Puutavara-autoilu

Pankkojen niputuksella polttoaineensäästöä

Pihtiputaalaisella puutavara-autoilijalla, SKAL ry:n puheenjohtajanakin monelle tutuksi tulleella Jani Ylälehdolla on vuoden verran ollut pölliauto ajossa myös pohjoisemmassa Suomessa. Ajetut välimatkat ovat pitkiä ja paluukuormat harvinaisia. Niinpä mies päätti toteuttaa puuautoon ja perävaunuun pankkojen niputusjärjestelmän, joka oli muhinut mielessä jo pidempään.

Jani Ylälehto Oy puutavarayhdistelmä
Perävaunun pankonsiirron Jani Ylälehto kehitti yhteistyössä Jykin kanssa. Alkuperäinen ajatus oli laittaa nippu eteen, mutta Jykin suunnittelijat tulivat siihen tulokseen, että siirto on helpompi toteuttaa keskelle. Ilmanvastuksen kannaltahan sijainnilla ei ole merkitystä.

Volvon FH13TC autoon päätettiin siirtää jo edellisessä puuautossa käytössä olleet Weckmanin päällirakenteet, joihin Ylälehto yhdessä Simo Marttalan kanssa ideoi pankonsiirtojärjestelmän. Tyhjänä ajettaessa pankot niputetaan sermin taakse, jotta hytin ilmanohjaimista saadaan maksimaalinen hyöty irti. Menetelmälle on patenttihakemus vireillä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.