Metsäkoneurakointi

Pienillä innovaatioilla suuria hyötyjä

Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, sanotaan, mutta kuitenkin juuri niin Moisio Forest Oy on tehnyt jo monta kertaa. Moipu Flex syöttörullien viimeisin kehitysversio sai ensiesittelynsä metkossa, eikä se suinkaan ole ainoa uutuus, joka Moision veljesten Viitasaaren tehtaalta on valmistunut.

Moisio Forest Oy on saanut alkunsa metsäkoneurakoinnista, joka jatkuu edelleen yhdellä koneketjulla seitsemän koneyrittäjän yhteenliittymän Viita Forest Oy:n alla. Vuonna 2006 perustetun Viita Forestin kalustoon kuuluu 11 ketjua puunkorjuussa, viisi kaivuria maanmuokkauksissa sekä istutuskone. Asiakkaana on UPM Metsä ja pyöreää puuta yritys korjaa vuodessa noin 350 000 kuutiota, toimialueena pohjoinen Keski-Suomi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

1970-luvulla Juha Moision perustama Moisio Forest alkoi kehitellä kouria ja syöttörullia omaan käyttöön, ja kun tuotteet oli käytännössä hyviksi havaittu, niin myös myyntiin. Jo pitkään metsäkoneiden lisälaitteiden valmistus ja myynti ovat olleet suuremmassa roolissa, mutta yksi koneketju pitää yrityksen juurillaan ja toisaalta myös varmistaa, että Moisio pysyy alan kehityksen mukana. Luonnollisesti omat koneet ovat myös hyvä alusta uusien innovaatioiden ja tuotteiden testaamiseen ennen kuin ne tuodaan markkinoille.

Juha Moisio on jo eläkeläinen, mutta toimii edelleen yhtiössä hallituksen puheenjohtajana. Varsinainen vetovastuu on siirtynyt kolmelle veljekselle, joista Petrus on yrityksen toimitusjohtaja, Tuomas vastaa suunnittelusta ja Taneli puolestaan metsäkonepuolen toiminnoista. Kaikkiaan yritys työllistää noin 15 henkilöä, joista Viitasaaren hallilla on vajaat kymmenen ja metsässä kolme vakituista.

2500 neliön toimitilat Viitasaarella ovat palvelleet Moisio Forestia 2010-luvun alkupuolelta asti. Tuolloin Suovanlahden toimipiste jäi turhan pieneksi.

Syöttörullat kärkituotteena

Kaikista Moision valmistamista metsäkonevarusteista syöttörullat muodostavat ylivoimaisesti suurimman osuuden liikevaihdosta, toimitusjohtaja Petrus Moision mukaan noin 60-70 prosenttia. Ajokoneen kuormatilan jakamista helpottavien Moipu Sortterien osuus on noin 15 prosenttia ja loppu koostuu kourista kokonaisuudessaan. Viennin osuus myynnistä on merkittävä, suoraan maailmalle menee noin 60-70 prosenttia tuotannosta, minkä lisäksi osa tuotteista lähtee maan ulkopuolelle välillisesti ensiasennustoimituksista.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Rullien tuotantohan meidän toimintaa on hallinnut pitkään. Sortterit toivat tullessaan piikin ja sen jälkeen niiden myynti on säilynyt hyvin tasaisena. Sen sijaan energiakourien kysyntä on ollut pitkään alamaissa, mutta nyt niidenkin kohdalla on havaittavissa piristymisen merkkejä, Petrus Moisio kertoo.

Moipu syöttörullat ovat optiona lähes kaikilla harvesteripäävalmistajilla. SP Maskinerin kourista jopa 90 prosenttia myydään Moision valmistamilla rullilla ja myös John Deeren kourissa osuus on vahva, mutta muillakin merkeillä suunta on nousussa.

Hallituksen puheenjohtaja Juha Moisio.

Kaikista Moision syöttörullista noin 70 prosenttia on Flex-rullia. Flex rullissa on vanteen ympärillä 3-5 sentin kerros kumia mahdollistamassa rullan telamaisen toiminnan. Idea on peruja 80-luvulta saakka ja nykyisenkaltaisen rakenteensa rullat saivat 2000-luvulla. Viimeisin kehitysaskel oli terälaippojen pulttikiinnitys, joka lanseerattiin tämän vuoden puolella ja esiteltiin ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle metkossa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Petrus Moision arvion mukaan kaikista yrityksen uusista innovaatioista noin yksi kymmenestä tulee oman metsäkoneurakoinnin kautta ja loput maailmalta asiakkailta. Syöttörullien terälaippojen pulttikiinnitys kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan, ajatus tuli Latviasta pari vuotta sitten ja nyt tuote on markkinoilla.

Vaikka kyseessä on yksinkertainen uudistus, sen hyödyt ovat moninaiset. Vaihdettavat laput mahdollistavat esimerkiksi kiveen ajettua vain muutaman lapun vaihtamisen helposti avaamalla pultit, ilman että hitsauksia täytyy hioa tai sorvata pois. Pultin kanta, joka toimii akselina, antaa 20 prosenttia isomman laakeripinnan kuin ennen. Pultti on myös läpeensä kova, kun aiemmin akseli oli vain pintakarkaistu. Lisäksi uusien Flex rullien pitolappuja on taivutettu hieman. Taivutuksen ansiosta laput eivät tee enää niin isoa liikettä, lappu liikkuu 17 prosenttia vähemmän kuin ennen. Pienemmän liikkeen ja isomman laakeripinnan ansiosta rulla kestää pidempään ja lisäksi taivutettujen pitolappujen ansiosta rulla pyörii tasaisemmin ja jättää entistä pienemmät piikinjäljet puuhun. Myös rullan muotoilua on kehitetty. Aiemmin Flex-rullan sivukiekon piikit olivat merkittävästi alempana kuin pitolapun piikit. Nyt päivitetyssä versiossa ne on nostettu samalle tasolle. Kapeissa rullissa tämä on tuonut jopa 30 prosenttia lisää tehokasta pitopintaa. Uusi muotoilu auttaa syöttämään pieniä puita paremmin sekä estää rullien lipsumisen isojen puiden pinnoilla. Tämän vuoden puolella Moisiolla tehtiin päätös, että pulttikiinnitys tulee kaikkiin rulliin. Nyt tuotekehityksen sijaan pääpaino on myynnissä, joka onkin lähtenyt hyvin liikkeelle.

Flex-rullan muotoilua on kehitetty nostamalla sivukiekon piikit samalle tasolle pitolapun piikkien kanssa. Kapeissa rullissa tämä tuo jopa 30 prosenttia lisää tehokasta pitopintaa.

M-Crane ohjausjärjestelmä

Toinen Moision uutuuksista on ohjelmointia opiskelleen Tuomaksen käsialaa. M-Cranen nimellä myytävä nosturin ohjausjärjestelmä syntyi asiakkaiden tarpeesta päivittää vanhoja koneita nykyajan tarpeisiin. Myös M-Crane lanseerattiin metkossa ja sen markkinointia ollaan nyt aloittelemassa. Järjestelmällä voidaan päivittää olemassa olevan nosturiohjauksen uudelle tasolle, mutta se soveltuu myös uusiin nosturiasennuksiin. Ohjausjärjestelmä sisältää kaikki nykyaikaisen nosturiohjauksen perustoiminnot helppokäyttöisessä muodossa. Lisäksi se antaa mahdollisuuden optioihin, kuten peruutuskameraan ja puntariin. Ohjausjärjestelmä on haluttu pitää edullisena vaihtoehtona ja lisäksi se on valmiiden johtosarjojen ansiosta helppo asentaa plug and play-tyyppisesti. Peruspakettiin kuuluu 5,7 tuuman kosketusnäyttö, näytön kiinnikkeet, hyttimoduuli, johtosarja ja joystickit. Järjestelmän myötä nopeus ja rampit on säädettävissä jokaiselle liikkeelle erikseen, säädöt voidaan tallentaa neljälle eri kuljettajalle ja kahvat ovat kalibroitavissa. Ominaisuuksiin kuuluvat myös mm. työaikalasku, rasvaus- ja huoltohälytykset, diagnostiikka, graafiset mittaukset, raportit, etäkäyttömahdollisuus ja turvakytkimen liitäntämahdollisuus.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Kysyntää vaikuttaisi olevan etenkin Englannissa, sinnehän päätyy paljon koneita, jotka on hankittu uusina ensin Skotlantiin ja ajettu sitten vielä käytettyinä Walesissa, Tuomas Moisio tietää.

M-Crane ohjausjärjestelmiä on myyty jo Suomeenkin.

Tuomas Moisio esittelee suunnittelemaansa M-Cranen ohjausjärjestelmää, jonka ansiosta vanha kone voidaan helposti ja kustannustehokkaasti päivittää vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Uusi sähkötön koura tulossa myyntiin keväällä

Moipun kouraperheen uusin tulokas on esimerkiksi kaivureihin soveltuva 450 EFI. Mallimerkinnän numero viittaa katkaistavan puun maksimihalkaisijaan ja EFI puolestaan on lyhennys sanoista electric free installation, koura siis toimii ilman sähköä mikä tekee asennuksesta helppoa. Käyttäjän tarvitsee vain pultata koura rotaattoriin kiinni ja kytkeä koura auki ja kiinni letkut rotaattorin lähtöihin. Myös tämä uutuus nähtiin metkossa, minkä jälkeen se käväisi Englannissa APF-messuilla, joissa se keräsikin runsaasti kiinnostusta. Nyt koura menee vielä jatkotesteihin, myynnin on määrä käynnistyä täysipainoisesti keväällä 2019. Joulukuussa tulossa on vielä 310-malli, jossa on uusia päivityksiä. Toistaiseksi Moision myydyin kouramalli on M300 F1, ammattikäyttöön suunniteltu kestävä koura, jossa on voimakas saksikatkaisu kolmioterillä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Energiapuun kysyntä vaikuttaisi vihdoin olevan nousussa Euroopassa, Petrus Moisio arvioi tyytyväisenä.

450 EFI on tulossa myyntiin keväällä 2019. Tämä yksilö oli juuri saapunut Englannista APF-messuilta ja lähdössä vielä jatkotesteihin.