Kuljetus

Savon ammattiopiston logistiikka-alan yrittäjyyslinja: Jesper Hoffrenin tavoite jatkaa perheyritystä

Kolmisopen kampuksella aloitti elokuussa opintonsa opiskelijaporukka, joka logistiikka-alan opintojen lisäksi kartuttaa tavoitteellisesti myös yrittäjyysosaamista. Savon ammattiopiston yrittäjyyspainotteinen logistiikka-alan perustutkinto on ainutlaatuinen avaus Suomessa, kertoo koulutuspäällikkö Harri Hakkola.

Valmistuessaan yrittäjyyslinjalta opiskelija on suorittanut logistiikka-alan perustutkinnon ja saanut valmiudet liikenneyrittäjätutkintoon, joka on pakollinen kuljetusalan elinkeinonharjoittajille. Lisäksi hän on kartuttanut aimo annoksen osaamista yrittäjyysopinnoissa, joissa perehdytään erityisesti kustannustietoisuuteen ja yrittäjämäiseen asenteeseen, mutta painotetaan myös kestävää kehitystä, valmiutta vihreään siirtymään ja sosiaalisia taitoja. Syksyllä 2024 ryhmä muodostettiin logistiikka-alalle yhteishaun kautta tulleista opiskelijoista, joilla oli kiinnostusta yrittäjyyteen ja kehittämistyöhön. Keväällä 2025 linjalle voi hakea myös jatkuvassa haussa.

Maaninkalaiselle Jesper Hoffrenille haku yrittäjyyslinjalle oli selvä.

- Kotona isä ja äiti sanoivat, että yrittäjyyslinja kuulostaa hyvältä. Niinpä hain.

Jesper Hoffren

Syykin huoltajien innostukselle on selvä, sillä Jesper Hoffrenin on tarkoitus aikanaan ottaa isänsä perustama HOPE Logistics Oy:n haltuunsa. Logistiikan yrittäjyyslinjan reilusta 20 opiskelijasta noin puolet ovat samoin tulevaisuuden suunnitelmin, ja vielä suuremmalla osalla on perhetaustaa kuljetusalan yrittäjyydestä. Osalla ajatuksissa on oman yrityksen perustaminen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Yrittäjämainen ajattelutapa on eduksi, vaikka elantonsa hankkii työntekijänä, kertoo opettaja ja yrittäjyysvastaava Risto Räsänen.

Hoffrenien perheyritys tarjoaa monipuolisesti kuljetus- ja maanrakennuspalveluita yksityishenkilöille ja yrityksille. Monien perheyritysten lapsien tapaan myös Hoffren on varttunut yrittäjyysarjen keskellä ja samalla kasvanut itsekin yrittäjyyteen. Lapsuudesta asti hän on ollut myös mukana työmailla apuna ja iän myötä myös töissä. Yrittäjyyden menestysaineet Hoffren kiteyttää napakasti.

- Työntekoa ei pidä pelätä. Parasta on, kun saa itse päättää.

Monipuolista osaamista tulevaisuuteen

Logistiikka-alan ja yrittäjyysopintojen lisäksi Jesper Hoffren odottaa saavansa oppia myös muihin yrittäjänä tarvittaviin taitoihin. Kustannustehokkuus sekä ymmärrys hinnoista ja niiden kerrannaisvaikutuksista ovat yritystoiminnan peruspilareita, joiden hallintaan tarvitaan erityisesti matemaattista osaamista. Opettaja Jussi-Pekka Räsänen nostaa esimerkiksi ajoneuvojen ja muiden koneiden huolehtimisen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kaluston säännöllinen tarkistus ja huolto ovat tärkeitä, sillä ne estävät rikkoutumiset ja ylimääräiset kulut. Ennakoimalla huollot yrittäjä voi välttää kalliita laiterikkoja, jotka voivat johtaa lisäkustannuksiin palkkojen, korvaavan kaluston ja viivästysten takia.

Taloudenpidon lisäksi yrittäjiltä vaaditaan sosiaalista pelisilmää. Hoffrenin mielestä yksi logistiikka-alan parhaita puolia on itsenäisesti toimiminen, mutta hän silti ymmärtää asiakaskohtaamisten tärkeyden. Monet ammatillisen koulutuksen opiskelijat kuvaavat itseään enemmän tekijöiksi kuin lukijoiksi, näin myös Hoffren.

- Päivät, jolloin pääsee itse tekemään, ovat parhaita. Luokassa istuminen ei nappaa.

Jesper Hoffrenin intohimo logistiikka-alaan ja erityisesti raakapuun kuljetuksiin on vahva. Alaan liittyvät koneet ja laitteet sekä niiden käsittely ovat suosikkipuuhaa. Logistiikka-ala on lähes aina säiden armoilla ja kelit voivat olla hyvinkin julmia. Kun koneet ja laitteet hajoavat, ne eivät valikoi, onko auringonpaiste vai räntäsade.

- Kun jotain hajoaa ja sitä joutuu korjaamaan huonossa säässä, silloin tämä ala varsinkin on mukavaa, naureskelee Hoffren.