Metsäteollisuus

Uudet metsänhoidon suositukset auttavat metsänomistajia luontoasioissa

Metsänhoidon suosituksiin on nyt koottu ajantasaisin tieto keinoista, joilla metsänomistaja voi ylläpitää ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ja luonnon tarjoamia hyötyjä metsänkäsittelyn yhteydessä. Keinovalikoimaa löytyy niin taloudellista tulosta kuin luonnon rikkautta korostaville metsänomistajille. Uusimmat täydennykset antavat neuvoja mm. keskeisten metsälajien huomiointiin. Tapion koordinoiman kolmevuotisen hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

lehto
Lehdot ovat metsiemme vehreimpiä ja lajistoltaan rikkaimpia kasvupaikkoja.

Luonnon monimuotoisuutta ja vesien puhtautta turvataan Suomessa yleisesti PEFC- ja FSC-metsäsertifiointien avulla. Metsänomistajalle sertifioinnin asettamat rajoitteet eivät kuitenkaan kerro, kuinka hänen tulisi toimia, jos hän haluaa huomioida luontoa omien korkeampien laatukriteeriensä mukaan tai kuinka hän voi yhdistää hyvän taloudellisen tuloksen vaikuttavimpiin toimiin. Näiden tutkittuun tietoon perustuvien tietojen ja neuvojen tarjoaminen on metsänhoidon suositusten tehtävä.

- Omassa metsässä voi olla erityisiä luontokohteita, joiden turvaaminen tuottaa paljon arvoa luonnon monimuotoisuudelle. Tällaisia ovat muun muassa lehdot ja pienvesistöt. Niiden huomiointiin on nyt kootusti tietoa. Ja vaikka arvokohteita ei olisikaan, jokaisessa metsässä voi tehdä jotain. Esimerkiksi taimikonhoidossa voi jättää tilaa lehtipuille ja hakkuissa riittävän suojavyöhykkeen vesien rantaan, kuvailee luonnonhoidon asiantuntija Teemu Huikuri Tapiosta.

Metsänhoidon suositukset kokoavat tutkimustiedon ja parhaat käytännöt

Luonnonhoidon keinoista ja niiden vaikuttavuudesta on saatu uutta tutkimustietoa sen jälkeen, kun metsänhoidon suosituksia edellisen kerran tarkasteltiin niiden osalta kymmenen vuotta sitten. Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja vesiensuojelu ovat tulleet yhä tärkeämmäksi osaksi talousmetsien hoidon arkea.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsänhoidon suosituksissa on 2023–24 julkaistu runsaasti uutta luontotietoa metsänomistajien ja alan ammattilaisten tueksi. Luonnonvarakeskuksen tutkimuskoonti ja suositusten laajapohjaisen johtoryhmän vuonna 2022 tekemät linjaukset viitoittivat Tapion koordinoimaa päivitystyötä.

  • Tuorein päivitys esittelee luonnonhoidosta kiinnostuneille metsänomistajille toimintamallin metsätilan hoidon suunnitteluun. Malli kuvaa keskeiset päätöksenteon tilanteet sekä esittelee mittarit, joilla voi arvioida ja seurata monimuotoisuuden tilan kehittymistä.
  • Marraskuussa julkaistiin tietoa metsälajeista ja niiden turvaamisesta. Kuvailut ja suositukset löytyvät mm. metsälintujen, liito-oravan ja jokihelmisimpukan huomioimiseen. Myös pölyttäjät voidaan huomioida metsänkäsittelyn ohessa.
  • Suosituksissa kuvaillaan tärkeiden luontokohteiden merkitys, tunnistaminen ja rajaaminen metsänkäsittelyn yhteydessä. Luontokohteita ovat: pienvesien ja vesistöjen elinympäristöt, kallioelinympäristöt, lehdot, suoelinympäristöt, paahdeympäristöt, monimuotoisuudelle merkittävät kangasmetsät ja puustoiset perinneympäristöt.
  • Monimuotoisuudelle tärkeiden rakennepiirteiden turvaaminen ja lisääminen ovat keskeisiä luonnonhoidon keinoja. Keinovalikoimassa kuvataan säästöpuiden ja suojatiheikköjen jättäminen, lahopuun turvaaminen, tekopökkelöiden tekeminen ja lehtipuun osuuden ylläpito.
  • Suositukset vesiensuojeluun antavat uutta tietoa vesien ja vesielinympäristöjen turvaamiseen, suojavyöhykkeiden jättämiseen ja rantametsien käsittelyyn sekä veden palauttamiseen kuivuneelle suolle. Myös vesiensuojelurakenteita ja kosteikon perustamista koskevat sisällöt on päivitetty.
  • Samaan aikaan on päivitetty myös suositukset sekametsän kasvattamiseen ja puulajikirjon lisäämiseen. Ne ovat osa luonnosta huolehtivan metsänomistajan toimenpidekirjoa ja auttavat myös tasaamaan metsätalouden riskejä.
  • Joulukuun aikana julkaistaan vielä tietoa tulen ja palon vaurioittaman puun hyödyistä sekä kulotuksen toteutuksen pääkohdat. Lisäksi täsmennetään listausta, jossa kerrotaan suojeltavaksi suositelluista kohteista.

- Olen hyvin tyytyväinen, että olemme nyt saaneet ajantasaistettua metsänhoidon suosituksiin parhaat menetelmät suomalaisen metsäluonnon hyvinvoinnin turvaamiseen. Työhön osallistui mittava joukko metsä-, ympäristö- ja ilmastoalan toimijoita. Toivon, että samalla tarmolla viemme nämä uudet keinot ja metsänomistajien vaihtoehdot osaksi heidän päätöksentekoaan ja ammattilaisten arkiseksi osaamiseksi, sanoo metsänhoidon suositusten johtoryhmän puheenjohtaja Anne Ilola Tapiosta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Suositusten hyödyntäminen on metsänomistajalle vapaaehtoista, mutta palkitsevaa. Luonto monimuotoistuu vakaaseen tahtiinsa, kun sille antaa riittävästi tilaa, Ilola kuvailee.

Metsänhoidon suositusten lukijaa auttaa laajan tietosisällön hallinnassa syksyllä julkaistu tekoälyavusteinen hakutoiminto. Tekoälylle voi esittää kysymyksiä ja se koostaa vastauksen suositusten sisällöistä. Lisäksi se tarjoaa osuvat linkit tutkijoiden ja asiantuntijoiden kirjoittamiin suositusartikkeleihin.

- Lukuvinkkinä suosittelisin tutustumaan erityisesti luonnonhoidon käytäntöihin, kuten mitä hyötyjä syntyy säästöpuiden jättämisestä ja lahopuun turvaamisesta. Kun tutustuu metsänhoidon suosituksiin, on helpompi rakentaa omat tavoitteet luonnonhoidon toteutukselle ja viedä niitä eteenpäin puukauppatilanteessa, toteaa Teemu Huikuri.