Metsäkoneurakointi

Kannattavuutta pienen puun korjuuseen

Moisio Forest Oy:n Moipu 300 F1-kouran ensimmäinen prototyyppi tehtiin jo 2006. Tämän jälkeen kehitysversioita on tehty aakkosjärjestyksessä jo viisi, ja näistä tuorein E-malli tuli myyntiin viime vuoden keväällä. Vastaanotto on ollut hyvä, ja kouria oli metkon alla toimitettu jo kolmisenkymmentä energiapuubuumin siivittämänä.

Moipu 300F1
Giljotiinikoura on kevyempi, ja koneen polttoaineenkulutus laskee merkittävästi sahakouraan verrattuna. Tämä tuo kannattavuutta pienpuun korjuuseen. Ja kun ketjun laitot jäävät pois, työskentelykin nopeutuu.

Toimitusjohtaja Petrus Moision mukaan energiapuukourat ovat olleet huudossa, kun energiapuun menekki on kasvanut. Sellu- ja sahateollisuudella on ollut haasteita taantuman keskellä, mutta Venäjän puun tuonnin pysähtymisen myötä energiapuusavotat ovat pitäneet monta yrittäjää työn syrjässä kiinni. – Hinta on tietenkin ollut ohjurina puun käytössä, ja minusta se on oikein, että markkinat ohjaavat käyttöä. Uskon, että olemme jonkinlaisessa välivaiheessa puun käytön suhteen. Uskon energiapuun kasvun aikaa jatkuvan vielä useamman vuoden, ennen kuin pienydinvoima tai muut uudet teknologiat yleistyvät. Varmasti jatkossa pienen läpimitan puulle löytyy sitten jatkossa muutakin käyttöä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.