Tapahtumat

Lakeus Messut toukokuussa Kauhavalla

Kauhavan lentosotakoulun alue herää eloon keväällä, kun historian ensimmäiset Lakeus Messut järjestetään 15-16. päivä toukokuuta. Järjestäjät odottavat paikalle kahden päivän aikana yli 10 000 kävijää. Helmikuun alussa 250 näyttelyosastosta jo yli puolet oli varattu, lakeuksille saapuvat mm. lähes kaikki kotimaan markkinoilla toimivat metsäkoneiden valmistajat.

Lentosotakoulu toimi Kauhavalla ilmavoimien alaisuudessa vuodesta 1929 lähtien aina vuoden 2014 loppuun saakka, jolloin puolustusvoimauudistus lakkautti joukko-osaston ja sen toiminta yhdistettiin Jyväskylän Tikkakosken kanssa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Vuonna 2015 Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa, ja vastaanottokeskuksia avattiin nopeaan tahtiin ympäri Suomen. Enimmillään niitä oli yli 220 kappaletta, yksi näistä myös Kauhavalla lentosotakoulun tyhjäksi jääneissä tiloissa. Loppuvuodesta 2019 viimeisetkin turvapaikanhakijat jättivät alueen ja vastaanottokeskus suljettiin joulukuun viimeisenä päivänä. Tällä hetkellä tilat palvelevat mm. kaupungin virastoja, yksityisiä yrityksiä ja paikallisen koulun väistötiloina.

Kauhavan lentosotakoulun alue kiinteistöineen siirtyi vuoden 2015 alussa LSK Business Park Oy:n haltuun. Tiloja vuokrataan erilaisiin tarpeisiin, ja alueelle on tulossa jo tulevana kesänä mm. Suomen ilmailuliiton pääilmailunäytös, herättäjäjuhlat ja jatkossa varmasti myös paljon muuta. Tänä keväänä alue saa kunnian toimia ensimmäistä kertaa järjestettävien Lakeus Messujen areenana.

Ajatus syntyi metkossa

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ensimmäistä kertaa ajatus uuden messun järjestämisestä syntyi vuoden 2018 FinnMetko-tapahtumassa, jossa Seppo Riihimäki oli paikalla. Heräsi keskustelu missä olisi sopivat puitteet maa- ja metsätalousalan messuille, ja vain muutaman sadan metrin päässä lentosotakoulusta asuvalla Riihimäellä oli välittömästi vastaus tarjolla. Ajatus jalostui puolen vuoden verran ja helmikuun 8. päivä 2019 Riihimäki muistaa lähettäneensä ensimmäisen sähköpostin aiheeseen liittyen.

Kun tätä haastattelua tehtiin, tuosta hetkestä oli kulunut päivälleen vuosi ja tapahtuman alkuun oli reilut kolme kuukautta. Tuossa ajassa on tapahtunut paljon, ja alueen 250 näyttelyosastosta noin 60 prosenttia on jo varattu.

Hyppään Riihimäen kyytiin ja lähdemme tutustumaan alueeseen. Toimitusjohtajan puhelin soi lähes jatkuvasti, osastomyynti on hyvässä vauhdissa ja tavoitteena olisi, että maaliskuun loppuun mennessä oltaisiin sen suhteen loppusuoralla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Toimitusjohtaja Riihimäen puhelin soi jatkuvasti, osastomyynti oli helmikuun alussa kiivaimmillaan. Noin 250 messuosastosta oli haastatteluaikaan varattu jo noin 60 prosenttia. Varaustilanne päivittyy messujen kotisivuilla lähes reaaliaikaisesti.

Ihanteelliset olosuhteet

Lentosotakoulun jäljiltä alueella on loistavat puitteet isommankin tapahtuman järjestämiselle.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Lentohotelli hallinnoi 700 majoituspaikkaa ja 600 henkilön ruokalaa, jotka palvelevat myös messujen aikana, Riihimäki aloittaa esittelyn.

Näyttelyvieraiden on määrä saapua alueelle Kauhava-Ylivieskan tiellä olevan portin kautta. Kiitorata tarjoaa 3,5 kilometriä asfaltoitua pysäköintitilaa, jonka pitäisi riittää.

-Tietenkin toivomme sen täyttyvän, ja olemme varautuneet siihenkin, että näin käy, jolloin lisää parkkipaikkoja järjestyy lähialueilta, Riihimäki jatkaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Alueelta pääsee ajamaan pois kiitoradan toisesta päästä, minkä pitäisi ehkäistä ruuhkautumista.

Kun tapahtumaa järjestetään ensimmäistä kertaa, moni näytteilleasettaja haluaa tietenkin tutustua messualueeseen ennen päätöksentekoa osallistumisesta. Riihimäen mukaan nimenomaan puitteet lentosotakoululla ovat vakuuttaneet monet. Tarjolla on runsaasti hallitilaa, paljon asfaltoitua kenttätilaa ja lisäksi ensiharvennettua metsää työnäytöksiä varten. Mukaan ovatkin lähteneet jo metsäpuolelta käytännössä kaikki konevalmistajat ja myös maatalouspuolella veto on ollut hyvä, pääyhteistyökumppanina Hankkija. Hyötyajoneuvojen saralta mukana on jo mm. Käyttöauto, Veho ja Niemikorpi. Lava- ja pakettiautoille alue mahdollistaa myös koeajojen järjestämisen.

-Ensimmäiset varaukset tulivat lokakuussa, kun Ponsse varasi ison hallipaikan ja kaksi työnäytösaluetta. Sen jälkeen tuli tunne, että nyt tässä hankkeessa ei enää peruuteta, Riihimäki toteaa.

Lentosotakoulun alueella on runsaasti hallitilaa. Ensimmäisenä osastonsa varannut Ponsse tulee valtaamaan tämän hallin päädystä ison osan. Työnäytösalue on heti hallin päädyssä.

Juhlavuottaan viettävälle Ponsselle Lakeus Messut tulee olemaan yksi vuoden suurimmista tapahtumista, ja vieremäläisyritys onkin messujen pääyhteistyökumppani metsäkonepuolella. Ponssen mukaan saaminen heti alkumetreillä onkin epäilemättä vauhdittanut myös muiden valmistajien päätöstä osallistua.

Tapahtuman järjestäminen samana kalenterivuonna FinnMetkon kanssa ei Riihimäkeä ennalta pelottanut, eikä se ole tuntunut näytteilleasettajillakaan esteeksi nousseen. Tapahtumilla on kuitenkin kolmen tunnin ajomatkan verran maantieteellistä eroa sijainniltaan, eikä lakeuksien suunnalla liiaksi asti vastaavia tapahtumia ole järjestetty. Myöskään alkuvuoden lakkoilut ja muu negatiivinen uutisointi alan ympärillä ei ainakaan vielä helmikuussa ollut messujärjestelyä haitannut.

-Toivotaan nyt, että työkiistat saadaan pian sovittua ja voidaan mennä kohti valoisampaa kevättä, Riihimäki kuittaa.

Monipuolista tapahtumaa

Messualueen sydämessä on myös kiihdytysautojen rata, ja messujen kanssa samana viikonloppuna tullaan järjestämään myös FHRA:n, eli Finnish Hot Rod Associationin vuoden ensimmäinen kiihdytysajojen SM-osakilpailu. Kisaa pääsee katsomaan messujen pääsylipulla ja myös varikkoalueella on mahdollisuus kierrellä ja tutustua autoihin. Tämän lisäksi ohjelmassa tulee olemaan mm. helikopterilennätystä. Lapsille tulee messuille oma alueensa ja Jani Wickholm tulee esiintymään messuilla. Messujuontajana toimii Kimmo Hannula.

Messualueen sydämessa on kiihdytysautojen rata, jossa tullaan messuviikonloppuna järjestämään FHRA:n vuoden ensimmäinen SM-osakilpailu. Radan varrelle tulee vielä lisäkatsomoja, joiden myötä kokonaiskapasiteetti nousee noin 3000 katsompaikkaan.

Lakeus Messut Kauhavalla 15-16. päivä toukokuuta.

Liput 12 euroa (ennakkoon 10 euroa), alle 15-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.

Myös lennonjohtotorni on vuokrattavissa messujen aikana. Se tarjoaa mm. parhaat paikat kiihdytysautokisan katseluun.

Teksti ja kuvat: Tero Nurmi