Metsä360 palkintoehdokas Puuppolan Suksi: Suksimaailman artesaanivalmistaja erottuu globaalissa markkinassa
Puuppolan Suksi Oy:n perustajan Jani Ahvenaisen mukaan idea laskettelusuksien valmistuksesta syntyi intohimosta lasketteluun. –Päätimme Ilkka Heleniuksen kanssa aloittaa laskettelusuksien valmistamisen omaksi huviksemme. Aluksi se oli pelkkä harrastus, mutta siitä kehittyikin suurempaa, kun vuonna 2016 perustin virallisesti Puuppolan Suksi Oy:n.
– Alku oli täynnä käsityötä, ja valmistimme jokaisen suksen räätälöitynä asiakkaan tarpeiden mukaan. Kun Ilkka fysiikan tohtorina halusi jokaisesta vaiheesta hyvin tarkkaa dataa, kehitimme valmistuksen ohella samalla valmistustapoja ja verstasta.
Kun yritys alkoi kasvaa, aloitettiin Ahvenaisen mukaan mallistojen valmistus ja sen myötä liiketoiminnan laajennus. – Tänään PUSU työllistää neljä henkeä, ja vaikka suurin markkinamme on kotimaassa, pyrimme laajentamaan myös vientiä. Tällä hetkellä suksia menee jo yli kymmeneen eri maahan, ja uskomme, että potentiaalia löytyy vielä enemmän. Haluamme viedä suomalaista käsityötä ja luonnonmukaisuutta urheiluvälineissä maailmalle.
Puuppolan puusukselle maailman suurin urheiluvälinepalkinto
Ahvenaisen mukaan puu valikoitui laskettelusuksien valmistusmateriaaliksi sen erinomaisten ominaisuuksiensa ansiosta. – Luonnonmateriaaleilla, erityisesti puulla, on suuri merkitys tuotteissamme, koska yksi puusuksien valmistuksen perusarvoista on luonnon kunnioittaminen. Pyrimme erottumaan markkinoilla käsityöllä ja kiinnittämällä huomiota sekä materiaaleihin että työn laatuun.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy– Puu on materiaalina elävä ja erittäin toimiva. Se antaa sukselle kimmoisuutta, vaimentaa tärinää ja kestää käyttöä. Lisäksi käytämme innovatiivisia kuitumateriaaleja vahvistamaan suksien ominaisuuksia.
Eräs merkittävimmistä Puuppolan Suksen yhteistyöprojekteista on ollut jyväskyläläisen Spinnovan kanssa kehitetty puukomposiitti. – Sen komposiitin ansiosta voitimme Loska -suksimallilla maailman suurimman ISPO Award urheiluvälinepalkinnon. Saimme kiitoksia maailman suurimmilta suksivalmistajilta ympäristöystävällisyyden edistämisestä.
– Spinnovan sellupohjainen kuitu on maailman ekologisin kuitu, ja olemme ylpeitä siitä, että olemme pystyneet integroimaan sen tuotteisiimme. Spinnovan kuitua on suksen sisällä olevissa rakenteissa ja se tuo suksen pintaan esteettistä näyttävyyttä. Suksien lakattu pinta on niin kaunis ja luonnollinen, että ihmiset haluavat koskea siihen ja varmistaa, onko se todella puuta, kertoo Ahvenainen.
Puusuksien artesaanivalmistaja tähtää globaaliin markkinaan
Lähipuu taipuu Ahvenaisen mukaan maailman luokan sukseksi. – Suksien valmistuksessa käytetään lähipuuta, kuten haapaa ja koivua, jotka ovat sertifioituja ja tulevat Keski-Suomesta. Emme tähtää teolliseksi massavalmistajaksi, vaan haluamme olla suksimaailman artesaanivalmistajia ja erottua globaalissa markkinassa.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy– Myös pintaviiluissa olemme siirtyneet yhä enemmän käyttämään suomalaisia materiaaleja. Puuytimellä on pitkä historia suksien valmistuksessa, ja sitä käytetään edelleen kaikkien valmistajien huippuluokan kisasuksissa. Me olemme päättäneet viedä tämän perinteen vielä pidemmälle ja käyttää puuydintä suksen koko pituudelta kannasta keulaan.
Ahvenaisen uskoo valoisaan tulevaisuuteen. – Vaikka tulevaisuus rakentuu sille, mitä olemme jo tehneet, aiomme samalla jatkuvasti kehittää tuotteitamme yhä luonnonmukaisemmiksi. Tavoitteemme on vähentää synteettisten materiaalien käyttöä ja tuoda markkinoille Spinnova-komposiitin tapaisia innovatiivisia ratkaisuja. Käyttäjät arvostavat tässä ajassa ekologisia ratkaisuja, mihin puusuksien valmistus perustuu.
– Haluamme tuottaa suksia, jotka eivät ole vain suorituskyvyltään huippuluokkaa, vaan myös kauniita ja kestäviä. Haluamme, että jokainen, joka saa meidän puusuksemme käteensä, kokee sen Wau- tunteen siitä, että nämä sukset ovat todella jotain erityistä, sanoo Ahvenainen.
Metsä360 palkinto 2024
LUT-yliopisto ja Marjatta ja Eino Kollin Säätiö ovat jakaneet yhteistyössä vuodesta 2020 alkaen 30 000 euron suuruisen tunnustuksen. Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsän jalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyPalkinto voidaan myöntää henkilölle tai organisaatiolle, joka on onnistunut nostamaan metsän jalostusarvoa tai luomaan edellytykset ja mahdollisuudet metsän jalostusarvon kasvattamiselle. Palkinto kunnioittaa visionäärisen teollisuusneuvos Eino Kollin (1925–2016) perintöä ja elämäntyötä metsien parissa.
Vuoden 2024 Metsä 360-tunnustuspalkinnon finalistit on valinnut LUT-yliopiston ja Marjatta ja Eino Kollin Säätiön edustajista koostuva asiantuntijaryhmä.