jatkossa nykyistä enemmän ajankohtaista tietoa ja tilastoja sekä jaamme asiantuntemusta ja opastusta. Kuutio on se alusta, josta jokainen metsänomistaja löytää tarvitsemansa tiedon ja haluamansa palvelun, Mäkelä korostaa.

Vaikka hintojen nousu on ollut rajua ja Kuution käyttäjämäärät kasvussa, niin nousu tuskin jatkuu loputtomiin. Kesäkuun lopussa sekä kuitupuu että energiapuu olivat edelleen kallistuneet, mutta tukista maksettiin aiempaa vähemmän. Suurten metsäyhtiöiden tulosromahdukset kertovat myös markkinatilanteen vaikeutumisesta, kun sellun maailmanmarkkinahinta on tämän vuoden aikana laskenut kymmeniä prosentteja.

Kuutio.fi
Kuutiossa metsänomistajalla on päätöksenteon tukena leimikon alueelliset, viralliset tilastohinnat puutavaralajikohtaisesti. Nykyään kattavat puukauppatilastot ovat nähtävillä myös Kuution etusivulla.

Kuutio haluaa olla metsänomistajien halutuin palvelu

Maailman ensimmäinen digitaalinen puumarkkinapaikka Kuutio on vakiinnuttanut asemansa kuuden aukiolovuotensa aikana. - Tavoitteenamme on kasvaa edelleen ja teemme Kuutioon kasvua ja puukauppaa tukevia uusia ominaisuuksia asiakkaita kuunnelleen. Parhaimmillaan Kuution avulla on tehty kaikista puukaupoista jo 46 prosenttia kuukausitasolla, ja tahtotilamme on, että puolet kaikista puukaupoista tehdään Kuution avulla, Mäkelä kertoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Mäkelä kannustaa kaikkia metsänomistajille suoraan palveluita tarjoavia tai puuta ostavia tarjoavia yrityksiä Kuution käyttäjiksi. - Suomessa toimivista ostajista lähes kaikki ovat Kuution aktiivisia käyttäjiä ja metsänomistajille Kuution käyttö on vaivatonta ja maksutonta. Peräti 99 prosenttia Kuutiota käyttäneistä metsänomistajista aikoo käyttää Kuutiota myös seuraavissa puukaupoissa apuna, Mäkelä päättää.