Metsäteollisuus

Metsä Group sijoittaa FineCell-startupiin, joka valmistaa sellupohjaisia materiaaleja kauneus-, terveys- ja maalituotteisiin

Metsä Group on sijoittanut FineCelliin (FineCellOx AB), joka on FineCell-teknologian kehittäjä ja kuivan jauhemaisen CellOx-selluloosatuotteen valmistaja. FineCell on Metsä Groupin toinen sijoitus ruotsalaiseen startup-yritykseen. Yhtiö käyttää noin miljoonan euron siemenrahoituksen vahvistaakseen materiaalisovellusosaamistaan, potentiaalisten asiakkaiden kanssa tehtävään yhteistyöhön ja mahdollisesti rakennettavan koetehtaansa investointipäätösmateriaalien viimeistelyyn. Metsä Groupin innovaatioyhtiön Metsä Springin johtama rahoituskierros koostuu sijoittajaryhmästä, johon kuuluvat EIT InnoEnergy ja yrityksen perustaja.

Finecell

FineCell-teknologia mahdollistaa sellun jatkojalostuksen korkeamman jalostusarvon biomateriaaliksi. Tätä uutta biomateriaalia voidaan käyttää sekä jauheena että vesiliuoksena eli hydrogeelinä. Materiaalilla korvataan esimerkiksi fossiilisista raaka-aineista valmistettuja ainesosia kauneus- ja terveystuotteissa sekä maaleissa. Yhtiön teknologia ja tuote perustuvat Tukholman teknillisessä korkeakoulussa, KTH:ssa tehtyyn tutkimus- ja kehitystyöhön.

CellOx-materiaali valmistetaan uudenlaisella ja innovatiivisella FineCell-teknologialla, jossa luonnossa, esimerkiksi raparperissa esiintyvä oksaalihappo reagoi selluloosan kanssa muodostaen biohajoavan materiaalin. Uusi biomateriaali on kevyt kuljettaa ja sen valmistus kuluttaa 80-90 prosenttia vähemmän energiaa kuin muiden vastaavien selluloosatuotteiden valmistus. CellOx sitoutuu helposti muihin yhdisteisiin, joten se toimii erinomaisena sidosaineena esimerkiksi aurinkovoiteissa, ihovoiteissa ja maaleissa. Se on myös läpinäkyvää, mikä lisää materiaalin käyttökohteita entisestään.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Maailma pyrkii jatkuvasti löytämään fossiilisia materiaaleja korvaavia vastuullisia vaihtoehtoja. Tuotteemme perustuu pohjoisista metsistä peräisin olevaan havuselluun, joten se tarjoaa monelle teollisuusalalle vaihtoehdon niiden tällä hetkellä käyttämille ainesosille, sanoo FineCellin toimitusjohtaja ja osaomistaja, Peter Axegård.

- Metsä Spring näkee innovaatiossamme potentiaalia, ja on meille täydellinen kumppani, koska heillä on tietotaitoa tuotantolaitosten, etenkin erilaisten koelaitosten suunnittelusta, rakentamisesta ja toiminnasta. Tämän lisäksi heillä on vahva yhteys puuraaka-aineeseen liitettynä pyrkimykseen valmistaa puusta erilaisia korkean lisäarvon tuotteita.

Fossiilisten raaka-aineiden korvaaminen päivittäin käytössä olevissa tuotteissa on keskeinen pyrkimys monilla aloilla maailmanlaajuisesti. Erilaisten ainesosien korvaaminen näissä kemiallisesti monimutkaisissa tuotteissa edellyttää selkeää vastuullisuusvaikutusta suorituskyvystä tinkimättä.

- Olemme seuranneet FineCelliä jo jonkin aikaa ja olemme iloisia voidessamme nyt olla osa heidän matkaansa. Olemme kiinnostuneita kaikista teknologioista, jotka mahdollistavat havusellun jatkojalostuksen korkeamman lisäarvon tuotteiksi. FineCellin teknologia ja tuote erottuvat selvästi edukseen, mikä tekee siitä meille erityisen kiinnostavan kumppanin. Teknologian kehitys on vasta alkanut. Tässä vaiheessa emme siis vielä tiedä kaikkia suuntia, joihin tämä teknologia-alusta voi meidät viedä tulevaisuudessa, sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Niklas von Weymarn

FineCellin tavoitteena on saada koetehtaan suunnittelu valmiiksi investointipäätöstä varten vuoden 2024 loppuun mennessä. Yhtiö aikoo käynnistää laajemman mittakaavan koetuotannon vuoden 2025 aikana. Täysimittaisen kaupallisen tuotannon on suunniteltu käynnistyvän vuonna 2027.