Kuljetus

SKAL Kuljetusbarometri: kuljetusalan näkymät kertovat talouden piristymisestä

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n barometrikyselyt jäsenyrityksille kuvaavat logistiikan nykytilaa ja tulevaisuuden odotuksia. Tämän syksyn SKAL Kuljetusbarometrissä ennusteet kuljetusten kysynnästä ja liikevaihdosta ovat edelleen miinusmerkkisiä, mutta verrattuna esimerkiksi vuoden takaiseen suunta on selkeästi ylöspäin. Kyselyyn vastasi 529 kuljetusyritystä. Arviot kertovat talouden piristymisestä.

– Ajat ovat edelleen vaikeat, mutta näkymät eivät ole yhtä synkät kuin viime vuonna. Kuljetuskaluston ja henkilöstön määrä näyttäisi olevan lisääntymään päin, mikä kertoo aina valoisammista odotuksista, kuvaa SKALin puheenjohtaja Jari Välikangas.

Jari Välikangas

Vuoden takaiseen nähden myös odotukset liikevaihdon ja kannattavuuden suhteen ovat positiivisempia:

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Kuljetussektorin suhdanneodotus on hyvä mittari siitä, mitä Suomen taloudessa tapahtuu. Nyt pitäisi varmistaa vakaa toimintaympäristö huolehtimalla esimerkiksi tiestön kunnosta sekä kohtuullisesta energian hinnasta, sanoo Välikangas.

skal kuljetusbarometri
Kuljetusyrittäjien ennusteet loppuvuodelle, trendikuvaaja Kuljetusbarometreista vuodesta 2012 alkaen. Ennustekäyrä perustuu summalukuun. Mitä useampi ennustaa paranevia suhdanteita, sitä ylemmäs käyrä piirtyy.

Investointiaikeet nousivat, dieselin lisäksi kiinnostusta kaasuun ja sähköön

Myös yritysten investointiaikeet ovat hienoisessa kasvussa, ja uuteen kalustoon investoivien yritysten osuus nousi prosenttiyksiköllä verrattuna vuoden 2024 kahteen aiempaan barometriin.

Autoihin investoivista edelleen 90 prosenttia on valitsemassa käyttövoimaksi dieselin. Kaasuun investoivien yritysten osuus on kääntynyt lievään laskuun, sähköön investoivien puolestaan pieneen nousuun.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Kun yhteiskunnassa halutaan voimakkaasti vähentää liikenteen päästöjä, vaatii se myös panostuksia ja varsinkin alkuvaiheessa kannusteita. Kaasu- ja sähkökuorma-autojen hankintatuki on jo käytetty loppuun ja uutta rahoitusta ei ole. Hankintatuelle on saatava jatkoa, huomauttaa toimitusjohtaja Anssi Kujala.

Anssi Kujala

Kujala muistuttaa myös, että kotimaisen biokaasun käyttäminen raskaan liikenteen käyttövoimana on hyvä keino tavaraliikenteen päästöjen vähentämiseen. Biokaasun hyödyntäminen vahvistaa myös kotimaista energiantuotantoa.

skal kuljetusbarometri

Osaavien kuljettajien saamisessa haasteita

Kuljettajien rekrytointihaasteet ovat lisääntyneet. Nyt rekrytointihaasteita kohtasi 26 prosenttia yrityksistä. Alimmillaan osuus oli vuoden 2024 alussa 18 prosenttia. Tämä kertoo osaltaan kuljetusmarkkinan piristymisestä, mutta toisaalta myös siitä, että kuljettajien ja yleisemmin työvoiman saatavuus alkaa vaikeutua.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

SKALin mukaan pitkällä aikavälillä toisen asteen oppilaitosten kuljettajakoulutuksessa on varmistettava valmistuvien ja osaavien kuljettajien määrä. Järjestö korostaa, että rahoitustaso toisen asteen ammattikoulutukselle on varmistettava siksi, että opetuksen laatuun ja määrään voidaan panostaa.

Lisäksi ammattipätevyyden jatkokoulutusta tulisi kehittää monipuolisemmaksi ja laadukkaammaksi.

– SKALin jäsenyritysten keskuudessa puhutaan todella paljon työvoimatarpeesta. Me olemme ottaneet sen järjestössä uuden strategiamme yhdeksi tärkeimmistä teemoista ja tulemme myös omassa toiminnassa panostamaan eri keinoin haasteen taklaamiseksi, sanovat Välikangas ja Kujala.

SKAL julkaisee loppuvuonna näkemyksiä työvoiman saatavuuteen. SKAL pyrkii myös itse panostamaan siihen, että oppilaitoksissa lisätään nuorten tietoisuutta kuljetus ja logistiikka-alasta.

SKAL Kuljetusbarometri 3/2024

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Vuoden 2024 kolmas SKAL Kuljetusbarometri toteutettiin 18.9. ja 6.10.2024 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 529 jäsenyrittäjää eri suoritealoilta ja eri puolilta Suomea.