Metsäkoneurakointi

TMK panostaa tulevaisuuteen

TMK julkisti keväällä 2019 omien tuotantotilojen ja pääkonttorin rakennushankkeen. Yrityksen liiketoiminta on kasvanut viime vuosina voimakkaasti ja uudet toimitilat mahdollistavat seuraavan askeleen ottamisen. Projekti eteni suunnitellusti ja tuotanto uudessa tehtaassa käynnistyi vielä saman vuoden marraskuussa.

TMK Energiakoura on saanut alkunsa Tenho Koposen omista tarpeista. Monialayrittäjä Koponen halusi parantaa kaivinkoneidensa talvituottoa, ja hankki energiakouran, joka kömpelyydessään osoittautui pettymykseksi. Syntyi idea omasta kourasta, kevyestä ja kestävästä työkalusta, joka käy niin pieniin kuin suurempiinkin kaivinkoneisiin, yltää metsässä ahtaisiinkin väleihin, on yksinkertainen käyttää ja kykenee samoihin tuotantomääriin kuin muutkin kourat. Seurauksena syntyi TMK Energiakoura, joka alkoi kiinnostaa muitakin. Kouria myytiin Suomeen ja jonkin verran ulkomaillekin, mutta laajemmin vienti alkoi vetää, kun Youtubeen ladatut videot kourasta tositoimissa levisivät.

Tenho Koponen on TMK Energiakouran keksijä. Monialayrittäjä, joka kaipasi kaivinkoneille lisää työtä talvikuukausille, pettyi ostamaansa kouraan ja päätti tehdä paremman. Youtuben kautta koura alkoi kiinnostaa laajemminkin, ja nyt Hankasalmelle on investoitu 2,5 miljoonan tehtaaseen. Laadukkaat kuvat ja videot ovat edelleen avainasemassa yrityksen markkinoinnissa, ja sen takia tehtaassa on myös oma valokuvausstudio, jossa Koponen tässä poseeraa.

Merkittävä investointi

Oman tehtaan valmistumiseen saakka kaikki kourat tehtiin alihankkijan toimesta. Nyt tuotanto siirretään kokonaisuudessaan omien silmien alle.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Investoinnin myötä tuotekehitysprosessi jouhevoutui, prototyyppien tuotanto on nopeampaa ja lisäksi meillä on parempi kontrolli koko valmistusprosessin hiomiseen. Tämä myös parantaa meidän laadun valvontaa, auttaa tehostamaan jälkimarkkinatoimintaa ja lisäksi uudet tilat palvelevat jälleenmyyjien koulutuksessa, myyntipäällikkö Jukka Kouko avaa investointipäätöksen taustoja.

Uusissa tiloissa työskentelee kolme suunnittelijaa, ja kun tuotanto on samassa hallissa, muutoksia on helppo tehdä.

-Lähes kaikki alan merkittävimmät kansainväliset toimijat ovat tehneet TMK:sta oman jäljitelmänsä, mikä korostaa Tenhon keksinnön aiheuttamaa murrosta energiakouramarkkinoilla ympäri maailman. Meidän tavoitteenamme on olla alan suunnannäyttäjä myös jatkossa, Kouko toteaa.

-Meille laatu on kuitenkin kaikista tärkeintä. Keskitymme jatkuvasti kehitystyöhön, tuotteen kestävyyteen ja lisävarusteisiin, emmekä kilpaile pelkästään hinta edellä, tuotantopäällikkö Markus Liukkonen vahvistaa.

-Alihankkijalla me olimme vain yksi asiakkaista, nyt koko valmistusprosessi on omissa käsissä, Liukkonen jatkaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tällä hetkellä TMK työllistää vakituisesti jo 20 henkilöä ja uusiakin tekijöitä on tarkoitus palkata.

Markus Liukkonen on ollut TMK:n palveluksessa nyt reilun vuoden verran. Hänet palkattiin vetämään tehdasprojektia, ja nyt sen valmistuttua hän jatkaa tuotantopäällikkönä.

Valtaosa vientiin

TMK:n liikevaihdosta vienti tuo nykyään jo kolme neljäsosaa, jälleenmyyjiä on maailmalla kaikkiaan 30. TMK Energiakourien kotimaisuusaste on yli 90 prosenttia, ja Koukon mukaan juuri suomalaisuus on merkittävä myyntivaltti maailmallakin.

Yrityksen tuotteita on jo Euroopan lisäksi Pohjois-Amerikan, Aasian ja Australian markkinoilla, kaikkiaan noin 30 maassa, aina Indonesiaa myöden. Yksittäisistä markkinoista Englanti oli viime vuonna kaikista suurin, sinne meni peräti 169 kouraa. Suomeen jäi noin 100 kouraa, minkä lisäksi mm. Norja, Viro ja Saksa olivat merkittäviä vientikohteita.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Pohjois-Amerikan markkinat ovat nyt vasta avautumassa kunnolla, ja siellä potentiaali on luonnollisesti valtava, Kouko jatkaa.

Kaikki kouramallit ovat esillä toimintavalmiina näyttävässä showroomissa. Myyntipäällikkö Jukka Koukon mukaan TMK 300 malli kattoi viime vuoden 700 kouran myynnistä noin 70 prosenttia, mutta taustalla näkyvän Big boyn, TMK 400:n kysyntä on myös vahvassa kasvussa.

Kansainväliset jälleenmyyjät ovat luonnollisesti TMK:lla tärkeässä roolissa, ja heitä pidetään kuin perheen jäseninä. Kouko puhuu kansainvälisesti TMK Familysta. Aina uuden tehtaan valmistumiseen saakka jälleenmyyjät peräti majoittuivat Tenho Koposen kodissa, aina Suomessa vieraillessaan. Uusissa toimitiloissa heidät on huomioitu rakennuttamalla saman katon alle kotoisat majoitustilat, täysin varustellulla keittiöllä tietenkään saunaa unohtamatta. Koulutusta varten löytyvät myös omat tilansa.

Uusien tuotantotilojen sisälle rakennettiin myös kotoisat majoitustilat jälleenmyyjien vierailuja varten. Täysin varusteltu keittiö, olohuone (kuvassa), makuuhuoneita ja tietenkin sauna nostivat kokonaishintaa, mutta tuli tarpeeseen. Aiemmin jälleenmyyjät majoittuivat säännöllisesti toimitusjohtajan kotona.

Tämä luonnollisesti nosti investoinnin arvoa, mutta se katsottiin panostuksen arvoiseksi. Kaikkiaan rakennushanke vei noin 2,5 miljoonaa euroa. Yrityksen liikevaihto on viimeiset vuodet kasvanut noin 60-70 prosentin tahtia, ja oli päättyneellä tilikaudella reilut 3,5 miljoonaa euroa. Nyt alkaneelle vuodelle se noussee päälle neljän miljoonan, mutta aivan aiempien vuosien tapaista kasvua ei edes tavoitella.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Meille on tärkeää kasvaa hallitusti, jotta voimme varmasti palvella asiakkaitamme jatkossakin yhtä laadukkaasti, Kouko toteaa.

Viime vuonna yritys valmisti yhteensä 600 energiakouraa, joista päävolyymi oli edelleen perinteisessä TMK 300-mallissa. Noin 70 prosenttia kaikista kourista. Tuoteperhe on laajentunut viime vuosina myös kahdella muulla mallilla, pienempi TMK 200, eli Beaver ja suurempi TMK 400, eli Big boy kattoivat yhdessä loppuosan. Etenkin malliston suurimman kouran kysyntä vaikuttaisi olevan kasvamaan päin.

Uudet tuotantotilat lämpiävät oman hakevoimalan energiantuotannolla, josta riittää myös läheisen Jari-Pekka liikenneaseman tarpeisiin.