Metsätrans

Vihreän voiman huoltaja

Metsäkonehuolto Kähkönen Oy toimii John Deeren sopimushuoltajana Nakkilassa.

- Lokomo Forestin kanssa vuonna 1993 tehty sopimus huoltopalveluista on toiminut varsin mukavasti. Olen itse ollut mukana siitä asti ja yhteistyö Joensuun tehtaan ja Tampereen yksikön kanssa on toiminut erittäin sujuvasti, kertoo toimitusjohtaja Janne Kähkönen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsäkonehuolto Kähkönen on jo 25 vuoden ajan ollut Länsi-Suomen alueen John Deere-metsäkoneiden sopimushuoltoyritys. Janne Kähkösen mukaan yrityksessä kunnostetaan lähes kaikki alueen John Deere myyjän vaihtokoneet. Myös yrittäjien itse myymiä koneita laitetaan kuntoon.

Kähkösten yritys on yksi vanhimmista John Deeren ja sen edeltäjämerkkien kanssa huoltoyhteistyötä tehneistä yrityksistä maassamme, joten kokemusta taatusti löytyy. Tämä näkyy myös merkin suosiossa ja markkinaosuudessa kyseisellä alueella. Yrityksen juuret ovat paljon kauempana, sillä Jannen isä Markku Kähkönen teki huoltoja niin moottorisahoihin kuin hiljalleen yleistyneisiin metsäkoneisiin jo vuosikymmeniä aikaisemmin.

Sukupolvenvaihdos meneillään

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Janne Kähkönen kertoo, että yrityksessä on meneillään sukupolvenvaihdos. Markun on tarkoitus jättäytyä pikkuhiljaa sivuun, jonka jälkeen Markun poikien Jannen ja Veli-Matin puolestaan on aika ottaa ohjat kokonaan käsiinsä. Veljeksillä ei ole sen tarkemmin eriteltyä roolia yrityksessä.

-Kumpikin tekee kaikkia eteen tulevia töitä, mutta papereihin piti merkitä yksi toimitusjohtaja ja se pesti lankesi nyt minulle, Janne Kähkönen tunnustaa.

Tilavassa pesuhallissa kone puhdistetaan huoltoa varten. Kun koura ja kone ovat puhtaat, työ sujuu ja tarkistukset on helppo tehdä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Yritys työllistää viiden asentajan lisäksi kaksi varaosa- ja tarvikemyyjää. Jannen mukaan henkilökunnan kanssa on kanssa käynyt hyvä tuuri, sillä etenkin huollon puolella on työssä nuoria ja innokkaita kavereita, joilta homma käy. Henkilöstön työtyytyväisyys ja työhön sitoutuneisuus ovat hyvällä mallilla, mikä turvaa yrityksen toimintamahdollisuuksia tulevaisuudessakin.

Asentajat ovat tulleet ammattikoulun jälkeen harjoittelijaksi ja koska työ on sujunut, yritys on ottanut heidät vakituisiksi työntekijöiksi. Janne Kähkönen kertoo itsekin käyneen saman ammattikoulun asentajiensa kanssa.

Asenne ratkaisee

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Asentajamme ovat yleensä käyneet autonasentajalinjan ja me olemme yhdessä John Deeren kanssa jatkaneet koulutusta. Autopuolella annetaan yleinen ymmärrys koneiden toiminnasta ja huollosta. Se on ihan hyvä pohja lähteä jatkamaan opiskelua metsäkoneasentajaksi. Tämän lisäksi asentajalla on oltava intoa ja kiinnostusta oppia lisää, Janne Kähkönen pohtii.

Pikkutavara on kätevä säilyttää paternosterissa.

John Deeren verkkokoulutuksella itse kukin voi valita sopivimman ajankohdan tietojen syventämiseen ja osaamisensa todistamiseen. Kähkönen muistelee, kuinka vuosia sitten tehtaan julkistama huoltosopimus ei kunnolla kiinnostanut urakoitsijoita. Se oli kenties hieman liian jäykkä ja kaavamainen yrittäjien erilaisiin tarpeisiin suhteutettuna. Kähkönen kertoo yhdessä Veli-Matin ja John Deeren jälkimarkkinointipäällikkö Sami Kulmalan kanssa muokanneensa koneurakoitsijoille paremmin sopivan huoltosopimuksen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Tällä hetkellä meidän huollon alueella käytännöllisesti katsoen kaikki aktiivikäytössä olevat John Deere metsäkoneet ovat huoltosopimuksen piirissä. Ikääntyneemmillekin koneille olemme räätälöineet asiakkaitamme houkuttelevan ja kustannustehokkaan huoltosopimuksen, Kähkönen sanoo.

Jopa kuuden vuoden turva

ProRated-turvalla kone on peräti 15 000 tuntia tai kuusi vuotta sopimuksen piirissä. Vikakohtainen omavastuu on tuhat euroa ja minimihyvitys omavastuun ylittävältä osalta, sisältäen osat ja työt määräytyy ohjeaikojen mukaisesti. Hyvitys alenee käyttötuntien mukaan. 2000 - 3999 tunnin välillä korvaus on 60 %, 4000 – 6999 tunnin välillä 40 % ja 7000 - 15000 tunnin välillä 20 %. Kähkösen mukaan koneyrittäjät ovat tyytyväisiä tähän järjestelmään. Myös konekauppias taatusti osaa arvostaa vaihtoon tulevaa konetta paremmin, jos sopimus on ollut voimassa.

Varaosat ovat liiketoimintaa, mutta oheistarvikkeita pidetään hyllyssä enemmän asiakaspalvelun nimissä. Työkalujakin on oltava, sillä olemme melko sivussa, eikä niitä voi aina lähteä kauempaa hakemaan, Janne Kähkönen kertoo.

Metsäkoneiden kunnossapidossa on tapahtunut valtava muutos. Vielä parikymmentä vuotta sitten verstailla tehtiin raskaita remontteja ja hitsailtiin kohtuullisen paljon. Nykyään työ on lähes kokonaan huoltoa ja mahdollisten remonttien ennaltaehkäisyä. Yrittäjillä on omat ritiläautot, joilla koneet tuodaan huoltoon. Kähkösen kahdella huoltoautolla ajetaan lähinnä ensiapukeikkoja ja käyttökoulutukseen liittyviä matkoja. Työturvallisuuden kannalta hallilla tapahtuvat huollot ja korjaukset ovat ilman muuta paras tapa. Hallilla on mahdollista samalla tehdä muitakin tarkastuksia koneeseen. Koneiden sähköistymisen myötä huoltoon on tullut runsaasti tietokonehommaa. Nuorille asentajille tietokoneet ovat arkipäiväisiä työkaluja, joiden käytön he omaksuvat varsin sukkelasti.

Ripeät varaosatoimitukset keskusvarastolta ja oma varsin kattava varasto minimoivat koneen huoltoajan.

Letkut ja liittimet hyllystä

Kähkösellä on kattava valikoima Parkerin letkuja ja liittimiä, joita John Deeren tehdaskin käyttää. Pääosin letkunvalmistus on omaa huoltoa varten, mutta luonnollisesti asiakkaillekin letkuja tehdään. Siinä missä koneet ovat parantuneet ja tulleet luotettavammiksi, myös hydrauliletkujen laatu on parantunut huimasti. Letkurikkojen määrä on tippunut merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Vaikka Kähkösellä on ympärivuorokautinen letkupäivystys, niin kovin harvoin tarvitsee enää lähteä letkua yöaikaan tekemään.

Varaosien toimitusnopeus on myös parantunut. Osat tulevat Ruotsin keskusvarastolta suoraan Kähköselle seuraavaksi aamuksi, kun ne tilataan ennen neljää iltapäivällä. Useimmiten osat ovat jo odottamassa, kun työt aamulla aloitetaan. Kähkönen kiitteleekin entisestään nopeutunutta John Deeren varaosapalvelua.

Letkujen laatu on parantunut uskomattoman paljon 20 vuodessa. Hydrauliikan painepiikit ovat myös vähentyneet, mikä näkyy letkurikkojen vähentymisenä.

-On mukava tehdä työtä, kun homma pelaa eikä asiakkaille ei tarvitse olla soittelemassa, että eipä se osa tänään vielä tullutkaan, Kähkönen tiivistää.

Vuonna 2015 Metsäkonehuolto Kähkönen aloitti myös John Deere-traktoreiden sopimushuollon.

Teksti ja kuvat: Visa Vilkuna