Metsäkoneurakointi

Jousitettu ohjaamo ja tarkkuuspaikannus Ponssen eurooppalaisten asiakkaiden mieleen

Ponssen Euroopan toimintojen johtaja Ville Mansikkamäki sekä tuote- ja projektijohtaja Ville Hukkanen myhäilivät tyytyväisinä, kun uutuustuotteita esiteltiin FinnMETKO-messujen avajaisissa.

Ville Hukkanen, Ville Mansikkamäki, Ponsse
Tuote- ja projektijohtaja Ville Hukkanen ja Euroopan alueen toimintojen johtaja Ville Mansikkamäki arvioivat, että FinnMETKO-näyttelyssä esitellyt lukuisat uudet ominaisuudet vastaavat hyvin Länsi-, Keski-, Etelä- ja Itä-Euroopan asiakkaiden tarpeisiin.

Tällä kertaa esillä ei ollut yhtään täysin uutta mallisarjaa, mutta pienempiä uudistuksia on pitkä lista. Monet niistä vastaavat juuri eurooppalaisten asiakkaiden tarpeisiin.

- Pienimmät kuormatraktorit Elk ja Wisent on uudistettu. Kummassakin on kokonaan uudistetut runkorakenteet ja runkonivelet on vaihdettu hitsatuista valuiksi. Yksinkertaisemmalla rakenteella on saatu lisää kestävyyttä ja monipuolisuutta. Esimerkiksi kannattavuuden kannalta on tärkeää, että painopisteen muutoksen ja kuormatilan muotoilun ansiosta Wisentillä voi nyt kuljettaa kahta kolmen metrin nippua, kertoo Hukkanen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Mansikkamäki arvioi, että Wisentiin ja Elkiin nyt esitelty Active Cabin -ohjaamojousitus otetaan ilolla vastaan. Jousitus on vastaava kuin aiemmin esimerkiksi Buffalossa.

Ponsse Elk
Ponsse Elk.

Pieni mutta tuntuva uudistus käsinojissa

Hukkanen on erityisen tyytyväinen uudistuneisiin käsinojiin. Ennen kahvat olivat pallonivelen päässä ja niiden säätäminen paikoilleen oli hivenen hankalaa. Nyt kahvat liukuvat liukujohteissa pysty- ja vaakasuunnassa, jolloin ne on helppo lukita sopivaan asentoon. Uusi sähköinen säätö on lisävaruste. Sen avulla kuljettaja voi palauttaa istuimen ja kahvat haluamiinsa säätöihin oman työvuoronsa aluksi nappia painamalla.

Myös uusi, langaton Ponsse Scale -kuormainvaaka parantaa työskentelyn mukavuutta ja tehokkuutta. Se on vähintään yhtä tarkka ja toimintavarma kuin entinen, mutta ilman kaapeleita. Paremman laskenta-algoritmin ansiosta kuljettajan ei enää tarvitse erikseen valita lastaako hän risuja vai jotain muuta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kuormainvaaka on tietysti välttämätön energiapuun korjuussa, mutta siitä on muutakin hyötyä. Sen avulla voi esimerkiksi lastata koneen tarkemmin ja välttää ylikuorman tai tehdä pehmeässä maastossa juuri sopivan painoisen kuorman, jolloin vältetään maastovaurioita, muistuttaa Hukkanen.

Ponsse Scale

Paikkatieto yksittäisen kannon tarkkuudella

PONSSE High-Precision Positioning -lisävarusteen avulla saadaan tietoon paitsi koneen, myös harvesteripään sijainti alle puolen metrin tarkkuudella. Hakkuukoneen kuljettaja näkee selvästi alueen rajat ja voi näin paremmin välttää aluerajojen ylitykset. Ajokoneen kuljettaja löytää kasat, kasoissa olevan puun tavaralajin ja ajourat entistäkin tarkemmin, joka helpottaa ajon suunnittelua.

- Vierailin juuri Saksassa eräässä metsäosuuskunnassa, jossa metsänomistajien palstat olivat erittäin pieniä ja lomittain toistensa kanssa. Tuollaisessa paikassa High-Precision Positioning -järjestelmä helpottaa työtä valtavasti, kertoo Mansikkamäki.

Ponsse High Precision Positioning

Isotkin puut kevyesti pinoon

Active Crane tulee nyt saataville myös Keski-Euroopassa ja vuoristoissa suosittuihin C5- ja C6 -kuormaimiin. Active Cranesta on suurin hyöty juuri näissä teleskooppinostureissa, koska niissä kuljettajalla on hallittavanaan yksi liikerata enemmän kuin liikeratanostureissa. Hukkanen kutsuu Active Cranea myös koordinaattiohjaukseksi, sillä siinä kuljettaja ei ohjaa nosturin eri niveliä, vaan liikuttaa nosturin päätä haluamaansa suuntaan koordinaatistossa, ja automatiikka huolehtii lopusta.

Active Crane

H7 on suosituin harvesteripää suurimmassa osassa Eurooppaa. Se kokee nyt suuren joukon uudistuksia. Active Speed -ominaisuuden avulla rullat liikuttavat ensimmäisiä tyvitukkeja täydellä voimalla ja kevyttä puun latvaa pienemmällä voimalla ja nopeammin. Tämä optimoi koko puun prosessointia. Uudistuneen rakenteen ansiosta lumi tai hakkuutähteet eivät enää pääse pakkaantumaan sylintereiden taakse. Geometriaa on uudistettu niin, että olkatapit ovat entistä leveämmällä, jolloin rullat pääsevät kääntymään paremmin puun alle. Kun rullat ennen puristivat puuta sivulta, niin ne nyt kannattelevat sitä alta. Uudistuneen geometrian ansiosta esimerkiksi mutkaiset rungot kulkevat nyt paljon jouhevammin harvesteripään läpi ja isojen runkojen käsittely on merkittävästi miellyttävämpää.

Ponsse H7

Harvesteripään useat eri uudistukset parantavat sen tehokkuutta. Esimerkiksi hydrauliikassa tehoa säästyy useita kilowatteja, joka näkyy myös polttoaineen kulutuksessa, huomauttaa Hukkanen.

Ville Hukkanen, Ville Mansikkamäki, Ponsse
Villet Hukkanen ja Mansikkamäki FinnMETKO 2024-tunnelmissa.